Dünya basınından manşetler - 22 Şubat

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 22 Şubat
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2010 10:23

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler

Haberin Devamı

 

 

--İsrail askerleri Türk suyu içiyor (Yeshiva World News/Hurriyet.com.tr)

Tel Aviv ve Ankara arasındaki ilişkilerde son dönemde yaşanan bozulmaya karşın, İsrail ordusunun Türkiye’den şişelenmiş su aldığı ortaya çıktı.

 

Yeshiva World News’ün haberine göre İsrailli askerler Marsan Gıda’nın ürettiği “Saka Su”yu içiyor. İsrail askeri yetkilileri meselenin bir bütçe meselesi olduğunu ayrıca Türkiye’den alınan suların ordunun belirlediği sağlık standartlarına ve Yahudiliğe göre koşer şartlarına uyduğu için seçildiğini ifade etti.

 

Haberin Devamı

Gazetede, iki ülke arasındaki ilişkilerde yaşanan bozulmadan dolayı alımın doğrudan İsrail Savunma Bakanlığı tarafından değil bir aracı kuruluş vasıtasıyla yapıldığı belirtildi.

 

Marsan Gıda yetkilileri de bu satışı onayladı.

 

Hurriyet.com.tr’ye konuşan bir yetkili “Doğrudan göndermiyoruz ancak İsrail’deki bayiimiz kurumsal kanal üzerinden zaman zaman askerlere ve polislere mal verebiliyor” dedi.

 

DÜNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

--NATO hava saldırısında 21 Afgan sivil öldü

Afgan yetkililer, Uruzgan Eyaleti’nde bir grup isyancı üzerine düzenlendiği belirtilen bir NATO hava saldırısında 21 sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu.

 

--Nijer’de cunta demokrasi planlarına destek verdi

Nijer’in cunta liderleri Birleşmiş Milletler, Afrika Birliği ve Batı Afrika Devletleri Ekonomik Birliği’nden gelen temsilcilerle görüştü.

 

THE WASHINGTON POST

--Toyota bir lobi grubuyla birlikte Kongre’ye çıkıyor

Bu hafta yapılacak ilk tur Kongre görüşmelerine hazırlanan Toyota yetkilileri, destek toplamak için güçlü bir lobi grubu oluşturdu.

 

--Obama sigorta primi artırımlarını hedef aldı

ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinin sağlık sisteminde yapılan değişikliklerin bir parçası olarak sigorta primi artışlarını denetleme yetkisi istiyor.

 

THE WALL STREET JOURNAL

--İngiltere’de tartışmalar Başbakan’ın karakterine yoğunlaştı

İngiltere Başbakanı Gordon Brown, son günlerde karakteri yüzünden tartışma konusu oluyor. Parlamento üyeleri Brown’un sinirlerine hakim olamayıp, kendilerine tehditler savurduğunu dile getiriyor.

 

--Hollanda, Afganistan’dan çıkabilir

Hollanda hükümetinde gerçekleşen parçalanma, ülkenin Afganistan’daki varlığını sonlandırmasına neden olabilir. Hükümetin ülkedeki bin 940 askerini geri çekmesi, ABD’nin önderliğinde bölgeye asker gönderen diğer NATO müttefikleri için büyük bir sıkıntı yaratabilir.

 

FINANCIAL TIMES

-- ABD’li uzmanlar Google korsanlarını yakaladı

ABD’li analistler, Çin’deki ve diğer Batılı ülkelerdeki Google kullanıcılarına yönelik devlet destekli saldırılarda kullanılan programı kimin yazdığını bulduklarına inanıyor. Bu şekilde Pekin hükümetinin daha fazla inkar şansının kalmadığı iddia ediliyor.

 

--Çin, Suudi petrolünü ABD’den daha fazla satın alıyor

Suudi Arabistan’ın ABD’ye gerçekleştirdiği petrol ihracatı geçtiğimiz yıl, günde 1 milyon varilin altına geriledi. İki ülke arasında son 20 yılda ilk kez bu kadar düşük hacimde petrol ihracatı gerçekleşirken, Çin’in aynı süreçte Suudi Arabistan’dan satın aldığı petrol günde 1 milyon varilin üzerine çıktı. Bu gelişme petrolün doğudan batıya olan yolculuğunda bir eksen kayması yaşandığı tartışmalarını gündeme getiriyor.

 

Haberin Devamı

THE GUARDIAN

--Gordon Brown’a bir darbe daha

İngiltere Başbakanı’nın hükümet görevlilerin karşı kaba kuvvet kullandığı yönündeki iddiaların artmasıyla, bu konuda bir soruşturma başlatılması yönündeki baskılar da artıyor.

