Dünya basınından manşetler - 12 Ağustos

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 12 Ağustos
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2010 09:40

Dünya basınında günün öne çıkan manşetler:

Haberin Devamı

AFP: ABD mahkemesinden Türkiye’yi üzecek “soykırım” kararı

ABD’nin Massachusetts eyaletinde bulunan bir temyiz mahkemesi, Çarşamba günü, daha önce bir alt mahkemenin aldığı, devlet okullarının müfredatlarına “Ermeni soykırımı”nı inkar eden kaynakların eklenmesini reddeden kararı onayladı.

 

Amerikan Ermeni Meclisi, kararın Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi’nin (ATAA) 2005 yılında açtığı davada “ağır bir yenilgi” alması anlamına geldiğini söyledi.

 

Alt mahkemenin 2009 yılının Aralık ayında açılan davayı reddetmesinin üzerine ATAA bu yıl Haziran’da temyize gitmişti. Temyiz mahkemesi kararında “Ermeni Soykırımı Eğitim Rehberi’nin müfredatın yapısına uygun olduğuna ve yasaların davacının talep ettiği soykırım inkarı faaliyetlerine izin vermeyeceğine” kanaat etti.

Haberin Devamı

 

Ermeni Asamblesi Mütevelli Heyeti Başkanı Hirair Hovnanian, kararın “Türkiye’ye ve revizyonist müttefiklerine tarihin Ankara’nın devlet destekli inkar kampanyasını sürdürmek için yeniden yazılamayacağı yönünde açık bir mesaj verdiğini” söyledi.

 

Yönetim Kurulu Başkanı Carolyn Mugar da “Eldeki ikna edici tarihi ve yasal kanıtlar düşünüldüğünde, bu karar soykırım hakkında eğitim verilmesi ve soykırımın önlenmesi konusunda kaygı duyan herkes için bir zaferdir” dedi.

 

REUTERS: Rusya Abhazya’ya füze rampası yerleştirdi

Rusya’dan dün yapılan açıklamada Abhazya’ya isabet oranı yüksek hava savunma sistemlerinin yerleştirildiği belirtildi. Moskova, böylece iki yıl önce savaştığı Gürcistan’a ve dolayısıyla Batı dünyasına sert bir mesaj göndermiş oldu.

 

S-300 füze sistemleri Moskova’nın bölgedeki askeri varlığını güçlendirirken, Gürcistan’ı öfkelendirdi. Rusya haber ajansları, Hava Kuvvetleri Komutanı General Alexander Zelin’in, Güney Osetya’ya da diğer hava savunma sistemlerinden yerleştirdiklerini ifade ettiğini bildirdi.

Haberin Devamı

 

Zelin, “Bu savunma sistemlerinin amacı sadece Abhazya ve Güney Osetya’yı korumak değil, havadan sınır ihlallerini önlemek ve amacı ne olursa olsun, izin almadan hava sahasına giren her türlü aracı yok etmektir. Zelin hava savunma sistemlerinin Abhazya ve Kuzey Osetya’daki Rus üslerini koruyacağını da sözlerine ekledi.

 

Gürcistan bu hamleye Rusya’nın “bir işgalci ülke olarak imajını ve rolünü güçlendirdiği” açıklamasıyla cevap verdi. Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Eka Tkeşelaşvili, “Bu sadece Rusya’nın Abhazya ve Güney Osetya’dan askerlerini çekmeye niyeti olmadığını değil, bu topraklardaki askeri kontrolünü artırmak istediğini de gösteriyor” dedi.

Haberin Devamı

 

Rusya ile Gürcistan arasında 2008 yılında yapılan savaş, Moskova’nın ABD ve Avrupa’yla ilişkilerinin gerilmesine neden olmuştu.

 

CNN: Recm cezasına çarptırılan Aştiyani İran televizyonuna konuştu

İran’da zina yaptığı gerekçesiyle recm cezasına çarptırılan 43 yaşındaki Sakine Aştiyani, İran televizyonunda dün akşam yayımlanan bir röportajda avukatı Muhammed Mustafai’yi kınadı, ve birilerinin kocasını öldürme planı yaptığını bildiğini ancak bunu bir şaka olarak gördüğünü söyledi

 

Aştiyani’nin avukatlarından Hootan Kian müvekkilinin bu açıklamaları devlet televizyonunda “hayatını kurtarmak için” yaptığını söylerken, Aştiyani hakkındaki kocasını öldürme suçunun hafifletildiğine ifade etti.

Haberin Devamı

 

“20:30” isimli programda yayımlanan röportajda, Aştiyani, Mustafai’yi kendi adını kullanmakla suçladı ve avukatla bugüne kadar hiç karşılaşmadığını söyledi. “Mustafai’ye sesleniyorum: Ne cüretle benim adımı kullanırsın, benim adıma yalan söylersin, hakkımda doğru olmayan şeyler anlatırsın?” diyen Aştiyani’nin röportajına dublaj yapıldı zira ağır Azeri aksanı söylediklerini birçok İranlının anlamasına engel oluyor.

 

Kocasının öldürülme planlarından haberdar olduğunu ancak ciddiye almadığını söyleyen Aştiyani, “Bu adam hayatıma girdi, kocanı öldürelim dedi. Beni kandırdı, senin yerine yaparım dedi. Çok kötü bir kocan var dedi, ben sana sahip çıkarım dedi. Bu adam kocamın kuzeni. Sonra hapse girince sabıkasının olduğunu öğrendim” dedi. Savcılık öldürülen kişiye ilk olarak karısı tarafından uyku ilacı verildiğini, ardından da bir erkeğin kendisine elektrik vererek öldürdüğünü” söylemişti.

