Dünya basınından manşetler- 12 Ocak

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler- 12 Ocak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2010 11:34

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler:

Haberin Devamı

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

TREND NEWS

--Ortak çıkarlar Dağlık Karabağ çatışmasını yumuşatabilir

Uzmanlar, Türkiye ile Rusya’nın, ekonomi ve enerji projelerindeki ortak çıkarlarının, Dağlık Karabağ çatışmasını olumlu bir şekilde etkileyebileceğini dile getirdi.

 

NEWS.AM

--Rusya Ermenistan'a sırtını dönmeyecek

Ermenistan’ın Türkiye çalışmaları uzmanı Ruben Safrasyan, Rusya’nın Ermenistan’a sırtına dönüp, Türkiye ile anlaşma imzalamayacağını söyledi.

 

DAILY STAR

--Türkiye ve Suriye barış için önemli ülkeler

Türkiye ve Suriye yakınlaşması, Ortadoğu barışı için önemli bir gelişme  

 

Haberin Devamı

WASHINGTON POST

--"Kocamla gurur duyuyorum"

(...) “Kocam ABD karşıtıydı. Ben de öyleyim…” Bunlar, Defne Bayrak’ın geçtiğimiz hafta Newsweek Türkiye’ye yaptığı açıklamaların bir bölümü. İslami yayınlarda makaleleri yayımlanan Bayrak’ın “Bin Ladin: Doğu’nun Che Guevara’sı” adlı bir kitabı da bulunuyor. Kara çarşaf giyen gazeteci, CIA ajanlarına yönelik bir saldırı gerçekleştiren kocasıyla gurur duyduğunu söylüyor.

 

DÜNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

--Çin yükseldikçe endişeler artıyor

Ekonomik güç her geçen gün biraz daha Batı’dan Doğu’ya kayarken, Çin’in yükselişinin sürdürülebilirliğine yönelik endişeler her geçen gün artıyor.

 

--G. Kore ve ABD, K.Kore’nin barış görüşmeleri teklifini görmezlikten geldi

Güney Kore ve ABD, Kuzey Kore’nin Kore Savaşı’nı resmen sona erdirmeye yönelik barış görüşmelerine başlama teklifini görmezlikten gelirken, Seul Salı günü görüşmelerin yapılabilmesi için Pyongyang'ın nükleer silahsızlanma anlaşmalarına taraf olması gerektiğini söyledi.

 

--Afganistan’da kış şartlarına rağmen savaşın şiddeti azalmıyor  

Ülkeye yeni ABD birlikleri gönderilmesi, Pakistan’daki askeri önlemlerin artırılması ve her iki tarafın politik bir mesaj verme isteği bu duruma katkıda bulunuyor.

Haberin Devamı

 

THE WASHINGTON POST

--Ekonomik kriz süresince Fed 45 milyar dolar kâr etti

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) ekonomiyi desteklemek için attığı alışılmışın dışındaki adımlar ülke ekonomisinin kâr etmesini sağladı. Elde edilen kâr Hazine Bakanlığı'na teslim edilecek.

 

--Avrupa’da ekonomik toparlanma beklenenden çok uzakta

Ekonomistler, istihdam piyasasındaki büyümenin yavaşlığının aileleri stres içinde bıraktığını ve gençlerin önündeki seçenekleri azalttığını belirtiyor.  

 

--Sendikalar, Obama’yı sağlık yasası konusunda uyardı

İşçi sendikalarının önde gelen liderleri, sağlık yasasına ait son ayrıntıların Demokrat Parti’ye olan güveni sarsabileceğini dile getirdi.

Haberin Devamı

 

THE WALL STREET JOURNAL

--Cadbury savunmaya geçti

İngiliz şekerleme şirketi Cadbury, güçlü bir 2009 performansı sergiledi. Bu performansın 2010’da da devam edeceği sinyali veren Cadbury, Kraft’ın “çekiciliğini yitiren” teklifini bir kez daha reddetti.

 

--İtalya göçmen çatışmalarıyla çalkalanıyor  

Ülkenin güneyindeki bir kasabada çıkan ayaklanma ve göçmenlerin tahliye edilmesi, İtalya’da ekonomik huzursuzluk nedeniyle artan ırkçı gerilime nasıl tepki verileceğine yönelik bir vicdan sorgulaması başlattı.

