Dünya basınından manşetler - 11 Mart

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 11 Mart
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2011 12:08

Dünya basınında öne çıkan haberler:

Haberin Devamı

TIMES: Times Zaviye’de: Vahşetin tüm delilleri temizleniyor

Yabancı basın mensupları, başkent Trablus’ta tutuluyor olmasına rağmen, İngiliz gazete Times, ITN televizyon ekibiyle beraber Zaviye’ye girmeyi başardı ve  yaşanan vahşeti anlattı.

 

Kaddafi güçlerinin ağır kuşatması altında harabeye dönen Zaviye’ye giren Times muhabiri Deborah Haynes, tanık olduğu manzarayı anlattı:

 

“Perşembe günü, henüz bir gün öncesine kadar isyancıların elinde bulunan şehir merkezine gittik. Kaddafi’ye bağlı bir işçi ordusu, liderlerinin neden olduğu korkunç vahşetin delillerini temizliyor ve aydınlatma direklerini Kaddafi rejiminin simgesi yeşil bayraklarla donatıyordu.

Haberin Devamı

 

Şehrin girişindeki bir duvarda, İngilizce “Defol Kaddafi” yazılmıştı. Aynı slogan başka duvarlara da yazılmıştı ama yazıların üstü siyah boyayla kapatılmıştı.

Şehir merkezinde, üzerinde Kızılay işareti belli olan bir ambulansın yanmış enkazı gördük. Evlerin duvarları mermilerle delik deşik olmuştu. Bir evin önünde, üzeri açık bir tabut duruyordu.

 

Şehrin merkezi askerler ve tanklarla korunuyor. Hepsinde yeşil, kafa bandları var. Askerler gergin ve ne yapacaklarından emin değil gibi görünüyor. Bir grup bizi belgelerimizi görmek için durdurdu. Bir tanesi not defterimi almaya çalıştı. Karşı koymaya çalıştım ancak askerin gözdağı vermesi üzerine birkaç sayfa notu vermek zorunda kaldım.

 

YIKIMA TANIK OLMAK

Harabe, kırık camlar ve çamurların üzerinde yürürken, tam bir yıkıma tanık olduk. Ezilmiş tank parçaları, parçalanmış ağaç gövdeleri ve yıkılmış duvarlar, Irak savaşındaki en ağır çatışmaların sonrasını hatırlatır gibiydi.

 

Tankların veya roketler, şehir merkezinde dev çukurlar açmış. İki hafta yaşanan ağır çatışmaların ardından, bir caminin minaresi tamamen yok olmuş.

Haberin Devamı

 

Caminin içine girdiğimizde, isyancılar tarafından kullanılmış mermilerin boş kovanlarını gördük. Yakınlarda, duvarına Kızılay çizilmiş ve geçici bir hastaneye dönüştürülmüş olan küçük bir hastane bulduk. Şehir meydanını çeviren yol harabelerle doluydu ve tüm dükkanların ön cephesi yıkılmıştı.

 

Şehirdeki yıkıntı, savaş jetlerinin bombardımanından kaynaklamış gibi görünmüyordu. Savaş uçaklarının neden olacağı dev çukurlara rastlamadık.

 

Meydanda, bir köşede açılmış 20 mezar vardı. Ayrıca, ölenlerin gömülmesi için hazırlanmış dört-beş mezar daha vardı.

 

Şehirdeki atmosfer oldukça gergin ve doğal olmaktan çok uzak. Sokaklar neredeyse tamamen boş, mağazalar kapalı. Yine de sivillerin dolu olduğu araçlar hızla yanımızdan geçti. Kornalarına basıp, güldüler ve rejim yanlısı sloganlar attılar. Bir tanesi, “Sadece Allah, Muammer ve Libya vardır” diye bağırdı.

Haberin Devamı

 

Şehrin sakinlerinden, 25 yaşındaki Ali Muhammedi, karamsarlığını ortaya koyan bir şekilde, “Bugün Zaviye, yarın Bingazi” dedi.

 

EL CEZİRE: İsyancılar Ras Lanuf’tan geri çekiliyor

Libya lideri Muammer Kaddafi’ye bağlı güçlerin, Libya’nın merkezi liman kenti Ras Lanuf’a başlattığı büyük saldırının ardından, isyancılar kentten geri çekilmek zorunda kaldı.

 

Libya’nın başkenti Tablus’un doğusunda kalan Brega, Bin Cevad ve batısındaki Zaviye dahil olmak üzere birçok noktada Kaddafi güçleriyle isyancılar arasında yaşanan yoğun çatışmalar durmaksızın devam ediyor.

 

Önemli sanayi kenti Ras Lanuf’taki isyancı birlikler, kentte mevzilendikleri noktaları terk ederek doğuya doğru geri çekilmeye başladı.

Haberin Devamı

 

Görgü tanıkları, yüzlerce isyancının yoğun roket ve havan topu saldırısına maruz kaldıktan sonra kamyonet ve arabalara doluşarak doğuya kaçtığını belirtti. Ayrıca, Cuma günü erken saatlerde kent üzerine bombardıman yapıldığı belirtildi.

 

İsyancılar, Kaddafi güçlerinin bir doğalgaz tesisini vurduğunu, aynı zamanda bir hastane yakınlarındaki sivil hedeflere ateş açtıklarını iletti.

 

Reuters’a konuşan Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam, “Libya hükümetiyle savaşan isyancılarla müzakere etmek artık mümkün değil” dedi ve Libya’da savaşarak, burada öleceklerini söyledi.

 

Perşembe günü bir açıklamada bulunan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Halid El Kaim ise isyancıları oluşturan protestocu ve savaşçıların ağırlıklı olarak El Kaide’den oluştuğunu tekrarladı.