 

--Mabhuh “ortağının ihanetine uğradı”

Dubai polisinden yapılan açıklamada suikasta kurban giden Hamas kurmayı Mahmud el Mabhuh’un yakın bir arkadaşının ihanetine uğradığı belirtildi.

 

HAARETZ

--AB, Dubai’deki pasaport sahtekârlığını kınadı

Ülkedeki yetkililer tarafından açıklamada doğrudan İsrail’in adının geçmemesi ve Mahmud el Mabhuh suikastının Mossad’la ilişkilendirilmemesi dikkat çekti.

 

--Netanyahu’dan Haaretz’e: Filistinliler geri çekiliyor

Haberin Devamı

Haaretz’e verdiği özel röportajda İsrail başbakanı Benjamin Netanyahu, kendisine yöneltilen eleştirileri yanıtladı. Netanyahu ayrıca müzakerelere geri dönülebileceğinin sinyalini verdi.

 

EKONOMİ BASINI 

BLOOMBERG

--Türev piyasa eurodaki düşüşün devamına işaret ediyor

Türev piyasalarda işlem yapanlar, son dokuz ayın en dibinde bulunan euronun, Avrupalı liderler Yunanistan'ı kurtarsa bile düşmeye devam edeceğinin işaretini veriyor.

 

--Obama yeni yasayla sağlık sigortasında prim artışına el atacak

ABD Başkanı Barack Obama, sağlık sistemini yeniden yapılandırmayı amaçlayan planı kapsamında getirmeyi hedeflediği yeni yasalarla, yönetime, sigorta primlerindeki mantıksız artışa son verme yetkisi tanıyacak.

 

CNBC

-- ABD’li ekonomistler 2010 için beklentilerini artırıyor

ABD’de iş dünyası konusunda uzman bir grup ekonomist, 2010 için ekonomik büyüme beklentilerini artırdı. National Association for Business Economists adlı grubun Pazartesi günü yayımladığı bir anket, uzmanların ülkedeki mali iyileşmenin rayına oturmakta olduğuna inandığını ortaya çıkardı.

 

--Fransa ekonomi bakanı: Yunanistan’ın sorunları AB içinde çözülmeli

Fransa Ekonomi Bakanı Christine Lagarde, Pazar günü bir Yunan gazetesine verdiği röportajda, Yunanistan’ın mali sorunlarının Euro Bölgesi tarafından çözülmesi ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) sürece dahil edilmemesi gerektiğini belirtti.

 

Haberin Devamı

CNNMONEY

--Toyota’dan 100 milyon dolarlık tasarruf

Japon otomobil üreticisi Toyota’nın üst düzey yetkililerinden biri, gaz pedalı sorunu yüzünden Camry ve Lexus ES modelleri için sınırlı sayıda aracı geri çağırarak 100 milyon doları şirketin kasasında tuttuklarını belirtti.

 

-- ABD’de işsizlik sorunu devam ediyor

ABD Kongresi’nin harekete geçmekte gecikmesi durumunda, Mart ayında 1 milyondan fazla kişi işsizlik maaşı alma ve sağlık sigortasından faydalanma hakkını kaybedecek.

 

FORBES

--Schlumberger, Smith International'ı 11 milyar dolara alacak

ABD merkezli petrol sahası hizmetleri sağlayan Schlumbert Ltd. şirket, aynı sektörde faaliyet gösteren ve yine bir ABD’li şirketi Smith International'ı 11 milyar dolara satın alacak.

Haberin Devamı

 

--Küresel çelik talebi artıyor

Çelik talebinde son iki senede görülen düşüş, bu metalin piyasalarda belirli dönemlerde gördüğü en sert gerilemeydi. Ancak, önümüzdeki altı aylık dönemde stoklardaki çelik satışını son bulacağı ve yeni siparişlerin geleceğine yönelik işaretler bulunuyor.

 

MARKET WATCH 

--Toyota'dan bir yüz kızartıcı haber daha mı?

ABD Kongresi tarafından yürütülen bir soruşturma, Toyota'nın 2007 yılında, denetleyici kurumlarla yaptığı müzakereler sonucunda, güvenlik sorunu nedeniyle yapılabilecek olası bir araç geri çağırma zorunluluğundan kurtulduğunu ortaya çıkardı. Toyota'nın bu sayede 100 milyon dolar tasarruf ettiği belirtildi.

 

--ABD borsaları yoğun bir haftaya giriyor

ABD borsalarında yatırım yapanlar, bu hafta gelecek yoğun veri trafiğiyle, ülke ekonomisindeki toparlanmayla ilgili yeşeren olumlu havayı yeniden test etme imkânı bulacak. Bu hafta açıklanacak veriler arasında konut satışları, tüketici güven endeksi ve son çeyrekteki büyüme oranına yapılan revizyon açıklanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!