 

--İngiliz perakendeciler iyimserlik gösteriyor

Konut fiyatlarının artmaya devam etmesiyle beraber, İngiliz perakendeciler Aralık ayında satışlarda son dört yılın en güçlü artışını görürken, bu durum ülkenin resesyondan çıktığına yönelik ümitleri güçlendirdi.

 

Haberin Devamı

FINANCIAL TIMES

--Faiz artışına yönelik endişe tahvil piyasasını etkileyebilir

İş dünyası ve hükümetler faizlerin kısa zamanda yükselebileceği korkusuyla, devlet tahvili piyasasından yüksek kazançlar elde etme yarışına girdi.

 

--Rehn: Güçsüz ülkeler euronun istikrarını tehdit ediyor

Avrupa Birliği’nin (AB) ekonomiden sorumlu Başkan Yardımcısı Olli Rehn, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, sıkıntılı kamu finansmanına sahip Yunanistan ve ekonomik krizin vurduğu diğer AB üyelerinin euroya zarar verdiğini belirtti.

 

--BP piyasa değeri açısından Shell’i geride bıraktı

İngiltere’nin en önemli petrol şirketlerinden biri olan British Petroleum (BP) son üç yıl içinde ilk kez Pazartesi günü Royal Dutch Shell’in piyasa değerine ulaşarak iki rakip şirketin Avrupa’nın en büyük petrol şirketi olmak yolundaki savaşını kızıştırdı.

Haberin Devamı

 

THE GUARDIAN

--Twitter mahkemede delil olarak kullanılacak

New York’ta gerçekleşen bir cinayet vakasını inceleyen savcılar, zanlıların sosyal iletişim sitesi Twitter’da yazdıkları iletilerini delil olarak sunmayı düşünüyor.

 

--İngiltere’de aşırı İslamcı gruplar yasaklanabilir

İngiltere parlamentosuna sunulan yeni yasa önerisi doğrultusunda, Islam4UK gibi grupların üyeleri 10 yıl hapis cezasına çaptırılabilecek.

 

--İsrail, Mısır sınırına denetim kuleleri inşaat edecek

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, 170 milyon dolarlık projenin iki ülke sınırından geçmeye çalışan casuslar ve teröristleri yakalamak amacıyla gerçekleştirildiğini belirtti.

 

HAARETZ

--Netanyahu: İsrail Kudüs’ü hiçbir zaman Filistinlilerle paylaşmayacak

Mısır Dışişleri Bakanı Ahmet Ebul Geyt, Netanyahu’nun Hüsnü Mübarek’e Doğu Kudüs’ün kontrolünü devretmeye hazırlandığını söylediğini duyurmuştu.

 

--Lieberman İsrail-Türkiye gerginliğini devam ettirmek istiyor

Türkiye Başbakanı Erdoğan İsrail’in dünya barışını tehlikeye attığını söylerken, İsrail Dışişleri Bakanlığı “Türkiye bize ahlak dersi veremez” açıklamasında bulundu.

 

--İran, profesör cinayetinde “devrim karşıtı” içerikleri suçladı

Tahran’daki evinin yakınlarında bubi tuzaklı bir motosikletle öldürülen Tahran Üniversitesi profesörü Mesud Muhammedi’nin neden öldürüldüğü netlik kazanmış değil.

 

DIE WELT

--Westerwelle Afganistan'a ek asker gönderme tartışmasını bloke etti

Koalisyon hükümeti içindeki Afganistan'a ek asker gönderme tartışması aniden kesildi. Almanya'nın Afganistan'a ek asker gönderme ya da bölgedeki insiyatifini artırma yönündeki çabalarının Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle tarafından bloke edildiği iddia edildi.

 

SUEDDEUTSCHE ZEITUNG

--Schaeuble Hür Demokratların vergi tasarısını bloke etti

Almanya'da koalisyon içindeki çatlak gittikçe büyüyor. Hür Demokratlar, Merkel'in Afganistan planlarını bloke ederken, Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble de Hür Demokratların vergi indirimiyle ilgili tasarısını bloke etti. Schaeuble vergi indiriminin gelecekte haksızlıklara yol açacağını iddia ediyor.

  

EKONOMİ BASINI

BLOOMBERG

-- ABD’de ithalatın artması cari açığı genişletecek

Ekonomistler, bu açıklanacak rapor öncesinde ABD’nin cari açığının, ithalatın ihracat oranını geçmesinden dolayı Kasım ayında büyümüş olabileceği tahmininde bulundu.

