Dünya basınından manşetler - 2 Eylül

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 2 Eylül
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2010 14:32

Dünya basınında bugün öne çıkan manşetler:

TIMES: Stephen Hawking bu sefer kızdıracak

İngiliz fizikçi Stephen Hawking, “Modern fizik evrenin oluşumunda Tanrı’ya yer bırakmamıştır” dedi.

 

İngiltere’nin en tanınmış bilim insanı Hawking, “Nasıl ki Darwinizm biyolojideki yaratıcı ihtiyacını sona erdirdi, yeni fizik teorileri de evrenin oluşumu konusunda yaratıcının rolünü gereksiz kılmıştır” dedi.

 

İngiliz Times gazetesinin eki Eureka dergisi Hawking’in yayınlanmak üzere olan son kitabından alıntılar yaptı. Kitapta “Evrenin bir yaratıcıya ihtiyacı var mı?” sorusunu soran Hawking “Yerçekimi gibi bir kuvvet olduğu için evren kendi kendini hiçten yaratabilir ve yaratacaktır” dedi. Kitap Sör Isaac Newton’ın teorisinin yapı sökümünü hedefliyor.

 

Hawking’in bu kitabı daha önceki çalışmalarındaki dinle ilgili görüşlerinden çok farklı. Hawking Zamanın Kısa Tarihi’nde Tanrı’nın bilimin evrene yaklaşımıyla uyumsuz bir fikir olmadığını yazmıştı. 1988 tarihli çoksatan kitabında Hawking, “Eğer tam bir teori kurabilirsek bu insan mantığının zaferi olur, böylece Tanrı’nın aklını da anlayabiliriz” demişti.

 

Hawking’in kitabı The Grand Design, İngiltere’de 9 Eylül’de raflarla buluşacak. Kitabın çıkışından bir hafta sonra Papa İngiltere’ye gidecek.

Haberin Devamı

 

NEW YORK TIMES: Ortadoğu için büyük gün geldi

ABD Başkanı Barack Obama Çarşamba akşamı bölge liderlerine verdiği akşam yemeğiyle Ortadoğu barış girişimini başlattı. İsrail ve Filistin liderleri 60 yıldır süren sorunu bitirme sözü verdi.

 

Obama, yanında Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve İsrail’in barış yaptığı iki Arap ülkesi Ürdün ve Mısır’ın liderleriyle Beyaz Saray’da yaptığı konuşmada önümüzdeki yıl kapsamlı bir barış anlaşması sağlanması için elinden gelen her şeyi yapacağını söyledi.

 

Obama, “Biz beş adamdan başka bir şey değiliz, ancak bir araya geldiğimizde yalnız olmayacağız. Daha önceki nesillerin desteği de bizimle olacak” dedi.

Haberin Devamı

 

Barış uğruna hayatını kaybeden İsrailli ve Filistinli liderler Enver Sedat ve İzak Rabin’i anan Obama, Ürdün Kralı Hüseyin’le Menahem Begin’i hatırlatarak “Onlar dünyanın nasıl olması gerektiğini tahayyül edebilen devlet adamlarıydı” dedi. Obama bu liderlere borçlu olduklarını söyledi.

 

Netanyahu ve Abbas da barış için kararlılıklarını daha duygusal tonlarda ifade etti. Netanyahu Abbas’a dönerek, “Barış ortağımız” dedi ve Washington’a “tarihi bir uzlaşma” için geldiğini belirtti. Ancak İsrail’in güvenliğinden ödün verilmeyeceğini kesinlikle ifade etti.

 

Abbas ise “Yarın karşılaşacağımız güçlüklere rağmen” baskısını sürdüreceğini dile getirdi ancak Batı Şeria’daki yerleşimlerin durdurulması konusunun öneminin altını çizmekten kaçınmadı.

 

Oturumda Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ve Ürdün Kralı Abdullah’ın bulunması Obama yönetiminin soruna bölgesel bir çözüm bulunması yönündeki umutlarının altını çizdi. Mısır ve Ürdün İsrail’in Filistin Devleti’nin kurulması için şart koştuğu güvenlik garantilerinin sağlanmasında kritik önem taşıyor.

Haberin Devamı

 

Bu arada Hamas Batı Şeria’daki saldırılarını dün de sürdürdü. Haber ajansları ve İsrail gazeteleri, dün gece Koşav Hoşaçar yerleşim birimi yakınlarında yaşanan silahlı saldırıda iki İsraillinin yaralandığını bildirdi.

