Dünya basınından manşetler - 15 Ekim

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 15 Ekim
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2009 12:08

ABD'nin Avrupa güçleri ve NATO güçleri komutanı Amiral James Stavridis, Türkiye’yi 90 yıl önce içinde kendi aile üyelerinin de bulunduğu Yunan azınlığa şiddet uygulamakla suçladı. İşte haberin detayları ve dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugün öne çıkardıkları haberler:

Haberin Devamı

DIŞ BASINDA TÜRKİYE  

 

HAARETZ

-- ABD ve NATO güçleri komutanı Türkiye’yi Yunanlara “etnik temizlik” yapmakla suçladı

Geçtiğimiz yıl NATO Avrupa Kuvvetleri Komutanı olmadan önce yayınladığı ve kendi anılarını anlattığı kitabında Stavris, Yunan karşıtı Türkler tarafından İzmir’den sürülen Yunanlılara yapılanları “etnik temizlik” ve “katliam” olarak tanımladı. Stavris bu kişilerin arasında kendi aile üyelerinin de olduğunu ifade etti.

 

Stavris’in komutasındaki Amerika Birleşik Devletleri’nin Avrupa’daki Hava Kuvvetleri’nin (USAFE) Anadolu Kartalı tatbikatına katılması planlanıyordu ancak Türkiye’nin İsrail’i tatbikatın dışında tutacağını açıklamasının ardından ABD’de de operasyondan çekilme kararı aldığını açıklamıştı.

Haberin Devamı

 

Stavridis, şu anki pozisyonuna atanmasının ardından Türkiye’nin ailesine ve diğer Yunan kökenli vatandaşlarına yaptıklarıyla ilgili olumsuz ifadelerini geri çekmişti. Kitaptaki orijinal ifadelerde Stavridis şunları yazmıştı:

 

“1920lerin başlarında büyükbabam, Osmanlı İmparatorluğu’nun ardından Türkiye’de yaşamaya devam eden Yunanlılara yönelik ‘etnik temizlik’ (bir başka deyişle katliam) planının bir parçası olarak ülkeden sürülmüştü Ege Denizi’ni küçük bir botla zar zor geçerek Atina ulaşmıştı. Ama kardeşi o kadar şanslı değildi. Büyük amcam Türklerin Yunan azınlığa yönelik şiddeti sonucu hayatını kaybetmişti."

 

NATO'nun düzenlediği bir uluslararası tatbikat dolayısıyla Ege'nin Türkiye kıyılarına geldiğinde hissetiklerini "inanılmaz bir ironi" olarak tanımlayan Stavridis, şöyle yazmıştı: "Sadece bir kaç kelime konuşabilen torunu milyar dolarlık bir destroyerin komutanı olarak, İzmir'e, yıllar önce büyükbabasının küçük bir mülteci teknesiyle ayrıldığı şehre dönüyor."

Haberin Devamı

 

Geçen Mart ayında Silahlı Kuvvetler Komitesi’nin onay oturumunda bu ifadelerden geri adım atmış, Temmuz ayında Türkiye’ye yaptığı ziyaretlerde de benzer şekilde Türkiye’nin ailesinin macerası için bir başlangıç noktası olduğunu söylemiş ancak kötü muamele iddialarını gündeme getirmekten kaçınmıştı.

 

-- Tel Aviv Türkiye’yi İsrail ordusunu insanlıktan uzak gösteren televizyon dizisi yüzünden eleştirdi

Yeni bir Türk televizyon dizisi İsrail ordusunu kanlı katiller gibi gösteriyor. Dizinin iddiası Filistin’İn kanayan yarasını ekrana taşımak.

 

THE NEW YORK TIMES

-- Avrupa Türkiye’yi medya özgürlüğünü tehdit ettiği için eleştirdi

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne giriş sürecinde yeni ilerleme raporu dün yayımlandı. Türkiye’ye yeni uyarılar geldi.

 

Haberin Devamı

THE WALL STREET JOURNAL

-- Brüksel’den Türkiye’ye karışık rapor

Avrupa Birliği Türkiye’nin en büyük medya grubuna verilen cezayı basın özgürlüğüne tehdit olduğu gerekçesiyle eleştirdi, ancak Ankara’nın dış politikasını ve Kürtlere yönelik yaklaşımını övdü.

 

-- AB Doğan’a karşı açılan vergi davasının basın özgürlüğüne zarar verdiğini söyledi

Avrupa Komisyonu Çarşamba günü Türk hükümetini ülkenin en büyük medya kuruluşu Doğan Yayın Holding A.Ş.’ye açılan vergi davasından ötürü eleştirdi.