 

--Japon bankaların verdikleri krediler dört yıldır ilk kez düştü

Japon bankaların verdikleri krediler, şirketlerin harcamalarını azaltması ya da ellerindeki tahvilleri paraya çevirmeleri nedeniyle, dört yıllık süreçte ilk kez düştü.

 

-- IMF ekibi Yunanistan’a gidiyor

Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkililerinden oluşan bir ekip, Yunanistan’ın bütçe açığını kontrol etmesine yardımcı olmak için bugün ülkeye gidiyor.

 

CNBC

--ABD’de ekonomisinde yavaş bir iyileşme bekleniyor

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Atlanta birimi Başkanı Dennis Lockhart, ülke ekonomisinin yeniden büyümeye başladığını ancak iyileşmenin zayıf istihdam piyasası ve ticari emlak piyasasında yaşanacak sıkıntılar yüzünden yavaş olacağını dile getirdi.

 

-- Çin Merkez Bankası likiditeyi sıkılaştırıyor

Çin Merkez Bankası, ülke ekonomisinin çok hızlı büyüdüğüne yönelik endişelerin önüne geçmek için, kısa vadeli likidite işlemlerini sıkılaştıracağını belirtti.

 

-- Venezüella devalüasyonu tahvil değerlerini yukarı çekti

Devlet Başkanı Hugo Chavez’in ülke para birimi bolivarın değerini düşürmesinden sonraki ilk iş gününde, tahvil fiyatlarının hızla yükselirken, tüketiciler fiyatların artacağı korkusuyla kendilerini alışveriş merkezlerine attı.

 

CNNMONEY

--Obama, vergi mükelleflerine geri ödeme yapmak istiyor

Beyaz Saray, batmakta olan bankaları kurtarmak için vergi mükelleflerinden alınan paraların geri ödenmesi için, finans kuruluşlarından vergi almayı planlıyor.

 

-- Çin göz ardı edilemeyecek bir hızla büyüyor

Küresel ekonomi bu yıl gerçekten ciddi bir sıçrama yaşayacaksa, bu sıçramaya öncülük eden ülke, sanılanın aksine, ABD olmayacak.

 

--Facebook ve GM, 2010’da halka arz gerçekleştirebilir

Geçen yılı büyük başarılarla geçiren General Motors ve Facebook, 2010’da halka arz gerçekleştirebilir.

 

FORBES

--Güney Kore ve ABD, Kuzey Kore’nin önerisini göz ardı etti

Güney Kore ve ABD, Kuzey Kore’nin barış görüşmelerini resmi olarak başlatma çağrısını reddetti. Seul hükümeti, böyle bir şeyin ancak Kuzey Kore’nin silahsızlanma görüşmelerine katılmayı kabul etmesi durumunda gerçekleşebileceğini belirtti.

 

--Simon Cowell,  American Idol’dan ayrılıyor

ABD’nin ünlü yetenek yarışması American Idol’ün sert eleştirileriyle tanınan jüri üyesi Simon Cowell, programın 12 Ocak’ta başlayacak 9’uncu sezonunun kendisinin son sezonu olacağını açıkladı.

 

--Asya’da sıcak hava beklentisi petrol fiyatını düşürdü

Soğuk hava özellikle ABD ve Avrupa’da hayatı felç ederken, Asya’da hava sıcaklıklarının normal seviyelerine döneceği beklentisi, petrol fiyatlarının gerilemesine neden oldu.

 

MARKET WATCH

--Tokyo yükselirken Sydney tökezliyor

Değeri düşen yen ve güçlenen ticaret verileriyle Japon hisseleri yükselirken, Hong Kong borsası gayrimenkul işlemlerin azalmasıyla düşüş gösterdi.

 

--Ocak ayının iyi kehaneti

Geçmiş yıllarda olduğu gibi yılın ilk beş günü geri kalan süreç için belirleyici olacaksa, ABD hisse piyasaları bu yılı yüksek değerle kapatabilir.

 

--Fiyatlar bazıları için makul

Kısa süre önce Pekin’in konut fiyatlarını düşürebileceği yönelik endişeler Çin gayrimenkul hisselerini olumsuz etkilemişti. Ancak analistler yatırımcılar doğru tercihi yaptıkları sürece hisselerin değerlenebileceğini tahmin ediyor.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!