Dünya basınından manşetler - 15 Ocak

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 15 Ocak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2010 11:32

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler:

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

Livni: Türkiye Ortadoğu’nun ılımlı ülkeleriyle İslamcı radikaller arasında seçim yapmalı (Jerusalem Post)

Türkiye’yle gerginlik azalmaya başlarken, Kadima Partisi ve muhalefet lideri Tzipi Livni, Perşembe günü Ankara’nın hangi tarafla ittifak kurması gerektiğine karar vermesi gerektiğini belirtti.

 

 “Her ülke hangi tarafta olacağına karar vermeli. Bu Türkiye için de geçerli” diyen Livni, “ Karar İsrail’le Filistinliler ya da Yahudiler ve Araplar arasında değil İsrail, meşru Filistin Yönetimi, Mısır ve Ürdün ile radikal İslam arasında olacaktır” dedi.

Türkiye’de yayınlanan Kurtlar Vadisi dizi hakkında sert açıklamalar yapan Livni, Erdoğan’ın kelimelerinin endişe yarattığını söyledi ve “Sandalye oyununun İsrail’in çıkarını korumanın yolu olduğunu düşünenler, çok büyük bir stratejik hata yapıyor” dedi.

--‘Erdoğan artık daha farklı konuşacak’

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon’un Türk büyükelçi Oğuz Çelikkol’a diplomasi kurallarına uymayan şekilde davrandığı için özür dilemeye zorlanmasının ardından kaynaklar Ankara’nın İsrail’le ilgili açıklamalarında artık daha dikkatli olacağını belirtti. Ancak bakanlık yetkilileri Başbakan Tayyip Erdoğan’ın eleştirilerinin tonunu düşürme ihtimali olmadığını belirtiyor.

 

--2009’da İsrail’den Türkiye’ye gelenlerin sayısında yüzde 44 azalma oldu

İsrail-Türkiye İşadamları Konseyi başkan yardımcısı Danny Zimet yaptığı açıklamada geçtiğimi hafta yaşananlar benzeri diplomatik ve siyasi tartışmaların bu düşüşün en önemli sebebi olduğunu belirtti.

 

THE JEWISH TELEGRAPHIC AGENCY

--Dostlar arasında barış umudu

Türkiye uzun zamandır İsrail’in en önemli müttefiklerinden biriydi. Ancak iki ülkenin dostluğu son zamanlarda Türkiye’den gelen İsrail ve Yahudi karşıtı söylemlerle sarsılmış durumda.

 

YEDIOTH AHRONOT

--Arap gazetelerinden özür yorumu: İsrail sadece Türkçe anlıyor

Hizbullah yanlısı Lübnan gazetesi Türkiye Başbakanı’nı “Sultan Erdoğan” olarak tanımladı. El-Kuds el-Arabi gazetesinden “Erdoğan İsrail’in kabalığına hak ettiği gibi güç ve kararlılıkla cevap verdi.”

 

HAARETZ

--‘Türkiye Lübnan’ı İsrail’in saldırı planları konusunda uyardı’

Lübnan kaynaklarının Londra merkezli A-Sharq al-Awsat gazetesine verdiği bilgiye göre Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu hafta Lübnan liderlerini uyararak İsrail’in kuzey komşusuna bir saldırı planı düzenlediğini belirtti.

 

--Koalisyon krizi korkusu Türkiye’ye gönderilecek özrü geciktirdi

Başbakanlık’tan dün yapılan açıklamada İsrail’in Türkiye’ye göndereceği özrün Avigdor Lieberman’la yaşanacak bir koalisyon krizi ihtimalinden kaynaklandığını belirtiyor.

 

DÜNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

--ABD’li askerler yardım dağıtmak için Haiti’de

Haiti’ye gönderilen yardımlar Perşembe günü ülkeye ulaşmaya başladı. ABD ordusu su ve gıda taşıyan kargo uçaklarının inebilmesi için gereken ancak yerle bir olmuş durumdaki hava kontrol sisteminin yönetimini ele aldı.

 

--Yüksek maliyetli sigorta planları için vergide anlaşmaya varıldı

ABD’de Beyaz Saray, Kongre liderleri ve işçi sendikaları yüksek maliyetli sağlık sigortası poliçelerine vergi getirilmesi teklifi üzerinde anlaştıklarını duyurdu.

 

--Google, Çin’den çekilirse kaybı büyük olmayacak

Analistler Google’ın Çin pazarında kalmayı sürdürmesinin daha riskli olduğunu, çekilmenin yaratacağı ekonomik sıkıntının etkisinin uzun sürmeyeceğini belirtti.

