Dünya Azerbeycan ve Türk Diasporası toplantısı

Güncelleme Tarihi:

Dünya Azerbeycan ve Türk Diasporası toplantısı
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2007 14:49

Dünya Azerbaycan ve Türk Diasporası Teşkilatları Yöneticileri Birinci Forum'u, Azerbaycan'ın, başkenti Bakü'de yarın yapılacak.

Haberin Devamı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in ev sahipliğinde, Haydar Aliyev sarayında yapılacak toplantıya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da katılıyor.
Toplantıya ABD, Kanada, Avustralya, Rusya, Irak, KKTC ve Avrupa ülkelerinin de aralarında olduğu 48 ülkeden toplam 450 Türk dünyası temsilcisi davet edildi.

Türk devletleri ve toplulukları arasındaki “stratejik ortaklık” ilişkilerinin geliştirilmesi, Türk dilli halkların tarihi ve kültürel yapılarının dünya kamuoyuna tanıtılması gibi konuların da ele alınacağı forumun gündem maddeleri arasında, Ermeni soykırımı iddialarına karşı yapılabilecek çalışmalar, Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ sorunu, KKTC ve Irak Türkmenleri ile ilgili gelişmeler de yer alıyor. Toplantıda sonuç bildirisi ve Bakü Bildirisi'nin kabul edilmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, Bakü'deki temasları sırasında Diaspora toplantısının ardından Aliyev ile ikili görüşmede bulunacak, Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği yeni binasının açılışını da yine Aliyev ile birlikte gerçekleştirecek.

Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) petrol boru hattının başlangıç noktası olan Sengeçal Terminali ve Tekfen firması tarafından inşa edile petrol platformu tersanesinde incelemelerde bulunacak olan Erdoğan, ayrıca Bakü Türk Anadolu Lisesi'ni de ziyaret edecek.

DİASPORA ÇALIŞMALARINDA İŞ BİRLİĞİ

Türkiye ile Azerbaycan diaspora kuruluşları arasında yakın ve yoğun iş birliği yapılması konusu sık sık gündeme gelmesine rağmen, bu konudaki kurumlaşma faaliyetleri, Mart 2006'da Bakü'de yapılan “Dünya Azerbaycanlıları İkinci Kurultayı”sırasında sonuca bağlanmıştı.

Azerbaycan-Türkiye diaspora kuruluşları arasında iş birliği çağrısının yapıldığı, bu iş birliği için ortak faaliyet grupları oluşturulmasının da kararlaştırıldığı söz konusu kurultaya destek için TBMM'den 30'a yakın milletvekili katılırken, katılımcılar arasında çok sayıda Türk diaspora kuruluşlarının temsilcileri de bulunuyordu.

Aynı süreçte daha önce, 2004 yılında Türkiye-Azerbaycan Kültür Dernekleri Birliği oluşturulmuş, diaspora kuruluşları arasında karşılıklı iş birliği ve ortak faaliyetler konusunda bir çok ülkede çeşitli çalışmalar gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Türkiye-Azerbaycan diaspora teşkilatları iş birliği, sözde ermeni soykırımı, Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarındaki işgali ve Yukarı Karabağ ile ilgili gerçeklerin dünya kamuoyuna iletilmesi de olmak üzere iki ülke ulusal çıkarlarının korunmasında birlikte faaliyet göstermeyi amaçlıyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!