Haberin Devamı

 

Norveç’e sığınan Mustafai, CNN’e yaptığı açıklamada 20:30 programının İran istihbaratının kontrolü altında olduğunu, devlet televizyonunun bile yayın politikasına karışamadığını söyledi. Hiç tanışmadıkları iddiasını reddeden Mustafai, “Geçen yıl Tebriz Hapishanesi’nde tanıştık, ben onun avukatıyım” dedi.

 

GUARDIAN:Kerrubi: “Yaptırımlar Batı’nın Ahmedinejad’a hediyesidir”

İranlı eski cumhurbaşkanı adayı ve reformcu siyasetçi Mehdi Kerrubi, Guardian’a yaptığı açıklamalarda uluslararası yaptırımların Mahmud Ahmedinecad hükümetini güçlendirdiğini ve seçim sonrası süreçte Yeşil Hareket üzerinde baskı kurmasını kolaylaştırdığını söyledi.

 

Kerrubi, ABD ve İngiltere’yi İran’ın şüpheli nükleer programıyla mücadelede ters tepen yöntemler kullanmakla suçladı ve yaptırımları “İran rejimine verilen bir hediye” olarak tanımladı.

 

İran’ı yalnızlaştırmanın demokrasi getirmeyeceğini belirten Kerrubi, “Küba’ya ve Kuzey Kore’ye bakın. Yaptırımlar bu halklara demokrasi getirebildi mi? Sadece yalnızlıklarını derinleştirip muhalefetin üzerindeki baskıyı artırdı” dedi.

 

Kerrubi İran yalnızlaştıkça Ahmedinecad’ın dünyanın geri kalanının kendisi hakkında ne söylediğini umursamadığını belirtti.

 

EL CEZİRE: Birleşmiş Milletler Pakistan’a yardım kampanyası başlattı

Birleşmiş Milletler, Pakistan’ın genelinde seller ve toprak kaymalarından etkilenen 15 milyon insana destek olmak için 459 milyon dolarlık bir yardım kampanyası başlattı.

 

BM insani yardım dairesinden yapılan çağrı, sel sularının geniş mahsul alanlarını yerle bir etmesi sonucu Pakistan’da gıda fiyatlarının hızla yükselmesinin ardından geldi. BM İnsani Yardım Direktörü John Holmes, New York’ta yaptığı açıklamalarda “En kısa zamanda gereken her şeyi yapmamız gerekiyor” dedi.

 

BM kayıtlarına göre 1,600’den fazla insan öldü neredeyse 300 bin ev yıkıldı ya da zarar gördü. Holmes, “Can kaybı diğer büyük doğal afetlere kıyasla şu ana kadar düşük kaldı ancak selden etkilenenlerin sayısı inanılmaz yüksek” dedi.

 

Holmes, “Eğer yeterince hızlı hareket etmezsek, birçok insan hastalıklar ya da kıtlık sonucu ölebilir” dedi.

 

DAILY TELEGRAPH: Katolik rahibelerden dev bankalara dava

İrlandalı Katolik rahibeler Alman Deutsche Bank’a ve ABD’li yatırım bankası Morgan Stanley’e 5 milyon dolar değerinde dava açtı.

 

İsa ve Meryem Vakfı Rahibeleri, Kutsal İnanç Rahibeleri ve İrlanda Hayırseverler Fonu, iki bankaya dava açan 88 İrlandalının arasında yer alıyor. Rahibeler bankaların Alman finans grubu Dresdner Bank’ın borcuyla alakalı bir yatırımın karşılığını ödemeyerek kendilerini milyonlarca sterlin zarara soktuğunu iddia ediyor.

 

Dresrner Bank’ın kredi notu düşürüldüğü sırada kendilerine ödeme yapılmadığını, banka toparlandıktan sonra yapılan ödemelerin ise kendilerine 4.7 milyon dolar ve 700 milyon dolardan fazla faiz getirisine mal olduğunu belirten rahibeler, bunun karşılığında Morgan Stanley’nin 11.2 milyon dolar kazandığını öne sürdü.

 

Rahibeler bankanın kendilerine 5 milyon dolar tazminat ödemesini talep ediyor.

 

BBC: “Beckham’ı bir daha Milli Takım’a almam”

İngiltere Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Fabir Capello, 35 yaşındaki yıldız David Beckham’ı bir daha takıma çağırmayacağını söyledi. Capello, takımı daha genç oyuncularla oluşturmak istediğini söyledi.

 

“Son bir kez Wembley’de maça çıkıp taraftarlarla vedalaşabilir” diyen Capello, Beckham’ın mükemmel bir oyuncu olduğunu ancak kendisinin daha genç isimlerle çalışmak istediğini belirtti.

 

Capello’nun bu açıklamalarında Macaristan’la oynanan dostluk maçında Beckham’ın sağ kanattaki pozisyonunda oynayan Theo Walcott ve Adam Johnson’ın etkileyici performanslar ortaya koyması etkili oldu.

 

Beckham İngiltere Milli Takımı’nda en son Ekim 2009’da görev yaptı. Temmuz ayında verdiği bir röportajda Beckham, hala İngiltere’ye verebileceği şeyler olduğunu söylemişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!