Dünya basınından manşetler - 12 Kasım

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 12 Kasım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2009 10:34

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler:

Haberin Devamı

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

THE JERUSALEM POST

--Bir davadan ne çıkar?

Türkiye’de iktidar partisine karşı darbe planları yapıldığı iddialarıyla açılan dava ABD-Ankara ilişkilerine nasıl zarar verdi?

 

--Ben-Eliezer: Türkiye aracı olmalı

İsrail Sanayi Ticaret ve Çalışma Bakanı Binyamin Ben-Eliezer Çarşamba günü yaptığı açıklamada Türkiye’ye bir kez daha İsrail ve Suriye arasında arabuluculuk yapması çağrısında bulundu.

 

CHRISTIAN SCIENCE MONITOR

--Türkiye’nin kültür çatışması eski seçkinlerin söz özgürlüğüne teslim olmasıyla sağlanır

Türkiye’nin Nobel ödüllü yazarı Orhan Pamuk, Masumiyet Müzesi ile ilgili röportajda Türk toplumunda bugün yerleşik İstanbul burjuvazisi ve yeni ortaya çıkan Anadolu burjuvazisi arasında yaşanan gerginliğe de değindi, Türkiye’nin Avrupa’ya giden yolunun karanlık olduğunu ifade etti.

 

Haberin Devamı

THE GUARDIAN

--Erdoğan’ın Müslümanlara yönelik kör inancı

Türkiye Başbakan’ı Erdoğan’ın, Sudan lideri Ömer Beşir’i desteklerken İsrail’in Gazze’deki “savaş suçları”nı kınaması İsrail sağının korkularına oynuyor.

 

TEHRAN TIMES

--Meclis Türkiye’yle yapılan gaz anlaşmasını iptal edebilir

İran Meclisi Enerji Komitesi başkanı dün yaptığı açıklamada İran ve Türkiye arasında imzalanan gaz anlaşmasının Meclis tarafından onaylanması gerektiğini savundu.

 

UNITED PRESS INTERNATIONAL

--İran ve Türkiye doğalgaz görüşmelerine Aralıkta yeniden başlayacak

Türkiye’deki petrol şirketlerinin yöneticileri ve hükümet yetkilileri Tahran’la Aralık’ta görüşmeler yapıp gaz anlaşmasının geliştirilmesi için müzakerelere devam etmek istiyor.

 

DÜNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

--ABD’li danışman petrol karlarından pay almaya hazır

ABD eski büyükelçisi Peter W. Galbraith, Kuzey Irak’taki Kürtlerle yakınlığı ve Norveçli bir petrol şirketiyle mali ilişkileri dolayısıyla milyonlarca dolar kazanabilir.

 

Haberin Devamı

­­--Çin’in sert domuz gribi önlemleri işe yaramış gibi görünüyor

Çin’in aldığı önlemler özellikle de yabancı ziyaretçilerin karantinaya alınması yurtdışında büyük tepkilere yol açsa da sağlık yetkilileri H1N1 virüsünün yayılma hızının düştüğünü söylüyor.

 

--Almanya üst düzey Avrupa görevlerinde geride duruyor

Almanya’nın Avrupa Birliği ve NATO’daki üst düzey görevlere aday olmaktaki gönülsüzlüğü o kadar şaşırtıcı ki, Berlin sadece istese bile bu görevlere Almanların getirilmesini sağlayabilir.

 

THE WASHINGTON POST

--ABD temsilcisi asker artırımına karşı çıktı, asıl sorunun Karzai olduğunu söyledi

ABD’nin Kabil büyükelçisi geçtiğimiz hafta Washington’a yolladığı iki gizli mesajda Başkan Hamid Karzai’nin hükümeti Taliban’ın güçlenmesine neden olan yolsuzluk ve kötü yönetime son vermeye kararlı olduğunu gösterene kadar Afganistan’da daha fazla asker gönderilmesiyle ilgili kaygıları olduğunu belirtti.

 

Haberin Devamı

--Afganistan’daki savaş ve Fort Hood saldırısı Obama’nın üzerinde baskı yaratıyor

Savaş ve trajedi Başkan Obama’ya bir yıllık görev süresinde en sıkıntılı zamanları yaşatıyor. Giderek daha çok zayıfladığı görülen Obama savaş döneminde başkan olmanın zorluklarını öğreniyor. Sağlık sektörü reformu, iklim değişikliği yasası, ekonominin kötü durumu gibi örnekler Başkomutan olmanın zorlu sorumluluğuna işaret ediyor.

 

--Selefleri gibi Obama da Çin’i bir zorluk olarak tanımlıyor

Başkan Obama önümüzdeki hafta Şanghay ve Pekin’e vardığında Başkan Richard Nixon 1972’de Mao Zedong’u ziyaret ettiğinde yüzleştiği soruyla karşılaşacak: “ABD, Çin ile olan ilişkilerini nasıl tanıyor?”