 

BBC

-- Türk televizyon dizisi İsrail’i kızdırdı

İsrail Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin İsrail büyükelçisini, İsrail askerlerinin çocuklara ateş ettiğini gösteren bir televizyon dizisi yüzünden görüşmeye çağırdı.

 

Haberin Devamı

VOICE OF AMERICA

-- Daha fazla reform talebi Türkiye’nin AB üyelik şansını azaltıyor

Avrupa Birliği ilerleme raporu Türkiye’de pek hevesle karşılanmadı. Ülkenin AB üyeliği üzerindeki şüpheler büyüyor.

 

FINANCIAL TIMES

-- Komisyon raporu Hırvatistan’ın AB umutlarını güçlendirdi

Avrupa Komisyonu Türkiye’nin hukuki reformda başarı kaydettiğini belirtti, 24 saat Kürtçe yayın yapan televizyon kanalını övdü. Ancak ifade özgürlüğü konusunda hala yapılması gereken şeyler olduğunun altını çizdi.

 

THE ASSOCIATED PRESS

-- AB Türkiye’den daha fazla reform istiyor

Avrupa Birliği Türkiye’ye giriş umutlarının devamı için reformları hızlandırması gerektiğini söyledi, Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’un ifade özgürlüğünün korunmasına özel vurgu yaptı.

 

Haberin Devamı

THE NATIONAL

-- Suriye-Türkiye-İran üçgeni oluşuyor

Arap dünyasının önde gelen gazetelerinden Al Quds al Arabi’nin başyazısında Suriye-Türkiye ilişkilerinin her açıdan geliştiği yorumu yapıldı.

 

 

DÜNYA BASINI

 

THE NEW YORK TIMES

-- Analistler İran’ın nükleer anlaşmaya hazır olduğunu düşünüyor

Analistler Tahran’ın istediğini alabileceğini söylüyor: silah yapma kapasitesi ve ilgi.

 

-- Kopenhag yolu: Küresel iklim anlaşmasının önündeki en büyük sorun finansman

Pek çok ekonomist küresel iklim anlaşmasının bedelinin 2020 yılında 100 milyar dolara ulaşacağını belirtirken, bazıları bu rakamın 1 trilyon dolara ulaşabileceğini belirtiyor.

 

-- Clinton Rusya’yı siyasal sisteminde açıklığa teşvik etti

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Moskova’yı Rusya’daki insan hakları ihlalleri ve ülkenin hukuk sistemindeki zayıflıklar dolayısıyla eleştirdi.

 

THE WASHINGTON POST

-- Dow Jones Sanayi Endeksi 10,000 seviyesini aştı

Dow Jones, 10,000 rakamını en son 2008’in Ekim ayında görmüştü. O günden bu yana piyasalar beş basamak seviyesinin altında seyrediyordu. Dow Jones’un dün 10000 seviyesini görmesiyle Mart’taki en düşük rakamlardan bu yana yüzde 53’lük bir yükseliş yakalanmış oldu.

 

-- Obama yönetimi Çin ordusuyla ilişkilerini düzeltmeyi umuyor

BD Başkanı Barack Obama, önümüzdeki ay Çin’e yapacağı ziyarette küresel ilkim değişikliği ile mücadele, küresel finans krizinin önlenmesi ve İran ile Kuzey Kore’nin nükleer yayılmasının önlenmesi konularında Pekin’le işbirliğine gitmek istiyor. Bunların ötesinde ABD, Çin ordusuyla ilişkilerini düzeltmek istiyor.

 

-- Ayrışma artıyor, Abbas krizi görüşme umutlarını zayıflatıyor

Her iki taraftan yetkililer ve siyasi analistler, Filistin Yönetimi’nin yaşadığı siyasi kriz ve ABD’nin aracılığı ile ilgili artan şüphelerin, İsrail-Filistin barış görüşmelerinin yakın zamanda yeniden başlatılmasıyla ilgili umutları zayıflattığını ifade etti.

 

THE WALL STREET JOURNAL

- Şincan ayaklanmalarında altı idam kararı daha

Çin altı kişiyi daha Temmuz'da Şincan bölgesi ayaklanmalarında cinayet işlediği için idam cezasına çarptırdı.

 

-- Irak-Suriye gerilimi sürüyor

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Bağdat-Şam ilişkilerinin gerginleşmesine neden olan sorunda çözüme kısa sürede ulaşılabileceğine inanmadığını söyledi. Zebari, şu an için Suriye ile daha fazla görüşme yapmak gibi bir niyetleri olmadığını ekledi.

 

-- Berlin yeni bir duvar inşa ediyor

Karanlık bir depoda yeni bir Berlin Duvarı şekil biçimleniyor. Ama bu seferki strafordan. Ve duvar yükseliyor ki bu da yine yıkılabileceğine işaret.

