Dünya basınından manşetler - 16 Ekim

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 16 Ekim
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2009 13:05

ABD’nin Ashburn şehrinde bir kadın grip aşısı olduktan sonra nadir görülen bir nörolojik hastalığa kapıldığını iddia etti. İşte bu haberin detayları ve dünya basınının bugün siyaset ve ekonomi alanında öne çıkardığı haberleri...

Haberin Devamı

-- Grip aşısı felç etti iddiası (WUSA9)

ABD’nin Ashburn şehrinde bir kadın grip aşısı olduktan sonra nadir görülen bir nörolojik hastalığa kapıldığını iddia etti. 

 

Hastalık için tek gerekçenin grip aşısı olabileceğini iddia eden kadın Salgın Kontrol ve Önleme Merkezlerine başvurdu.

 

Desiree Jennings isimli 25 yaşındaki kadın aşıyı olduktan 10 gün sonra aniden grip belirtileri göstermeye başladığını, akabinde ise ani kasılmalar ve bayılmalar yaşadığını iddia etti.

 

O günden bu yana 60 farklı doktora görünen Jennings’e en son olarak Johns Hopkins hastanesinde nadir görülen nörolojik bir hastalık olan distoni teşhisi kondu. Jennings'in bilinci vücüdunun içine hapsoldu.

 

Haberin Devamı

Beyin fonksiyonları çalışmaya devam eden Jennings’in vücudundaki kaslar birbiriyle savaşıyor. Hastalığa normal koşullar altında zehirlenme, kafa travmaları ve uyuşturucu kullanımı durumlarında ortaya çıkıyor.

 

Salgın Kontrol Merkezi’nden yapılan açıklamada ise kadının durumu ile bir şey diyemeyecekleri ancak grip aşısıyla distoni arasında bilinen bir ilişki olmadığı ifade edildi.

 

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

HAARETZ

-- Türkiye ile kriz İsrailli ihracatçıları vurdu

Türkiye ile yaşanan kriz iki ülke arasındaki kredi ve iş anlaşmalarında da kendini gösteriyor.

 

-- Türkiye İsraillilere karşı tertibi önledi 

Türk basınında dün bildirildiğine göre güvenlik güçleri ülke çapında yapılan bir dizi operasyon sonucu El Kaide ile bağlantısı olduğundan şüphelenilen 32 kişiyi ele geçirdi. Haberlerde yakalanan kişilerin ABD, İsrail ve NATO’ya ait bir dizi hedef üzerine saldırı planları yaptığı belirtildi.

 

THE WALL STREET JOURNAL

-- Türkiye faiz oranlarını yüzde 6,75’e indirdi

Türkiye Merkez Bankası faiz oranlarını 0,5 puan daha indirerek yüzde 6,75 seviyesine çekti. Karar gelişmekte olan ekonomilere dair iyimserliğin etkisi ve bankanın agresif parasal gevşeme politikası doğrultusunda alındı.

 

-- Irak Türkiye’nin operasyonları durdurmasını istedi

Irak Başbakanı Nuri el Maliki Türkiye’den, ülkedeki Kürtler üzerine yapılan sınır ötesi operasyonların Irak’ın bağımsızlığını tehdit ettiği gerekçesiyle durdurulmasını istedi.

 

THE ASSOCIATED PRESS

-- İsrail Filistin’i konu alan televizyon dizisini protesto etti

Türk televizyonunda yayınlan dizinin fragmanları İsrail askerine benzeyen bir grup askeri Filistinlilere karşı şiddet uygularken gösteriyor.

 

-- Irak Türkiye’nin sınır ötesi operasyonları durdurmasını istedi

Irak Başbakanı, Türkiye’den Irak’ın bağımsızlığına saygı göstermesini ve Kuzey Irak’taki Kürtler üzerine yaptığı sınır ötesi operasyonları durdurmasını istedi. Ancak Recep Tayyip Erdoğan terörle mücadele konusunda Iraklı mevkidaşından destek istedi.

 

-- Türkiye’de saldırı planları yaptığından şüphelenilen 33 kişi tutuklandı

Türk polisi dün yapılan operasyonlarda El Kaide terör örgütüyle ilişkili olduğundan şüphelenilen 33 kişiyi tutukladı. Bu kişilerin ülkedeki ABD ve İsrail’e ait resmi binalara ve NATO tesislerine saldırı planladığı ifade edildi.

