Dünya basınından manşetler - 17 Ekim

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 17 Ekim
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2009 12:35

ABD’li diplomatlar, Türkiye’ye İsrail’le ilişkilerin düzeltilmesi yönünde telkinde bulundu. İşte bu haberin detayları ve dünyanın önde gelen basın kuruluşlarının bugün öne çıkardıkları haberler:

Haberin Devamı

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

 

--ABD’li diplomatlar Türkiye’ye İsrail’le ilişkileri düzeltmesi tavsiyesinde bulundu

The Jerusalem Post ve Haaretz gazeteleri İsrail Radyosu ve Ordu Radyosu’na dayandırdıkları haberlerinde üst düzey ABD’li diplomatların Ankara'ya Tel Aviv'le ilişkilerin düzeltilmesi tavsiyesinde bulunduğunu duyurdu.

 

Haberlerde ABD’li yetkililerin gerginliğin Beyaz Saray’ın Ortadoğu’daki çıkarlarına zarar verdiğini ve İslamcı radikallerle mücadeleye darbe vurduğunu söylediği ve Türkiye'den İsrail’le ilişkilerin düzeltilmesini istedikleri belirtildi.

 

Haberin Devamı

Yetkililer, gerginliğin İran’ın nükleer çabalarını önleme konusunda yapılacak işbirliğine de engel olacağını ifade ettiler.

 

ABD'li diplomatların ayrıca Türkiye ile olan gerginliği tartışmak için İsrail yetkilileriyle görüşme talebinde bulunacakları da bildirildi.    

 

HAARETZ

--Türkiye İsraillileri katil gibi gösteren dizinin yayınını durdurmayacak

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu İsrail askeri gibi giyinmiş olan oyuncuların Filistinli çocukları öldürdüğü dizinin yayından kaldırılmayacağını açıkladı.

 

THE JERUSALEM POST

--İsrail-Türkiye ilişkileri gücünü koruyacak

İki ülke arasında geçtiğimiz hafta sonu iptal edilen tatbikat ve Salı günü devlet televizyonunda yayınlanan İsrail karşıtı dizi dolayısıyla bozulan ilişkileri düzeltmek ve tansiyonu düşürmek için Başbakan yardımcısı Bülent Arınç devreye girdi.

 

CNN INTERNATIONAL

--Türkiye Gazze dizisi ile ilgili sorumluluğu reddetti

Türkiye Dışişleri Bakanı devlet televizyonunda yayınlanan tartışmalı dizi ile ilgili ilişkisi reddetti.

 

Haberin Devamı

XINHUA

--AB komiseri Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Türkiye için yaptırım talebini reddetti

Kıbrıs medyasının Cuma günkü haberlerinde Avrupa Birliği genişlemeden sorumlu komiseri Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Türkiye’ye daha fazla yaptırım uygulanması talebini reddettiği bildirildi.

 

 

DÜNYA BASINI

 

THE NEW YORK TIMES

--Pekin’in havası gün geçtikçe daha temiz oluyor

Her ne kadar hala havanın tertemiz olduğunu söylemek mümkün olmasa da Çin yetkililerinin salınımı azaltmak için aldığı yoğun önlemler sonucu gökyüzünün daha açık olduğunu inkar etmek imkansız.

 

--Kurtarma programı Wall Street’te yeni bir zenginlik çağı başlattı

Finansal sistemi istikrara kavuşturma çabaları finans devlerinin kredi vermekten daha karlı alanlar keşfetmelerini sağladı.

 

Haberin Devamı

--Bütçe açığı 1.4 trilyon dolara ulaştı, destek planları zorlaştı

ABD’de ekonominin boyutlarına oranla bütçe açığı 1945’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Bu durum mali açığın kapanmasını geciktirip ve Beyaz Saray’ın yavaş toparlanmayı hızlandırmak için atmaya çalıştığı adımları zorlaştırıyor.

 

THE WALL STREET JOURNAL

--Afganistan’da ikinci tur seçim ihtimali güç paylaşımı tartışmalarına yol açıyor

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin Afgan seçimlerini kazanmasına yetecek çoğunluğu sağlayamamasının ülkenin önde gelen iki adayının ikinci tur seçimi önlemek için güç paylaşım görüşmeleri yapabileceği söyleniyor.