 

FINANCIAL TIMES

-- Komisyon raporu Hırvatistan’ın umutlarını artırdı

Avrupa Komisyonu Çarşamba günü Hırvatistan’a, AB’ye giriş sürecini hızlandırmak için, yolsuzluğa karşı daha sert önlemler almasını ve BM savaş suçları müfettişleriyle işbirliğini geliştirmesini söyledi.

 

-- ABD’de tutucular Ortadoğu barışı arayışıyla inişe geçti

Obama yönetimi, ABD başkanının Oval Ofis’teki ilk gününden beri öncelik verdiği uzun ve zorlu Ortadoğu barış süreci konusunu anmaya başladı.

 

-- Üretimin tekrar artmasıyla euro bölgesinde iyimserlik hakim

Sanayi sektörü, 16 ülkeli bölge genelinde sağlam bir üçüncü çeyrek büyüme sıçrayışına işaret ederek, dördüncü kez üst üste aylık bazda üretim artışı bildirdi.

 

THE GUARDIAN

-- ABD Çin ve Hindistan’la iklim değişikliği anlaşmaları yapmak istiyor

Obama yönetimi ikili anlaşmalar vasıtasıyla Aralık ayında imzalanması planlanan Kopenhag sözleşmesini hayata döndürmeyi umuyor.

 

-- Avrupa’yı durdurmaya çalışmak

Lizbon Anlaşması, Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus önüne geçmezse, devreye girmek üzere.

 

-- Bosnalı Sırplardan gelen tehdit Avrupa ve ABD’yi alarma geçirdi

Sırbistan Cumhuriyeti lideri ülkeyi anayasal reformlar vasıtasıyla parçalama hakkı talep ediyor.

 

HAARETZ

-- Müttefikler İsrail’e Goldstone raporunun bulgularını araştırması için baskı yapıyor

Batılı müttefikler İsrail’e, BM’nin Gazze Şeridi çatışmaları sırasında İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından savaş suçu işlendiğine dair iddialarına yönelik inandırıcı bir soruşturma başlatması için baskı yaptı.

 

-- Şili polisi İsrailli elçinin arabasına mermi isabet etmesinin akabinde inceleme başlattı

İsrail'in Şili elçisi David Dadon'un arabasına Pazar günü ateş açıldı. Olay Dadon'un ertesi gün arabasının ön camında bir mermi deliğini farketmesiyle ortaya çıktı.

 

-- Yazar Ari Shavit: İsrail’in savaşta ve barışta meşruiyete ihtiyacı var

Eğer acilen diplomatik ve ahlaki bir gayret sarfedilmeye başlanmazsa, İsrail uluslarası alanda dışlanacak.

 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

-- Türk ordusu Suriye ile tatbikat yapma kararı aldı

Türkiye ve Suriye orduları önümüzdeki yıl ilkbahar aylarında ortak bir tatbikat yapma konusunda anlaşmaya vardı. İki ülkenin ortak tatbikat yapma kararını Suriye Savunma Bakanı Ali Habib açıkladı.

 

DIE WELT

-- Sarrazin’e destek yükseliyor

Türklere ve Araplara hakaret ettiği için Alman Merkez Bankası yönetim kurulundaki yetkileri elinden alınan Thilo Sarrazin'e destek Alman TÜSİAD'ı olarak bilinen BDI'nin eski başkanı Hans-Olaf Henkel'dan geldi. Aynı zamanda Henkel grubunun da sahibi olan Hans-Olaf Henkel, Sarrazin'i "eğer ve ya da"ya gerek duymadan desteklediğini söyledi. Henkel, Sarrazin'e yapılan eleştirileri ise Alman demokrasisi için "utanç verici" olarak nitelendirdi.

 

SÜDDEUTSCHE ZEITUNG

-- Türkiye’nin uzun ince yolu

Almanya'nın önemli fikir gazetelerinden Süddeutsche Zeitung'da Türkiye'nin AB İlerleme Raporu ile ilgili bir makale yer aldı. Makalede Türkiye'nin Avrupa Birliği ile müzakerelerinin uzun yıllardır devam ettiği belirtildikten sonra, bu ülkenin AB'ye tam üyeliği için olgunlaşıp olgunlaşmadığı sorusu soruldu.

 

EKONOMİ BASINI

 

BLOOMBERG 

-- ABD’de hisseler yükselişe geçti, Dow Jones bir yıldır ilk defa 10,000’i vurdu

ABD’de hisselerin hızlı yükselişi Dow Jones Sanayi Endeksini geçtiğimiz bir yıl içinde ilk defa 10,000 seviyesinin üzerine çıkardı. JPMorgan Chase & Co. Ve Intel Corp Oil beklentilerin üzerinde değer kazandı. Dolar endeksi Ağustos 2008’den bu yana en düşük seviyesine indi, Hazine bonoları düştü.