 

REUTERS

-- Türkiye ile Irak doğalgaz ve PKK konusunda yakın işbirliği peşinde

Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Nuri el Maliki enerjiden su paylaşımına ve Kürtlerle mücadeleye kadar pek çok alanda işbirliği anlaşmaları imzaladı.

 

DÜNYA BASINI

 

THE NEW YORK TIMES

-- İtalya Taliban’a rüşvet verdiği iddialarını reddetti

The Times of London gazetesi NATO ve Batı istihbarat birimlerine dayandırdığı haberinde İtalyan güçlerinin 2008 yılında Afganistan’da kontrolleri altındaki bölgede sükuneti sağlamak için Taliban’a rüşvet verdiğini duyurdu. İtalya ise bu iddiaları reddetti.

 

-- Pakistan’da saldırılar teröristlerin güçlendiğine işaret ediyor

Analistler ve yetkililer, Pakistan’da son günlerde yaşanan saldırıların Taliban, El Kaide ve diğer militan gruplarının Pakistan devletini yıkma hedefiyle işbirliğini güçlendirdiğine işaret ettiğini belirtti.

 

-- Gündemde yaptırımlar varken Çin başbakanı İran’la arasını ısıtıyor

Yapılan açıklamalar ABD’nin İran’ın nükleer programına karşı uyumlu bir tavır oluşturma çabalarına darbe etkisi yaptı.

 

THE WASHINGTON POST

-- Afgan seçimlerinde ikinci tur bekleniyor

Afganistan’da seçim yolsuzluğu iddialarını araştıran komisyon Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin oylarını yüzde 47’ye indirdi. Seçimleri yakından izleyen yetkililer, Karzai ve en yakın takipçisi arasında ikinci tur seçimlere gidilebileceğini ifade ediyor.

 

-- Pakistan’da saldırılarda 39 kişi hayatını kaybetti

Pakistan’da yüksek güvenlik bölgelerine yapılan saldırılar ülke genelinde şoka ve kafa karışıklığına sebep oldu. Saldırılarda özellikle hedef alınan emniyet kurumlarının istihbarat ajansları ve ordu tarafından ülkenin en güçlü ve hazırlıklı kurumları olduğu söyleniyordu.

 

-- Kurtarılan bankalar bu yılı karla kapattı

 ABD ekonomisi resesyondan çıkmak için çabalamaya devam etse de, geçtiğimiz yıl yaşanan krizden devlet eliyle kurtarılan büyük bankalar bu yılı yüksek kârlılık oranlarıyla kapatıyor.

 

THE WALL STREET JOURNAL

-- Senatör Levin Afgan ile uzlaşma planını genişletiyor

Afgan kuvvetlerinin eğitiminin hızlandırılması için hazırladığı plan artan şekilde destek gören Senatör Carl Levin,Afganistan ile ilgili tartışmalarda öne çıkıyor.

 

-- ECB faizde değişim olmayacağının işaretini verdi

Avrupa Merkez Bankası (ECB), çekirdek enflasyonun önümüzdeki aylarda düşüş eğilimi göstermesi gerektiğini söyledi. Bankanın bu açıklaması faiz oranlarının bir süre daha düşük seviyede tutulacağı şeklinde algılandı.

 

-- Dolar için daha fazla acı

ABD Hazine Bakanlığı Ağustos'ta ülkeye giren sermaye akışını izleyen raporunu bugün açıklıyor.

 

FINANCIAL TIMES

-- ABD bankacılık kârları toparlanmadaki uçurumu gösterdi

Goldman Sachs'ın kârındaki büyük artış ve Citigroup'un açıkladığı yeni zararı, finans sektörünün çabuk iyileşme gücü ile sokaktaki vatandaşın acıları arasındaki derin uçurumu gösterdi. Bankalardan gelen sonuçlar iki ABD merkezli bankanın krizden çıktığının da yeni işareti oldu.

 

-- Google yeni yatırımlar için vites yükseltiyor

Google Perşembe günü üçüncü çeyrek gelirinin sürpriz şekilde yüzde 8 arttığını açıkladıktan sonra resesyonun en kötü döneminin geride kaldığını ve büyüme için önemli harcamalar yapacağını belirtti.

