Dünya atlası değişti

Güncelleme Tarihi:

Dünya atlası değişti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2011 14:35

İngiltere’nin The Times gazetesi tarafından ilk kez 1895 yılında yayımlanan ve dünyanın en prestijli atlası olarak kabul edilen Times Comprehensive Atlas of the World, Grönland Adası’nda son 12 yılda yaşanan buzul erimesini değerlendirerek Dünya atlasını değiştirdi.

Haberin Devamı

İngiliz iklim uzmanları, referans gösterilen Times Atlas of the World atlasının son sayısında Grönland'ın buzullarını yüzde 15 daha az gösterdiğini bildirdiler.

 

İngiliz bilim adamları, Atlas'ın son sayısında Grönland'ın buzullarının 12 yılda yüzde 15 eridiğini gösterdiğini ve birçok medyada da tanıtımını böyle yaptığını belirterek, Atlas'ın son sayısında Grönland'dan Birleşik Krallık ve İrlanda kadar bir alanın eksildiğini gösterdiğini belirttiler.

 

"Grönland'ın son uydu görüntülerinde, yeni Times Atlası'nın buzla kaplı olmadığını gösterdiği toprakların üzerinde çok sayıda buzul ve daimi buzun bulunduğu açıkça görülüyor" diyen bilim adamları, bu yöndeki tespitlerini Rupert Murdoch'ın sahibi olduğu New Corp'a bağlı HarperCollins grubunun editörüne ilettiklerini kaydettiler.

Haberin Devamı

 

Bilimadamları, küresel ısınmanın Grönland'ın buzullarının azalmasına neden olduğu konusunda hemfikir olduklarını, ancak atlas tarafından belirtilen orana karşı çıktıklarını ve iklim değişikliğinin inanılırlığına zarar verecek yanlış bilgilere dikkat çektiler.

 

Times Atlas internet sitesinde, yeni atlasta 25 bin güncelleme ve yer isimlerinde yedi bin değişiklik yapıldığı ifade edildi.

 

Dünya atlası değişti

Kahverengi bölgeler 1999'dan bu yana eriyen buzullkarı gösteriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!