 

Haberin Devamı

THE WALL STREET JOURNAL

 --Dünya doları canlandırmaya çalışıyor

Dünya genelinde hükümetler, doların kendi ekonomik iyileşmelerine etki etmesinden endişe ederek, ABD para biriminin düşüşünü engelleme çabalarını hızlandırdı. ABD Hazine Bakanı Geithner, doları güçlü tutmanın ABD ekonomisi için oldukça önemli olduğunu dile getirdi.

 

--Devrim muhafızları İran istihbaratının kontrolünü ele geçiriyor

İran’ın Devrim muhafızları ülkenin istihbarat bakanlığını bir kenara atarak, doğrudan dini lider Ayetullah Ali Hamaney’e rapor verdikleri yeni bir organizasyon kuruyor.

 

--Gelişmekte olan piyasalar yeni testlerden geçiyor

Dünya genelindeki gelişmekte olan piyasalar kendilerini kontrol etmenin ötesinde iki büyük sıkıntıyla karşı karşıya. ABD’nin yatırımcıların gelişmekte olan piyasalardan çekebilecek kadar çekici hale gelen faiz oranları ve Çin’in kendi para biriminin dolar karşısında değer kazanmasına izin vermemesi gelişmekte olan ülkeler için sıkıntı yaratıyor.

 

Haberin Devamı

FINANCIAL TIMES

--Dolar rezervleri için talebi azaltma isteği

Uluslararası Para Fonu’ndan bir grup ekonomist, dünyanın dolar rezervleri için talebi azaltıp ve alternatif rezerv varlıkları peşinde koşarak dolar temelli küresel para politikalarının sorunlarını çözmesi gerekliğini dile getirdi.

 

 --Zoellick, Asya’nın sıçramasına dikkat çekiyor

Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, Asya’daki ülkelerin merkez bankalarının olası varlık balonlarıyla başa etmek için planlar geliştirmesi gerektiğini dile getirdi.

 

--Çin güçlenen yuan imaları yaparken, dolar zayıflıyor

Çin merkez bankası yuanın değer kazanabileceğini teyit etti ve ABD Başkanı Barack Obama’nın ülkeyi ziyaret edeceği günlerde yapılacak görüşmelerde Çin para biriminin uluslararası kamuoyunda yarattığı endişeler üzerinde durulması bekleniyor.

 

THE GUARDIAN

--AB Liderleri Lizbon Anlaşması’nın getirdiği pozisyonlar konusunda fikir ayrılığı yaşıyor

İsveç, Avrupa Konseyi’nin ilk başkanının ve dışişleri bakanının kim olacağının önümüzdeki hafta oylanması gerekebileceğini belirtti.

 

--Brown göçmen işçilere sınır koyma sözü verdi

Göçmen işçiler işçi açığı olan sektörlerdeki boş pozisyonları geçici olarak dolduracak.

 

--Rapor Çinli insan hakları savunucularının yasadışı hapishanelerde tutulduğunu savundu

İnsan Hakları İzleme örgütü raporu Pekin’de yaşanan adaletsizliklerle ilgili hak arayan kişilerin kaçırıldığını, tutuklandığını ve istismar edildiğini ifade etti.

 

HAARETZ

--Netanyahu’dan Obama’ya: Barış görüşmeleri anlaşmayla sonuçlanmalı

İsrail Başbakanı Netanyahu Obama ile yaptığı görüşmelerde, Ortadoğu’daki barış görüşmelerinin sonunda her iki taraf için de çözüm üretecek bir anlaşmanın imzalanması gerektiğini dile getirdi.

 

--Abbas, Yaser Arafat’tan farklı olduğunu gösterdi

Abbas’ın istifa edebileceğini açıklaması, Filistin için kendini riske atmak istemediğini gösteriyor.

 

--Peres: Goldstone İsrail’e zarar veremez

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Brezilya cumhurbaşkanıyla yaptığı bir toplantıda, Hamas ile görüşme olasılığına karşı çıktı.

 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

--Alman Savunma Bakanı'dan Afganistan'a sürpriz ziyaret

Almanya Savunma Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg, Afganistan'ın başkenti Kabil'e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Guttenberg, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin yanı sıra NATO'nun bu ülkedeki askeri misyonu ISAF'ın genel merkezini de ziyaret edecek. Almanya, Aralık ayında Afganistan'daki askeri misyonunun devam edip etmeme konusunu mecliste görüşecek. Şu anda Almanya'nın Afganistan'da 4 bin 520 askeri bulunuyor.

 

DIE WELT

--Binlerce kişi Robert Enke için yasta

Almanya'da bir trenin önüne atlayarak intihar eden milli kaleci Robert Enke'yi anmak için 35 bin kişi Hannover kentinde toplandı. Hannover 96'nın binlerce taraftarı kendiliğinden şehir merkezine akın etti. Taraftarlar sessiz bir anma töreni gerçekleştirdi. 35 bin kişiden hiç ses çıkmadı.

 

EKONOMİ BASINI

BLOOMBERG

--Wen: Dünya yavaş ve inişli çıkışlı bir ekonomik toparlanmayla karşı karşıya

Çin Başbakanı Wen Jiabao dünya ekonomisinin Büyük Buhran'dan sonra görülen en büyük finansal kriz sonrasında kademeli ve ülkelerde eşit düzeyde gerçekleşmeyen bir toparlanma ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

 

--Google CEO'su AdMob ile iPhone reklamlarının artacağını söyledi

Dünyanın en büyük arama motoru Google'ın CEO'su Eric Schmidt, 750 milyon dolar karşılığında gerçekleştirdikleri AdMob Inc. şirketinin satın alımının, iPhone gibi akıllı telefonlarda gösterilen reklamların satışını artıracağını söyledi.

