Dünya basınından manşetler - 17 Ocak

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 17 Ocak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2010 11:28

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler:

Haberin Devamı

--İsrail gangster diplomasisi uyguluyor (Haaretz)

İsrail’de Türk Büyükelçisine yapılan küçük düşürücü muamelenin yarattığı krizin ardından sular durulmuyor. “Büyükelçi krizi”nde İsrail tarafını sert dille kınayan Haaretz gazetesi, tanınmış yorumcusu Zvi Bar’el imzası ile yayınladığı yorumunda İsrail’i, “ganster diplomasisi”ni benimsemekle suçlarken kara mizahı ile karışık ağır eleştirilerde bulundu.

"Sonunda Türklere kim olduğumuzu gösterdik, çünkü iş Yahudi/Siyonist gururuna geldi mi Holokost’tan ve Goldstone Raporu’ndan sağ çıkmış bir insan olarak hiç kimsenin, hele Türklerin, bize savaş suçluları gibi davranmalarına izin vermeyiz. Eğer Başbakan Tayyip Erdoğan bizi azarladığında cevap vermeyeceğimizi anıyorsa, ona gününü gösteririz" diyen Bar'el şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Başka bir seçenek yok. Çünkü onlar ancak kuvvetten anlar. İngiltere, İsrailli malları boykot etmek istiyor mu? İngiliz Büyükelçisini çağırırız ve çivi yatağına oturturuz. ABD, yerleşimler konusunu haksız bir biçimde ele alıyor mu? Amerikan Büyükelçisinin kafasına boş bir tabanca doğrultarak tetiği çekeceğiz, sadece korkutmak için. Biz katil değiliz. Sadece korkutmaya çalışıyoruz ki bu, herkesin çok iyi bildiği gibi saygı uyandırır.

 

"Ancak böyle bir performans sahneleyeceksek, stil ile yapmalıyız çünkü müdürler, sadece daha üstün bir pozisyonda olabilmek için yüksek, rahat olmayan, ayakları zar zor yere değindiği koltuklara oturduklarında gülünç oluyorlar. Profesyonel bir aşağılama odası ayarlamak yerine (çünkü kim bilir yarın İsveç ve İrlanda büyükelçisini de küçük düşürme zorunda kalabiliriz), geçen hafta her şeyi son dakika tezgahladılar. Uygun bir ışık düzeni de, ganster diplomasinin esas bir unsurudur ve amatörlerin işi değil. Bizim Dışişleri Bakan Yardımcısı ancak ikinci sınıf bir aşağılama sahneleyebildi."

 

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

THE JERUSALEM POST

Haberin Devamı

--ABD’de Yahudi cemaatin liderleri Türkiye’nin İsrail karşıtlığına öfkeli

İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerdeki gerginlik Washington’a da yansıyor. ABD’deki pek çok Yahudi grubu geçmişte Türkiye’yle yakın işbirliği içinde çalışarak Tel Aviv Ankara ilişkilerinde iyileşme sağlanmasına çalışıyordu. Hatta zaman zaman bu gruplar Kongre’de Türkiye lehine lobi faaliyetlerinde bile bulunmuştu.

 

--ABD’nin, Türkiye-İsrail ilişkilerinin düzeltilmesinde gücü çok az

Türkiye-İsrail ilişkilerinde bir başka kötü hafta daha geride kalırken Ankara, Washington’dan gelen öğütlere pek kulak vermiyormuş gibi görünüyor. Her ne kadar Obama yönemetimi Başbakan Tayyip Erdoğan’a Türkiye’nin İsrail’le ilişkilerini düzeltmesinin çok önemli olduğu mesajını iletse de iki ülke arasındaki ilişkiler yeniden alevlendi.

 

Haberin Devamı

--Barak askeri ittifakı kurtarmak için Türkiye'ye gidiyor

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, son haftalarda iyice gerilen Türkiye-İsrail ilişkilerinde askeri ittifakı kurtarma girişimiyle bugün Ankara'ya gitti.

 

TEHRAN TIMES

--Türkiye İsrail’e diplomasi dersi verdi

(…) İsrail elbette her zamanki tavrıyla Yahudi karşıtlığını gündeme getirerek cevap verdi ve protesto için Türk büyükelçisini çağırdı. Türkler gözlerini bile kırpmadılar ve İsrail’in özür dilemesini sağladılar. Böylece hem Ankara bölgedeki diğer ülkelere haklarını nasıl savunmaları gerektiğini hem de dosta düşmana dikkat edilmesi gereken bölgesel bir güç olduğunu gösterdi.

 

ARMENIAN MIRROR-SPECTATOR

Haberin Devamı

--Türk diplomasisinde Gordion düğümleri

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu akademik bilgisiyle ülkesinin dış politikasına olumlu bir yön vermeye çalıştı ancak şu ana kadar Türkiye’nin yıllardır inşa ettiği iç ve dış sorunlara cila atmayı becerebildi.

 

THE NEW YORK TIMES

--Clinton ve Bush Haiti’ye yardım eli uzattı

ABD'nin iki eski başkanı Bill Clinton ve George W. Bush yardımların nasıl ulaştırılabileceği ve Haiti’nin geleceği adına neden ümitli olduklarını açıkladı.