 

--Pakistan, Taliban’a karşı saldırıya hazırlanıyor

Haberin Devamı

Pakistan liderleri Cuma günü Taliban güçleri üzerine yapılacak, uzun zamandır beklenen operasyon için izin verdi. Ordu bölgeye asker seviyatına başladı. Üst düzey bir askeri yetkil operasyonun altı ila sekiz hafta süreceğini öngördü.

 

--Domuz gribi aşısında gecikme

Domuz gribi dünya çapında yayılmaya devam ederken sağlık yetkililerinin başlattığı kütlesel bağışıklık kampanyasında bir sorun yaşandı. Aşının dağıtımında bu ay bir gecikme yaşanacak.

 

FINANCIAL TIMES

--Opel’in satışına Avrupa Birliği engeli

Avrupa Komisyonu Cuma akşamı yaptığı açıklamada General Motors’un sahibi olduğu Opel’in satışı için bir dizi engeller koydu. Komisyonun rekabetten sorumlu şefi, Almanya’dan alınacak kredinin ön koşullarının AB’nin kurallarıyla uyumsuz olduğunu ifade etti.

 

Haberin Devamı

--Bank of America 1 milyar dolar zarar yazdı

ABD’nin en büyük mevduat sahibi bankası Bank of America’dan Cuma günü yapılan açıklamada bankanın üçüncü çeyrekte tüketicilerin kredi kayıpları dolayısıyla 1 milyar dolar zarar ettiği belirtildi.

 

--Euro bölgesi ihracatında düşüş yaşandı

Euro bölgesi ihracatında Ağustos ayında beklenmedik bir düşüş yaşandı. Bu durum 16 ülkeden oluşan euro bölgesindeki toparlanma adına yeni şüpheler yarattı.

 

HAARETZ

--Goldstone BM konseyini Hamas’ın yüzünden eleştirdi

Birleşmiş Milletler’in İsrail ve Filistin’in savaştaki gidişatını incelemekle görevli konseyinin başkanı Richard Goldstone, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ni, Hamas’ın suçlarını görmezden geldiği için eleştirdi.

 

--İsrail Goldstone raporuna BM’nin verdiği adaletsiz desteği reddetti

Hamas’tan “Umuyoruz Birleşmiş Milletler oylaması işgalcilerin cezalandırılmasını sağlar”, İsrail’den “Kendimizi korumaya devam edeceğiz” açıklamaları geldi.

 

--Brezilya İsrailli bir “hahamı” çocuk şiddeti dolayısıyla sınır dışı edecek

İsrailli yetkililerin arındırma ayini adı altında çocuklara zarar verdiği gerekçesiyle suçladığı bir sözde haham Brezilya’dan sınır dışı edilecek.

 

BLOOMBERG

--Galleon yetkilisi Rajaratnam en büyük hedge yolsuzluğuyla suçlanıyor

ABD’de hedge forn firması Galleon Grup’un kurucusu milyarder Raj Rajaratnam’ın köstebek olduğu ile ilgili kanıtlar toplayan savcılar, Wall Street’te önümüzdeki günlerde benzer operasyonlar yapacaklarını açıkladı.

 

--Karzai’nin temsilcisi Afganistan’da ikinci tur seçim ihtimali üzerinde durdu

Seçim sonuçlarının açıklanmasına kısa bir süre kala Afganistan’ın Washington büyükelçisi Said Cevad, Devlet Başkanı Hamid Karzai ile en büyük rakibi arasında ikinci tur seçimlerin olası bir senaryo olduğunu ifade etti.

 

--Dolar on dört ayın en düşük seviyesine ulaştı

Dolar euroya karşı bir aydan fazla süre içinde en büyük değer kaybını yaşarken 14 ayın en düşük seviyesine geriledi. Düşüşte ABD Merkez Bankası’nın diğer merkez bankalarıyla birlikte faiz oranlarını yükselteceği söylentisi etkili oldu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!