 

-- Asya borsaları olumlu beklentilerle yükseldi, Hazine bonoları ve dolar düştü

Asya borsaları JPMorgan Chase & Co’dan gelen kazançlarla beklentilerin üzerine çıktı. Hazine bonoları ve dolar, yatırımcıların daha fazla kazanç getiren araçlara yönelmesiyle değer kaybetti.

 

-- Fed yetkilileri toparlanmanın dayanıklılığını sorguluyor

Amerikan Merkez Bankası (Fed) karar mercileri ekonomik toparlanmanın gücünden şüphe ettiklerini ifade etti. Yetkililer ilk defa emlak piyasasını daha da canlandırma amacıyla mortgage bonolarının alımını artırabileceklerinin işaretini verdi.

 

CNBC

-- Perşembe'ye bakış: Kötümserler koyuna döndü

Dow Jones 10,000 seviyesini geçti, kötümserlerin hepsi aniden sessizleşti.

 

-- Dow Jones 10,000'de: 10 yıldaki yüzde 0'lık dönüş kutlanıyor

Tebrikler yatırımcılar. Eğer Dow Jones'ta 1999'da 10,000 seviyesine ilk kez ulaştığında paranızı bu endekse yatırdıysanız bugün itibarıyla resmen yüzde 0'lık dönüş sağladınız.

 

-- ABD'de üçüncü çeyrekte icra vakaları artmaya devam etti

İcra bildirisi alan Amerikalıların sayısı, problemi çözmeye yönelik hükümet programlarına rağmen, üçüncü çeyrekte artmaya devam etti.

 

CNNMONEY

-- Dow Jones'un 10 bin seviyesini geçmesine güvenmeyin

Borsa, gelecekte ne olacağının iyi bir göstergesi olması ile bilinir ancak yine de ABD piyasasında yaşanan ralli, ülkenin yaşadığı ekonomik sorunların sona erdiği anlamına gelmiyor.

 

-- Oyuncak robotlar tatil dönemini kurtaracak mı?

ABD'de tüketimin her alanda azalıyor olmasına rağmen ebeveynler yaklaşan tatil dönemi öncesinde çocuklarına oyuncak almaya devam ediyor.

 

-- Obama yaşlılar için 250 dolar ödenmesini istiyor

ABD Başkanı Barack Obama, Kongre'ye ülkedeki 57 milyon yaşlı vatandaşın ekonomik sıkıntılarını gidermesi için 250 dolarlık sosyal yardım çağrısı yaptı.    

 

FORBES

--Dow Jones son bir yılda ilk defa 10 bin puanı geçti

ABD'de Dow Jones Sanayi Endeksi son bir yılda ilk defa 10 bin puanın üzerine çıktı. Endeksin 10 bin puanı geçmesi, Mart ayında 12 yılın en dip seviyesini görmesinin üzerinden yedi ay geçtikten sonra gerçekleşti.

          

--Fed yetkilileri canlandırma programı konusunda çatışıyor

ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından yayınlanan toplantı özetleri, banka üyelerinin, mortgage oranlarını düşürmeyi ve konut piyasasını desteklemeyi amaçlayan programın genişletilmesinin mi yoksa geri çekilmesinin mi gerektiği konusunda birbiriyle çatıştığını ortaya koydu.

 

--Gelen kârların yorumlanması

Üçücü çeyrekte gelen şirket kârları heyecan veriyor ancak bu rakamlara çok fazla önem atfetmek portföyünüze zarar verebilir. Bu rakamları rehber olarak kullanın ancak tek rehber olarak değil.

  

MARKETWATCH

--Dolarda kararlı düşüş

Ardı ardına yapılana 'güçlü dolar' çağrıları dahi ABD para birimindeki düşüşün önüne geçilmesini sağlayamadı.

 

--ABD'li bankalar İngiltere'nin likidite düzenlemelerinden darbe yiyebilir

İngiltere'de tartışma yaratan bankaların daha fazla nakit ve tahvil bulundurmasına yönelik düzenlemeler, ABD ve Avrupa'daki finans kurumlarına da pahalıya mal olabilir.

 

--J.P. Morgan'ın kârı beklentilerin üzerinde geldi

Yatırımcılar J.P. Morgan'ın açıkladığı kâr rakamlarını sevinçle karşılarken, üçüncü çeyrek sonuçları aynı zamanda sorunlu kredilerde artış olduğunu da gösterdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!