 

THE WASHINGTON TIMES

--Haiti yıkım sonrasında ayakta kalmaya çalışıyor

Haitililer bir yandan enkaz altından ölülerini çıkarırken bir yandan da hayatta kalanları canlı tutmaya çalışıyor. Yardım çabalarının ihtiyaç sahiplerine ulaşmasında gecikmeler yaşanıyor.

 

--Primler konusundaki öfke yeniden canlandı

Beyaz Saray’ın Wall Street’teki yöneticilerin elde ettiği ödemelerle ilgili bir yıllık çalışmaların ardından bankalar bir kez daha primleri yükseltmeye hazırlanıyor.

 

--Google ve Çin arasındaki gerginlik ABD diplomasisine zarar veriyor

Google’ın bilgisayar korsanlarının büyük şirketlerle ilgili sırların çalındığının ortaya çıkmasından sonra Çin’den çekileceği açıklamasını yapması, Asya deviyle daha yakın ilişkiler kurmayı çabalayan ABD yönetiminin planlarına zarar veriyor.

 

THE WALL STREET JOURNAL

--ABD’li bankalar rekor düzeydeki ödemeye hazırlanıyor

Büyük ABD bankaları ve menkul kıymetler şirketleri 2009 için çalışanlarına 145 milyar dolarlık ikramiye ödemesi yapmaya hazırlanıyor.

 

--Beyaz Saray ve Pekin sansür konusunda çatışıyor

Beyaz Saray Google’ın Çin’deki arama motoru üzerindeki sansürü kaldırmaya yönelik kararına güçlü bir şekilde destek verirken, Pekin internet politikalarını savunarak yabancı internet şirketlerinin “yasalara uymak koşuluyla” Çin’de çalışabileceklerini belirtti.

 

--Intel büyük kar artışı rapor etti

Intel’in dördüncü çeyrek karı, diğer bir teknoloji şirketi olan AMD ile yapılan 12.5 milyar dolarlık anlaşmaya rağmen artarken, çip üreticisi devi son çeyrek içinde yüksek getirili bir tahminde bulundu.

 

FINANCIAL TIMES

--Obama yardım paralarının ödeneceğini söyledi  

ABD Başkanı Barack Obama Salı günü “şok edici” olarak tanımladığı banka primlerine tepkisini ortaya koyarken, ekonomik krizde kaybedilen nakit miktarını geri elde edebilmek için büyük finansal kurumlara yönelik uygulamanın planlarını açıkladı.

 

--Citigroup primleri azaltmayı planlıyor

Citigroup bankacılara yönelik primleri 100 bin doların altına çekerek tartışmaları sonlandırmak istiyor. Kararın, Wall Street ödemesine yönelik kamu öfkesini dindirmek için alındığı düşünülürken, diğer yandan şirketin yetenekli çalışanları çekme amacına etki edebilir.  

 

--Düzenleyiciler enerji piyasalarındaki belirsizlikten endişeli

ABD’li düzenleyicilerin enerji piyasalarındaki spekülasyonları sona erdirmesi beklenen açıklamaları, emtia ticareti yapan iş adamlarının çekindikleri denetlemelere yönelik endişeleri ortadan kaldırmadı.

 

THE GUARDIAN

--Zaman tükeniyor; yardım Haiti’ye ulaşmakta geç kalıyor

Depremin alt üst ettiği Haiti’ye hava ve denizden gelen yardımlar engellere takılıyor.

 

--İnsan hakları savunucuları sanal saldırıları eleştirdi

Tanınmış insan hakları savunucuları, Google’ın e-posta hizmeti Gmail hesaplarının incelendiğini açıkladı

 

--Hükümet 50 yıl sonra özür diledi

İngiltere hükümeti hamilelerin kullandığı Thalidomide içerikli ilaçlardan zarar görenlerden özür diledi ve mağdurlara 20 milyon sterlinlik tazminat ödeneceğini açıkladı.

 

 

HAARETZ

--İsrailli yetkililer Haiti’ye gitti

İsrail’in Dominik Cumhuriyeti elçisi Haiti’deki arama ve kurtarma desteğinin yetersiz olduğunu belirtti.

 

--İsrail’in yasal bütünlüğü tehdit ediliyor

İsrail hayatta kalmak için gösterdiği çabanın savaş alanlarından diplomatik arenaya sıçradığını anlamalı.

 

--Ürdün bombalaması: İyi istihbarat, kötü uygulama

El Kaide ve Hizbullah’ın arkasında olduğuna inanılan saldırıda, saldırganların elçiliğin rutin eylemlerini takip ettiği belli oldu.

