Dünya basınından manşetler - 21 Mayıs

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 21 Mayıs
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2010 12:43

Birleşmiş Milletlerin yeni İran yaptırımları paketini sunması ardından, Tahran geri adım atabileceğini belirtti. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Kuzey ile Güney Kore arasındaki gerginliğe müdahale etmek için Çin’e gitti. Bilim dünyası ise, dünyanın üretilen ilk sentetik yaşam formunun heyecanını yaşıyor.

GUARDIAN: ABD’li bilim adamı sentetik yaşam üretti

ABD’li genetik bilimci Craig Venter, bilim insanı ekibiyle DNA’sını oluşturdukları bakteriyi bir hücreye naklederek dünyanın ilk sentetik yaşam formunu üretti. Bilim dünyasında çığır açabilecek bu gelişme sayesinde, bilim insanları evrim geçirerek değil, insan eliyle yapılan organizmalar üretebilir.

 

Araştırmacılar tarafından “biyolojideki en belirleyici an” olarak tanımlanan atılım, 20 bilim insanının katıldığı ve 40 milyon dolara mâl olan 10 yıllık bir çalışma sonucunda elde edildi.

 

Başarının mimarı ABD’li ünlü genetikçi Venter, yaptıkları atılımın insan hayatının yararına kullanılacak yeni bir çağın başlangıcı olabileceğini ifade etti. Craig, DNA’sı insan tarafından oluşturulan bakteriler üretilmesiyle biyo yakıt üretilebileceğini, atmosferdeki karbon dioksitin emilebileceğini, hatta hastalıklar için aşı geliştirilebileceğini belirtti.

 

Ancak Venter’in buluşu dini grupların eleştirilerine maruz kalmaya başladı. Bazı dini örgütler yapay organizmaların doğaya karışarak çevresel felaketlere yol açabileceklerini, hatta biyolojik silah olarak kullanılabileceklerini belirtti. Bazı din örgütleri ise Venter'i Tanrı rolü oynamakla suçladı.

Haberin Devamı

 

TIMES: Obama kıdemli istihbarat şefini kovdu

ABD Başkanı Barack Obama, ulusal güvenlikte verilen açıklar ve son olarak Times Meydanı’nda yaşanan bombalı saldırı girişimi ardından en kıdemli istihbarat danışmanının görevine son verdi.

 

Görevine son verilen Ulusal İstihbarat Direktörü Dennis Blair, ABD sınırları içinde terörist saldırıları önlemek için 16 ayrı istihbarat kurumunun bilgilerini değerlendirmekten sorumluydu.

 

Blair’in yılbaşı günü Detroit uçağında yaşanan bombalı saldırı girişiminin ardından zor günler geçirdiği, Times Meydanı’ndaki saldırı girişimi sonrası ise şansını tükettiği belirtildi.

Haberin Devamı

 

LOS ANGELES TIMES: Petrol sızıntısının çözümü Kevin Costner’ın elinde olabilir

ABD’li ünlü aktör Kevin Costner, üzerinde 15 yıl ve 24 milyon dolar harcadığı santrifüj filtre içeren su temizleyici sistemiyle petrol felaketine çözüm getirebilir. Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısını temizlemekle boğuşan British Petroleum (BP) ve ABD Sahil Güvenlik yetkilileri, gelecek hafta Costner’ın su ile petrolü birbirinden ayıran cihazından altı tanesini test edecek.

 

Costner’ın 1995 yılında çektiği Waterworld (Su Dünyası) adlı filmde üzerinde çalışmaya başladığı ve petrol sızıntısından doğan kirliliği temizlemeye yönelik cihaz, 20 yıl sonra yaşanan çevre felaketinde bir umut olabilir. Önümüzdeki hafta, BP ve ABD Sahil Güvenlik yetkilileri “Costner çözümünün” geçerliliği görmek için paslanmaz çelikten yapılmış 6 adet dev petrol ayrıştırıcı cihazı deneyecek.