 

--Dodd'un teklifi Fed’i yetkilerini kısıtlayan en büyük darbe ile karşı karşıya getirdi

ABD Kongresi Bankacılık Komisyonu Başkanı Christopher Dodd tarafından teklif edilen yeni bankacılık reformu düzenlemesi, ABD Merkez Bankası'nı (Fed) otoritesine ve bağımsızlığına son 50 yılda vurulan en büyük darbe ile karşı karşıya bıraktı.

  

CNBC

--DTÖ: Artan işsizlik dünya ticaretinin en büyük tehlikesi

Dünya Ticaret Örgütü Başkanı Pascal Lamy, artan işsizliğin serbest ticaret için en büyük tehlike olduğunu ve dünya genelinde korumacılık politikalarını tetikleyebileceğini dile getirdi.

 

--Dolar sıkıntısı ve petrol balonu iyileşmeye sekte vurabilir

ABD dolarının zayıflığı petrol piyasasında bir balon yaşanması olasılığını doğururken, tüketici harcamalarını tehdit edip çift dipli resesyon yaratabilir.

 

--BoE daha fazla teşvike açık

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Mervyn King Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ekonomiye daha fazla para aktarılması gerektiği fikrini desteklediğini dile getirdi.

 

CNNMONEY

--ABD'de 10 eyalet finansal tehlike altında

ABD'de son açıklanan bir rapor, düşen vergi gelirleri, artan işsizlik ve büyüyen bütçe açıklarının California'dan Rhode Island'a kadar birçok eyaletin finansal tehlike altında olduğu ortaya çıkardı.

 

--Obama'nın mortgage kurtarma programından 650 bin kişi faydalandı

Son açıklanan rakamlara göre, ABD Başkanı Obama tarafından uygulamaya konulan 75 milyar dolar değerindeki mortgage kurtarma planı çerçevesinde bu koşullara uygun olan kişilerin yüzde 20'sine denk gelen 650 bin kişi faydalanabildi.

 

--Dow Jones 13 ayın yeni zirvesini gördü

ABD'de Dow Jones Endeksi, yatırımcıların faiz oranlarının bir süre daha düşük seviyelerini koruyacağına yönelik beklentilerinin yarattığı iyimserlikle Çarşamba günü üçüncü gün üst üste son 13 ayın en yüksek seviyesini gördü. Dow Jones 10 bin 291 puandan kapanırken, S&P 500 endeksi 1.098, Nasdaq ise günü 2.166 seviyesinde kapattı.

 

FORBES

--Dünyanın en güçlü kişisi Obama

Forbes dergisi tarafından yapılan ve dünyadaki en güçlü 67 kişi sıralayan listenin en üst sırasında ABD Başkanı Barack Obama yer alırken, ikinci sırayı Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ve üçüncü sırayı da Rusya Başbakanı Vladimir Putin aldı.

 

--HP 3Com'u 2.7 milyar dolara satın alacak

HP, Çarşamba gün yaptığı açıklamayla piyasada geçmişi olan teknoloji devi 3Com Corp. şirketini 2.7 milyar dolara satın alacağını belirtti. HP'nin bu satın alma sonrasında ağ iletişimi, sunucu ve depolama ürünleri konusunda Cisco Systems ile yürüttüğü rekabette elinin güçleneceği yorumu yapılıyor.

 

--AIG'ni CEO'su görevi bırakmayacağını açıkladı

ABD'li sigorta devi AIG'nin CEO'su Robert Benmosch, yönetim tarafından uygulamaya konulan kurtarma planından da faydalanarak zor günlerden kurtulmaya çalışan şirketteki görevinden ayrılmayacağını açıkladı.

 

MARKETWATCH 

--Oyuna ABD de girdi

ABD Başkanı Barack Obama Asya yapacağı ilk ziyarette, bu ülkenin bölgede hâlâ güçlü bir oyuncu olduğu mesajını vemeyi amaçlıyor.

 

--Çin Merkez Bankası yuan politikasında söylem değiştirdi

Çin Merkez Bankası, ABD Başkanı Barack Obama'nın önümüzdeki hafta bu ülkeye yapacağı ziyaret öncesinde döviz politikasında ender görülen bir söylem değişikliğine gitti. Banka, yuanın küresel olarak artan sermaye akışı ve zayıflayan dolar üzerindeki etkisini kabul etti.

 

--Çin'in finans sektörü sermaye sorusu ile yüz yüze

Çin'de bankaların kullandırdıkları kredilerin 2010'da da artması beklenirken, bankaların bu krediler karşılığında sermaye artırması önemli bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Ülkede bankaların bir kısmı sermaye yeterliliği konusunda daha iyi durumda bulunurken durumu bu kadar iyi olmayan bankalar da bulunuyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!