 

-- ABD yuanın katı duruşuna gösterdiği tepkiyi sertleştirdi

Obama yönetimi, Perşembe günü Kongre'ye sunulan ve büyük dikkatle izlenen raporunda, Çin'in döviz kurunun değeri konusunda 'ciddi endişeleri' olduğunu söyledi ancak bu söylemini Asya devinin döviz kurunda manipülasyon yaptığını söyleyecek kadar ileri taşımadı.

 

THE GUARDIAN

-- Goldman Sachs’a rekor prim geliyor

ABD’de yatırım bankaları bir günde 35 milyon dolarlık kâr elde etmelerinin ardından, personellerine görülmemiş büyüklükte primler vermeye hazırlanıyor.

 

-- İtalyan rüşvetinin Taliban tehdidini örttüğü iddiası Fransızları kızdırdı

İtalya’nın Afganistan stratejisinin detaylarını ortaya koymamasının Fransız ordusunu büyük tehlikeye attığı ifade edildi.

 

-- Pakistan’da yaşanan saldırılarda 39 kişi öldü

Taliban saldırıları Pakistan’ın kültürel başkenti Lahor’u kargaşaya sürükledi. Radikaller hükümetin sonunu getirmeye kararlı olduklarını ortaya koydu.

 

HAARETZ

-- İsrail’in çabalarına rağmen BM, Gazze raporunu desteklemeye yakın

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun diğer ülkelerden mevkidaşlarını raporun kabul edilmesini önlemek için iknada başarısız olduğu ifade ediliyor.

 

-- Üç dakikalık video İran’ın nükleer hedeflerini kanıtlayabilir

İran’dan kaçırılan kısa video muhtemelen nükleer içeriği olan bir savaş başlığının patlayışını canlandırıyor.

 

-- Akdeniz Birliği Zirvesi Mısır’ın Lieberman’ı boykot etmesiyle tehlikeye girdi

Mısır Dışişleri Bakanı “İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’la aynı odada bulunmayacağını” duyurdu. Yetkililer üye ülkelerin Mısır’a baskı yapmasını istedi.

 

 DIE WELT

 --Erdoğan: İsrail politikasındaki dönüş milletin isteği

Türkiye ile İsrail arasında "Anadolu Kartalı" tatbikatı kriziyle başlayan tartışmaya değinen Alman Die Welt gazetesi Başbakan Erdoğan'ın "İsrail politikasındaki dönüş milletin isteği" görüşüne yer verdi. Erdoğan İsrail politikasıyla ilgili olarak ilk defa bu kadar net konuştu.

 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

--İki eski dışişleri bakanı otomobil devi BMW'ye danışman

Alman eski Dışişleri Bakanı Joschke Fischer'in otomobil devi BMW'ye danışman olması Almanya'da günlerce tartışılmıştı. Alman Yeşiller Partisi eski başkanının bir otomobil şirketine danışmanlık yapması eleştirilere neden olmuştu. Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi, BMW'ye sadece Fisher'in değil aynı zamanda ABD eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright'ın da danışmanlık yaptığını ortaya çıkardı.

 

EKONOMİ BASINI

 

BLOOMBERG

-- ABD Çin'in yuan'da "esneklik" göstermemesini eleştirdi

ABD Hazine Bakanlığı, Çin'i para birimi yuan için 'yeterli esneklik' sağlamadığı gerekçesiyle eleştirdi.

 

-- Asya borsaları ve bankaları dalgalı seyir izledi

Dalgalı seyir izleyen Asya borsaları gün sonunda MSCI Asya Pasifik Endeksi'ni üst üste ikinci haftada kazançla kapatmasını sağladı. Bankacılık hisseleri değer kaybederken, bu kayıp zayıflayan yen sayesinde Japon ihracat şirketlerinin hisselerine gelen alımlarla telafi edildi.

 

-- Güney Kore faiz artışının sert olabileceğini söyledi

Güney Kore Merkez Bankası Başkanı Lee Seong Tae, gösterge faiz oranlarında yapacakları herhangi bir artışın bankanın gelenekselleşen 25 baz puan artışından daha büyük olacağını söyleyerek, faizlerin önümüzdeki aylarda hızlı şekilde yükseltileceğine vurgu yaptı.