 

ABD’li bir diğer aktör Stephen Baldwin, Costner ve petrol ayrıştırıcı cihazını Meksika Körfezi gibi bir yerde görmenin çok garip olacağını belirtirken, Avatar filminin yönetmeni James Cameron, çalışmalar için su altı araçlarını temizleme çalışmaları için yardıma sunabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

 

XINHUA: Japonya Venüs’ü keşfetmek için uzay aracı gönderdi

Japonya Uzay Havacılık Dairesi (JAXA), Venüs gezegenine ait bilgi toplaması için Akatsuki uzay aracını Tanegaşima Adası’ndan fırlattı. Cuma günü TSİ 00.58’de Tanegaşima Uzay Merkezi’nden fırlatılan uzay aracının Aralık ayında Venüs’e ulaşması bekleniyor.

 

Japoncada “şafak” anlamına gelen Akatsuki, 2 yıl boyunca Venüs’ün yörüngesinde dolaşarak gezegenin iklim ve yüzeyi hakkında bilgi toplayacak. Venüs’ü 300 ile 80 bin kilometre arasında değişen mesafelerden inceleyecek olan Akatsuki, çeşitli deneyler yürütmek içinse çok sayıda küçük uydu taşıyor.

 

NEW YORK TIMES: Google’ın özel yaşam ihlaline yönelik incelemeler artıyor

Perşembe günü İspanya, Fransa ve Çek Cumhuriyeti’nde yetkililer internetin en büyük arama motoru şirketi Google’ın kablosuz ağlardan bilgi topladığı iddialarına yönelik soruşturma yapmayı düşündüklerini belirtti. Bu gelişmeyle, Google’ın Avrupa ülkelerinde yaptırımlarla karşılaşması bekleniyor.

Haberin Devamı

 

Google’in güvenliği bulunmayan kablosuz ağlardaki internet siteleri ve e-mail hesaplarından istemeyerek 600 gigabyte bilgi topladığını açıklamasından beş gün sonra, avukatlar Google’ın ceza alma ihtimalinin yüksek olduğunu ve şirketin itibarını zedeleyebileceğini belirtti.

 

İspanya, Çek Cumhuriyeti, Fransa ve Almanya’daki veri güvenlik yetkilileri gerekli soruşturmaları başlatırken, Google’ın yaptığı eylemin yerel gizlilik hakkı yasalarını ihlal ettiğini belirtti.

 

BLOOMBERG: Clinton torpido krizi için Çin’e gitti

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Güney Kore donanmasına ait bir geminin Kuzey Kore torpidosuyla batırıldığı iddiasıyla yaşanan gerginliğe müdahale etmek için Çin’e gitti.

Haberin Devamı

 

ABD Doğu Asya Dışişleri Bakanlığı müsteşarı Kurt Campbell, Washington’un “ileriki günlerde çok ciddi şartlarla karşı karşıya kalabileceğini” belirtti. ABD Savunma Bakanı Robert Gates ise, 46 denizcinin ölümüne neden olan olaya yönelik soruşturmada Kuzey Kore’nin parmağının olduğu ortaya çıkması ardından uluslararası arenadan “sert” bir tepki istediğini ifade etti.

 

Gates, saldırının Güney Kore gemisine yapıldığını, bu yüzden Güney Korelilerin gösterilmesi gereken tepkide öncülük yapması gerektiğini söyledi.

 

CNN: Sarkozy ekonomik sorunlarla mücadelede Merkel ile anlaştı

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Perşembe günü Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Avrupa’nın ekonomik sorunları üzerinde nasıl hareket edilmesi gerektiği hususunda anlaşmaya vardığını belirtti.

Haberin Devamı

 

Sarkozy, Elysee Sarayı’nda İngiltere Başbakanı David Cameron’la düzenlediği ortak basın konferansında, “Merkel’e ekonomik krizin ciddiyeti konusunda Almanya ve Fransa’nın anlaşmazlık yaşamaması gerektiğini belirttiğini” söyledi.

 

Merkel ile düzen içinde çalışmak için elinden geleni yaptıklarını belirten Sarkozy, euro’ya da destek verdi. “Birlik olan daima yalnız olduğundan daha güçlüdür” diyen Sarkozy, kıza zamanda dünyanın en değerli ikinci para birimi haline gelen euro’nun bir başarı olduğunu ifade etti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!