Dün Sakharov, bugün Nobel mi

Güncelleme Tarihi:

Dün Sakharov, bugün Nobel mi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2013 01:07

Kızların okula gönderilmesini savunduğu için Taliban’ın düzenlediği suikast girişiminden yaralı kurtulan Pakistanlı Malala Yusufzay (16), Avrupa Parlamentosu’nun (AP) prestijli Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü’ne layık görüldü.

Haberin Devamı

AP, “Pakistanlı kız çocuklarının okula gitmesi için gösterdiği çabadan ötürü” Malala’nın ödüllendirildiğini açıkladı. ABD’nin izleme programlarını açığa çıkaran eski ajan Edward Snowden ve “Duran Adam” eylemiyle adını duyuran Erdem Gündüz de bu yıl Sakharov ödülüne yakın isimler olarak anılıyordu. Leyla Zana, Sovyet bilim insanı ve rejim aleyhtarı Andrey Sakharov adına verilen ödüle 1998’de layık görülmüştü.

YİNE HAYRAN BIRAKTI

Bugün açıklanacak olan Nobel Barış Ödülü’nün de en güçlü adayları arasında sayılan Malala, ABD’de Jon Stewart’ın şovunda yine herkesi hayran bıraktı. Stewart, “Taliban’ın hedef listesinde olduğunu öğrendiğinde ne düşündün” diye sorunca Malala şu yanıtı verdi: “Önce ayakkabımı fırlatarak karşılık vermeyi düşündüm. Ama bu yanlış olurdu. Şiddeti şiddetle yenemezsiniz. Bir daha bir Taliban militanı ile karşılaşırsam, onun çocukları için de iyi eğitim istediğimi söylemekle yetinirim.”

Haberin Devamı

ABD’nin en ünlü siyasi şovmenlerinden Jon Stewart, konuk ettiği Malala’nın stüdyoda büyük alkış alan cevabından sonra şu espriyi yaptı: “Baban burada ve seninle gurur duyuyor. Ama sence seni evlat edinsem bana kızar mı?”

TALİBAN’A KAFA TUTAN KIZ: MALALA YUSUFZAY
Pakistanlı Malala Yusufzay 1997 yılında doğdu. Malala, Taliban’ın etkisi altındaki Svat Vadisi'nde nasıl bir yaşam sürdüğüyle ilgili 2009 yılında BBC Urduca servisi için yazdığı yazılarla ülkesinde tanınmaya başladı. Ancak kız çocuklarının okuması ve kadın hakları konularına dikkat çektiği bu yazılar onu Taliban'ın hedefi haline getirdi.

Bundan üç yıl sonra, 9 Ekim 2012'de Svat Vadisi'ndeki okulundan eve dönerken Taliban’ın durdurduğu okul servisinde bir militan tarafından başından vurulan Malala, bu üzücü olayla tüm dünyanın tanıdığı bir isim haline geldi.

İki okul arkadaşının da yaralandığı olayda üç kurşunun isabet ettiği Malala, büyük bir şans eseri hayatta kalmayı başardı ve Pakistan'daki askeri bir hastanede tedavi altına alındı.

Uluslararası medyanın yakından takip ettiği Malala'nın tedavi sürecine İngiltere dahil olarak, küçük kızın zorlu operasyonları ve sonraki rehabilitasyon sürecini tamamlaması için tedavisini üstlendi ve Malala 15 Ekim'de Birleşik Arap Emirlikleri'ne ait özel bir hava ambulansıyla Birmingham Kraliçe Elizabeth Hastanesi'ne getirildi.

Uzun hastane sürecinden sonra Ocak 2013'te taburcu olan Malala, şimdi ailesiyle birlikte İngiltere'de yaşıyor ve eğitimine burada devam ediyor.

Haberin Devamı

Malala Yusufzay, TIME dergisi tarafından 2013'ün en etkileyici isimleri arasında gösterildi. Malala önceki gün de Avrupa Parlamentosu’nun prestijli Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü’ne “Pakistanlı kız çocuklarının okula gitmesi için gösterdiği çabadan ötürü” layık görüldü.

Taliban tarafından hala ölüm tehditleri alan Malala'nın son olarak 3 milyon dolara sözleşmesini imzaladığı, hayat hikayesini konu alan “I am Malala” isimli kitabı piyasaya çıktı.

BAKMADAN GEÇME!