 

CNBC

-- Soros: Küresel döviz düzeni tehlikeyle karşı karşıya

Dolar milyarderi ünlü yatırımcı George Soros, dünyadaki "döviz kuru düzenlemelerinin" tehlike ile karşı karşıya olduğunu ve küresel anlamda düzenlemelere ihtiyaç olduğunu belirtti.

 

-- Petrol azalan stoklar ve zayıf dolar nedeniyle 78 doları gördü

Petrolün varil fiyatı doların değer kaybetmeye devam etmesi ve ABD'deki petrol ürünleri stoklarında görülen beklenmeyen sert düşüş sonrasında, son bir yılın en yüksek seviyesi olan 78 dolara çıktı.

 

-- Geithner: ABD'de toparlanma her zamankinden yavaş olacak

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, ülkede ekonomik toparlanmanın ilk aşamasının beklenenden iyi gitmesine rağmen, bunun devamının tüketicilerin daha fazla tasarruf eğilim göstermesi ve şirketlerin bilançolarını düzeltme çabaları nedeniyle daha yavaş olabileceğini söyledi.

 

CNNMONEY

-- Dow Jones iki gündür 10 bin puanın üzerinde

Dow Jones endeksi, Citigroup ve Goldman Sachs'ın açıkladığı kar rakamlarıyla gölgelenmesine rağmen, artan petrol fiyatları ve seans sonu alımlarıyla yükselerek 10 bin punın üstünde kaldı. Endeks bu seviyesiyle son bir yılın en yüksek seviyesine çıktı.

 

-- BofA CEO'suna 2009 ödemesi yok

Bank of America'nın (BofA) yılsonunda emekliye ayrılacak olan CEO'su Ken Lewis, hükümetin kurtarılmış bankaların durumunun soruşturulması için atadığı bankacılık çarı ile yaptığı anlaşma gereğince, bu yıl içinde kazandıklarını geri ödemek zorunda kalacak.

 

-- Google: En kötüsünü geride bıraktık

İnternet üzerinden arama motoru pazarının lideri Google, Wall Street'in beklentilerinden daha iyi gelen gelir ve kâr rakamlarından sonra resesyonun en kötü döneminin geride kaldığını söyledi.

 

FORBES

-- Asya borsaları yükseldi

Asya borsaları, Wall Street'te son anlarda gelen toparlanmalar ve yükselen enerji fiyatları ile Cuma günü yükseldi.

 

-- Nokia, akıllı telefon pazarında tekliyor

Finlandiyalı cep telefonu üreticisi Nokia'nın akıllı telefon pazarındaki payındaki sert düşüş endişe yaratıyor.

 

-- BofA CEO'su Lewis, 2009 için maaş ve ikramiye almayacak

Bank of America'nın bu yılbaşında emekliye ayrılacak olan CEO'su Ken Lewis, ABD'de devlet eliyle kurtarılan bankaları soruşturmakla görevli devlet çarı ile yapılan anlaşma gereğince 2009 yılı için maaş ve ikramiye ödemesi almayacak.

 

MARKETWATCH

-- Washington'dan Çin yuanı ile ilgili karışık açıklama

ABD Hazine Bakanlığı, Çin'in sürdürdüğü döviz kuru politikasının, finans krizi süresince oluşan küresel ticari dengenin azaltılması adına elde edilmiş bazı ilerlemeleri riske attığını söyledi. Hazine Bakanlığı buna rağmen Pekin'in döviz kurunda manipülasyon yaptığını söyleyecek kadar ileri gitmedi.

 

-- Toyota ve Daihatsu BRIC ülkelerini ele geçirecek

Japon otomobil devi Toyota'nın, Daihatsu ile birlikte 11 bin doların altında bir fiyatla özellikle Çin, Hindistan ve Brezilya gibi gelişmekte olan ülkelerde satılmasını düşünülen bir otomobil üretmeyi planladığı bildirildi.

 

-- Geithner ABD ekonomisinin durumunun hâlâ riskli olduğunu düşünüyor

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, alınan teşvik önlemleri ile uzun süredir devam eden gerilemenin bertaraf edileceğini ancak politika yapıcıların frene erken basmaktan kaçınmaları gerektiğini söyledi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!