Haberin Devamı

 

KADDAFİ GÜÇLERİ TAM GAZ DEVREDE

El Cezire’nin Ras Lanuf’taki muhabiri Tony Britley, “Son birkaç gündür Kaddafi’nin neden tüm gücüyle saldırmadığını merak ediyorduk. Bugün bu güçlerin harekete geçtiğini görüyoruz” dedi.

 

Britley, “Kaddafi güçlerinin her yönden gelen saldırısının ortasında kaldık. Ardından bombardıman ve açılan ateş isyancıları çaresiz bıraktı. Havadan ve havan toplarıyla yapılan saldırıyı, her yönden gelen saldırılar takip etti” dedi.

 

İsyancılar tarafında zayiat olduğu belirtilirken, Britley isyancıların kaçmak için kullandığı anayolun Kaddafi güçlerince top ateşine tutulduğunu söyledi.

 

Osman isimli bir isyancı “Yenildik… Bizi top ateşine tutuyorlar biz de kaçıyoruz. Bu da Ras Lanuf’u ele geçirdikleri anlamına geliyor” dedi.

 

Ras Lanuf’un petrol tesislerindeki mühendisler ise tesislerin doğrudan ateşe maruz kalması olasılığına karşılık zehirli gazları yakıyor.

 

GUARDIAN: ABD’li Er Bradley Manning ilk kez konuştu

ABD ordusunun Irak ve Afganistan savaşları hakkındaki gizli belgelerini Wikileaks sitesine sızdırdığı şüphesiyle hücre cezasına çarptırılan ABD’li Er Bradley Manning, hapiste maruz kaldığı muamele hakkında ilk kez konuştu.

                                      

Avukatı David Coombs aracılığıyla 11 sayfalık bir açıklama yayımlayan Manning, maksimum güvenlik içeren gözaltı süresince gördüğü haksız muameleleri anlattı.

 

Geçen Temmuz ayında Kuveyt’ten ABD’nin Virginia eyaletindeki Qantico üssüne getirilen Manning, intihar gözetimine tutulduğunu, her gece çıplak kalacak şekilde soyulduğunu belirtti.

 

Manning’in en çok nasıl intihar gözetimi altında tutulduğu üzerinde durdu. 23 yaşındaki asker, 18 Ocak’tan itibaren” Üç gün boyunca, iç çamaşırım dışında tüm giysilerimi çıkarttırdılar. Gözlüklerim alındı ve hiçbir şey görmeden yaşadım” dedi.

 

Er Manning, her gece çıplak bırakıldığını ve çıplak bir vaziyette “rahat” komutunda durmasının emredildiğini, bunun hala devam ettiğini anlattı. Açıklamasında, “Gardiyan bana ellerim sırtımda ve bacaklarım omuz genişliğinde açık olacak bir şekilde çıplak vaziyette ayakta durmamı söyledi. Üç dakika boyunca bu şekilde kaldım…” dedi.

 

Manning mektubunda, ABD’li askeri yetkililere iletilirken, şu an tabi tutulduğu Prevention of Injury (PoI) emrinin tekrar değerlendirilmesi istedi. Bu emir kapsamında, her gün 23 saat boyunca hücresinde tutuluyor ve her beş dakikada bir gardiyanlar tarafından kontrol ediliyor.

 

AFP: Obama’nın en üst düzey casusu: “Kaddafi kazanan taraf olacak”

ABD’nin ulusal istihbarat direktörü James Clapper, Obama yönetiminin Libyalı isyancılara insani yardım ve doğrudan görüşme teklifinde bulunmuş olmasına rağmen, kazanan tarafın Muammer Kaddafi olacağını söyledi.

 

Clapper, Senato’da yaptığı konuşmada, babasının askeri gücünden bahseden oğul Seyfülislam’ın sözlerine katıldığını söyledi.

 

Clapper konuşmasında, “Zamanla Kaddafi güçleri zafer kazanan taraf olacaktır… Libyalı isyancılara saygı duyuyorum. Verdikleri savaşı kazanıp kazanmayacaklarını bilmiyorum. Şu an gerçekten ağır bir savaş veriyorlar” dedi.

 

Savunma İstihbarat Ajansı direktörü General Ronald Burgess, Clapper’a destek vererek, Libya’daki çatışmalarda güçlü olan tarafın “değişmeye başladığını” söyledi. Burgess, “Şu an Libya’da dengelerin eşit olduğu bir noktaya geldik. Ancak avantajın Kaddafi rejiminin yanında olduğu söylenebilir” dedi.

 

Diğer yandan Clapper’ın açıklamalarına çok öfkelenen Cumhuriyetçi Parti Senatörü Lindsey Graham, üst düzey istihbarat yetkilisinin kovulmasını istedi.

 

Clapper’ın açıklamalarını değerlendiren Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon, Clapper’ın sözlerini, Kaddafi’nin sahip olduğu askeri üstünlüğe dayanarak yapılan, “sabit ve tek boyutlu bir değerlendirme” olarak yorumladı.

 

Donilon, Libya’daki durumu “çok boyutlu bakışla” değerlendirmeyi tercih edeceğini belirtti ve Kaddafi’nin yasallığını kaybetmesi, izole edilmiş olması ve Libya halkının desteğini yitirmiş olması gibi politik faktörlerin ele alınması gerektiğini söyledi.

 

ABD başkanı Barack Obama, Cuma günü TSİ 18.15’te artan petrol fiyatları, Kaddafi üzerine kurulan baskı ve Libya’da yaşanan çatışmalar hakkında bir açıklama yapacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!