Dumrul ile Azrail

Güncelleme Tarihi:

Dumrul ile Azrail
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

Anadolu mitleri ve Dede Korkut masallarından kopup gelen ‘‘Dumrul ile Azrail'' oyunu 12. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında bugün saat 20.30'da Devlet Tiyatroları'nın Aziz Nesin Sahnesi'nde sergilenecek.

5. Sokak Tiyatrosu tarafından sahnelenen ve prömiyeri Festival'de yapılan oyun Uluslararası Tiyatro Festivali ve Berlin-Hebbel Theater ortak yapımı. Oyun 2001 yılında Berlin Hebbel Theater'da da sergilenecek.

Murathan Mungan'ın aynı adlı hikayesinden Mustafa Avkıran'ın sahneye uyarlayıp yönettiği ‘‘Dumrul ile Azrail'' mitlerin günümüz tiyatrosuna etkilerinin araştırılma sürecinde ortaya çıkmış bir çalışma.

Sanat yönetmenliğini Naz Erayda'nın yaptığı oyunun koregrafisini Övül Avkıran, reji asistanlığını Evren Erbatur ve Emine Gürsoy, müzikleriniyse Engin Yörükoğlu ve Sema gerçekleştirmiş.

Oyunda rol alan beş oyuncu (Övül Avkıran, Murat Daltaban, Alptekin Serdengeçti, Sema, Engin Yörükoğlu) Dumrul ile Azrail'in öyküsünü anlatırken aynı zamanda öykünün kahramanlarını da oynuyor ve bizlere eski oyun oynama alışkanlıklarını anımsatıyorlar.

Murathan Mungan ‘‘Dumrul ile Azrail'' hikayesiyle olan bağını şöyle açıklıyor: ‘‘Üzerinde yaşadığınız coğrafyanın kültürünü özümsemişseniz, sahip çıktığınız mirasa bir evrim kazandırarak onun doğal sürdürücülüğünü kendiliğinden üstlenirsiniz. Yazarlığımın temel sorunsallarına uygun düşen masalları, kanavaları kendi temalarım ve motiflerimle kişisel kılmaya, bunların içini kendi malzememle yeniden döşemeye çalışıyorum.'' Mungan'ın hikayesinde, canının değerini anlayan Dumrul'un yanında insan olmanın değerini bulan Azrail de önem kazanıyor.

‘‘Dumrul ile Azrail'' 2 Haziran'da 20.30'da, 3 ve 4 Haziran'da 15.00'te tekrarlanacak.

Bilet fiyatları: tam 6, öğrenci 3 milyon TL. 1 saat 20 dakikalık oyunda ara yok. 65 yaş üstü izleyicilere ve tiyatro sanatçılarına da 1. ve 2. kademeden indirimi uygulanacak. Festival biletleri AKM gişelerinde satılıyor. Aziz Nesin Sahnesi, AKM otopark altı, Taksim. Tel: (0212) 293 31 09

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!