  

BBC: Şilili madencilere ilk kez sıcak yemek verildi

Şili’de bir madenin göçmesi sonucu 26 gündür yeraltında mahsur kalan madencilere ilk kez sıcak yemek verildi.

 

Madencilerin yeryüzüyle bağlantı kurmak için kullandıkları borudan aşağıdaki sığınağa tavuk, köfte ve pilav gönderildi. Daha önce madencilere glikoz tabletleri ve yüksek proteinli sütle besleniyordu.

 

ABD uzay dairesi NASA’dan bir ekip Şili’ye gelerek madencilerin sağlık durumlarının korunmasına destek vermeye başladı.

Haberin Devamı

 

Dört kişilik NASA ekibine menüyü hazırlamasında bir beslenme uzmanı destek oldu.

 

Bu arada Pazartesi günü başlayan kazı çalışmalarında henüz 20 metre derine inildi. Madencilerin mahsur kaldıkları nokta yerin 700 metre altında

 

GUARDIAN: AB Kaddafi’nin 5 milyar euro teklifini gündeme aldı

Avrupa Birliği yetkilileri dün yaptıkları açıklamada Muammer Kaddafi’yle Akdeniz’den gelen göçmenlerle ilgili bir anlaşma yapabileceklerini belirtti. Libya lideri Avrupa’nın Afrikalılaşmaması için AB’den Libya’ya yılda 5 milyar dolar gönderilmesini talep etmişti.

 

Avrupa Komisyonu sözcüsü Matthew Newman, “Libya’yla göç konusunda işbirliği yapabileceğimiz geniş bir alan var” dedi.

Haberin Devamı

 

Diğer yetkililer bu yılın sonunda Brüksel ve Trablus arasında üç müzakere oturumu yapılacağını ve Kasımda AB liderlerinin Libya’ya gidip Afrikalı liderlerle görüşeceğini söyledi.

 

Kaddafi hafta başında İtalya’ya yaptığı ziyarette Avrupa’nın siyahi göçmen sorununa bir çözüm bulması gerektiğini aksi takdirde “kararacağını” söylemişti.

 

Avrupa Komisyonu “Kaddafi’nin talebinin çok altında bir rakama çözüm bulunacağına inandıklarını” belirtirken İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini Libya liderine destek verdi.

 

CNN: Discovery Channel’da belgesel gibi rehine krizi

ABD’nin Maryland eyaletinin Silver Spring şehrinde dün bir saldırgan Discovery Channel televizyonunun merkezine gelerek üç kişiyi rehin aldı.

Haberin Devamı

 

Polis yetkilileri saldırganın vurulduğunu ve rehinelerin kurtarıldığını açıkladı. Polis şefi Thomas Manger rehinelerin zarar görmemiş olduklarını belirtti. Fotoğrafları da basına verilen saldırganın isminin James Lee olduğu açıklandı.

 

Manger, Lee’nin sırt çantasında bulunan patlayıcıların da etkisiz hale getirildiğini söyledi.

 

Manger Lee’yle telefondan yapılan rehine pazarlığının dört saat sürdüğünü belirterek, “Kimi zaman gayet sakindi ancak aklının yerinde olduğunu söyleyemeyeceğim. Yaptığımız konuşma bana Lee’nin bazı zihinsel sorunları olduğunu düşündürdü” dedi.

 

Lee’nin sorununun rehinelerle değil Discovery Channel’la olduğu ifade edildi. Saldırganın dün internette yayılan ve insanları “pislik” olarak tanımlayan bir manifestoyla ilgili olduğu belirtildi. Manifestoda Discovery Channel’dan “daha fazla parazit insan yavrusunun doğumunu cesaretlendirmeyi bırakması” isteniyor.

 

HUFFINGTON POST: ABD’li basketbolcu Twitter’da “kokuyorlar” dedi.

ABD Milli Basketbol Takımı’nın yıldız oyuncusu, Indiana Pacers’ın forveti Danny Granger önceki gün ülkesinin Brezilya’yla oynadığı maçın hemen ardından Twitter’da “Avrupalılar ölü eşek gibi kokuyor” şeklinde bir mesaj yazdı.

 

İlk tweet’te “Ölüyorum burada. Neden Avrupa’daki kimse deodorant kullanmıyor? Herhalde kendilerine bilgi verilmedi” yazan Granger, sonraki mesajında “Şaka yapmıyorum, ölü eşek gibi kokuyorlar” dedi.

 

Granger gelen tepkiler üzerine tweetleri daha sonra sildi.

 

Ermeni basın kaynaklarında aynı haber “Granger Türkler kokuyor dedi” şeklinde yer aldı.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!