  

Haberin Devamı

EKONOMİ BASINI

BLOOMBERG

-- Google korsan saldırısının ardından destek arayışında

Şirkete yakın bir kaynak, dünyanın en büyük arama motoru olan Google’ın, Çin’de kullanıcılarının e-posta hesaplarına düzenlenen korsan saldırısının ardından, diğer şirketlerden yardım istediğini ancak destek çağrısına çok fazla yanıt gelmediğini söyledi.

 

--Wall Street ikramiyeleri azaltabilir

Wall Street, kriz sürecinde aldığı paraları geri ödeme baskısı altında. Analistler, dördüncü çeyrek sonuçlarının beklentilerin altında olması ve vergi mükelleflerinin öfkesi yüzünden bankaların çalışanlarına verdikleri ikramiyeleri azaltabileceklerini söylüyor.

 

Haberin Devamı

--Çin, doğrudan yabancı yatırımı iki katına çıkardı

Küresel mali krizin etkilerinin azalmasıyla birlikte, Çin’e Aralık ayında yapılan doğrudan yabancı yatırım iki katına çıktı.

 

 

CNBC

--Obama: Bankalar borçlarını ödemeli

ABD Başkanı Barack Obama, Wall Street’teki bankaların 10 yıllık süreçte küresel mali kriz sürecinde kendilerine destek sağlayan vergi mükelleflerine olan borçlarını geri ödemek zorunda olduğunu söyledi.

 

--Çin 2010 ticaret beklentilerini yükseltti

Pekin hükümetinden üst düzey bir yetkili, ülkenin ihracatının 2010’da yavaş bir iyileşme göstereceğini dile getirdi.

 

--Alman hükümeti istifa söylentilerini yalanladı

Almanya hükümetinden üst düzey bir yetkili, Başbakan Angela Merkel’in istifa edeceğine yönelik söylentilerin gerçek olmadığını dile getirdi.

 

CNNMONEY

-- Obama yeni vergilerin alınabileceğine dikkat çekti

ABD Başkanı Barack Obama, Kongre’de yaptığı konuşmada, büyük bankaların kriz sürecinde kendilerine yardım eden vergi mükelleflerine olan borçlarını geri ödemek zorunda olduğunu belirtti ve ödemeler için bankalardan yeni vergilerin alınabileceğini dile getirdi.

 

Haberin Devamı

-- Intel’in kazancı Wall Street’in beklentilerini aştı

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Intel, dördüncü çeyrek kazanç sonuçlarıyla, Wall Street’in beklentilerini aştı ve son çeyrekte kazanç açıklayan ilk büyük teknoloji şirketi oldu.  

 

--Fed eski başkanı: Daha fazla reform gerekli

 ABD Merkez Bankası’nın (Fed) eski başkanlarından Paul Volcker, yaşanan son krizinden alınan dersler unutulmadan önce, ABD’nin finans sistemini düzenlemek için daha fazla reformun gerçekleşmesi gerektiğini söyledi.  

 

FORBES

-- Aralık ayında Çin’e gelen doğrudan yabancı yatırım iki katına çıktı

Ekonomik iyileşme beklentisiyle şirketlerin ülkeye olan ilgilerini artırmalarının ardından, Çin’e yapılan doğrudan yabancı yatırım Aralık ayında, bir önceki yıla oranla iki katına çıktı.

 

Haberin Devamı

-- ABD’li senatörler Çin’in para kuruna müdahale etmesini istedi

ABD’li senatörler, Çin’in ticari rekabeti dengelemesi açısından, para kuru politikasını değiştirmesi gerektiğini dile getirdi.

 

-- ABD, Haiti’ye yapılacak yardımlara öncülük ediyor

ABD Başkanı Barack Obama, yaşanan deprem sonrasında Haiti’ye tonlarca gıda yardımı ile birlikte, kurtarma çalışmalarına destek olması için binlerce asker gönderdi.

 

MARKET WATCH

--Obama finans şirketlerinden borçlarını ödemesini istedi

ABD Başkanı Obama, vergi ödeyenlerin 2008’in sonlarında ekonominin çökmesini önlemek amacıyla ödedikleri “anormal” vergileri telafi etmek için, büyük finans şirketlerine yönelik 10 yıllık özel bir ödeme planı önerdi.

Haberin Devamı

 

-- Intel teknoloji piyasasını güçlendirdi

Intel’den gelen güçlü veriler ardından teknoloji hisseleri getiri sağlarken, Asya’da  hisselerinin Cuma gününe yüksek seviyelerde başlamasını sağladı.

 

--FED Kongre’ye görüşünü açıkladı

ABD Merkez Bankası, bankacılık sektörünü yürütmesine yardım ettiği para politikasını Kongre’nin gözden kaçırdığını belirtti.

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!