 

--Başkentteki hasar yardımları aksatıyor

Haite’de sayıları artan uluslararası yetkililer ve yardım görevlileri tıkanan yardım çalışmalarını düzene sokmakta sorun yaşıyorlar.

 

--Hillary Clinton destek vermek adına Haiti’ye gitti

Haberin Devamı

Haiti’ye yardım malzemeleriyle gelen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Başkan Barack Obama’nın yardım mesajını iletti.

 

THE WASHINGTON POST

--Politikacılar Haiti’yi yoksulluktan kurtarmanın fırsatını arıyor

Haiti’nin yıkılan başkenti Port-au Prince’in yeniden inşa edilmesi ihtiyacı, kuzey yarım kürede bugüne kadar gerçekleştirilecek olan en büyük ekonomik gelişim mücadelelerinden birini gerektirebilir.

 

--Yardım çalışmaları anlaşmazlıklar yaratıyor

Su ve gıda yetersizliği Haiti halkını iyice güç duruma düşürürken, depremle sarsılan Port-au Prince’teki çalışmalarda kimin yetkili olduğu üzerindeki yaşanan tartışma ve karmaşıklık uluslararası yardımın gerçekleştirilmesinde sorun yaratıyor.

 

--Yetersiz eğitim terör karşıtı çabaları kısıtlıyor

Temel öğeleri reddeden ve İslam adı altında şiddeti yücelten okul müfredatına sahip olan Pakistan’ın eğitim programı, ABD’nin radikal gruplarla savaşını karşı en büyük engellerden birini oluşturuyor.

  

THE GUARDIAN

--El Kaide’nin en üst düzey askeri komutanı Yemen'de füze saldırısında öldürüldü

ABD’de yılbaşı günü yaşanan saldırı girişimi ardından güvenlik tedbirlerinin artırılması için baskı sürerken, Yemen hükümeti El Kaide’nin bölgedeki liderinin öldürülmesini açıklayarak örgüte büyük bir darbe vurdu.

 

--Yardım örgütleri Haiti’ye ulaşma yarışında

Yardım örgütleri ve ABD ordusu, susuzluk ve su yetersizliğinden doğabilecek hastalıkları önlemek için depremle vurulan Haiti halkına temiz su yetiştirmek için çaresiz bir yarış içine girdiler.

 

--Afganistan’daki İngiliz zayiatı her ay artıyor

Yeni veriler 2010’da İngilizlerin Afganistan’da daha fazla kayıp ve yaralı verdiğini ortaya koyuyor.

 

HAARETZ

--Haiti’deki İsrail güçleri üst düzey yerel yetkiliyi kurtardı

Haiti’de bulunan İsrail askerleri Cumartesi günü çöken hükümet binasından ülkenin üst düzey vergi yetkililerinden birini kurtardı.

 

--Steinitz: Yabancı çalışanlar İsrail ekonomisini “ifşa ediyor”

İsrail Ekonomi Bakanı Yuval Steinitz yabancı uyruklu çalışanlara yaptırım uygulanmasını teklif ederken, insan hakları gruplarının protestosuna maruz kaldı.

 

--Yahudi toplumları Haiti depremi ardından bir araya geldi

ABD, Kanada ve Dominik Cumhuriyeti'nde bulunan Yahudi grupları Haiti’deki depremden zarar gören binlere destek vermek için bir araya geldi.

 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

--Angela Merkel'le zorunlu tasarruf

Almanya'da vergi indirimi tartışmaları hala bütün hızıyla devam ediyor. 2011 yılından itibaren Almanya kamuda büyük tasarruf yapacak. Anayasa bile yıllık en az 10 milyar euro tasarruf yapılmasını öngörüyor. İlk önce sübvansiyonlar kesilecek, onlar da çare olmazsa sosyal kesintilere gidilecek.

 

DIE WELT

--Alman komutan Afganistan için ek asker istedi

Almanya'nın Afganistan'daki askeri gücü komutanlarından Kai Rohrschneider ek asker istedi. Rohrschreider "Bölgedeki halkı Taliban'a karşı tarafımıza çekmek için daha çok askere ihtiyacımız var" dedi.

 

EKONOMİ BASINI

CNBC

--Sağlık reformu tartışmaları kızışıyor

ABD Başkanı Barack Obama ve Kongre’deki demokratlar tarihi sağlık yasası üzerindeki son anlaşmaları sonuçlandırma telaşı içindeyken, Massachusetts eyaletindeki özel Senato oylamasının yasanın geçişini engelleme riski söz konusu. Obama’nın son bir girişim için Pazar günü Massachusetts’e uçması bekleniyor.

 

--Gelecek haftaki getiriler hisselerin düzenlenmesi sinyalini veriyor

Büyük bankalar, teknoloji şirketleri ve yüzlerce diğer şirketin raporuna göre gelecek haftaki getiriler hisseler için zorlayıcı olabilir.

 

--Lobicilerden milletvekillerine: Lütfen kesintilere gitmeyin

Ardı ardına gelen yıllarda gelirlerin dibe çökmesi ve büyüyen açıklar eyalet başkentlerindeki lobicilerin taktik değiştirmesine neden oldu. Bir zamanlar desteklenen projeler için daha fazla kaynak elde etmek olan başarı, şimdi kısaca kesintilerin engellenmesi olarak tanımlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!