Dumlupınar Denizaltısı şehitleri anıldı

Güncelleme Tarihi:

Dumlupınar Denizaltısı şehitleri anıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2014 13:29

ÇANAKKALE Boğazı’nda 4 Nisan 1953 tarihinde İsveç bandıralı ’Naboland’ adlı şilebiyle çarpışarak batan Dumlupınar Denizaltısı’nda şehit olan 81 denizcimiz ile diğer tüm deniz şehitlerimiz, bugün Kocaeli’nin Gölcük İlçesi’ndeki Donanma Komutanlığı’nda düzenlenen törenle anıldı.

Haberin Devamı

Donanma Komutanlığı Gölcük Deniz Üssü’ndeki Denizaltı Filosu Komutanlığı’nda ve Deniz Şehitleri Anıtı önünde gerçekleştirilen törene, Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele, Denizaltı Filo Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, Denizaltı Eğitim Komutanı Albay Hasan Çankaya, Dumlupınar Denizaltısı’nda şehit olan denizcilerin aileleri, yakınları ve gaziler katıldı.

Denizaltı Eğitim Komutanı Albay Hasan Çankaya anma töreninde yaptığı konuşmada, kaza günü, o zamanın teknolojik imkansızlıkları nedeniyle kurtarma çalışmalarının sonuç vermediğini belirterek, "Hayatlarını kaybeden denizcilerimizi şükranla anıyoruz. Dumlupınar’da Türk ulusunun kalbi sızlamıştır. Bizler dimdik ve kendimizden emin bir şekilde ileriye bakıyorsak ve ‘Vatan sağolsun’u bize dedirttiren şehitlerimize borçluyuz. Görevimiz hiç tereddüt göstermeden gerektiğinde sizler gibi ’Vatan sağolsun’ diyerek ölmesini bilmektir. Aziz şehitler rahat uyuyunuz ve ruhunuz şad olsun" dedi.

Haberin Devamı

DUMLUPINAR’DA YAŞANANLARI ANLATTI

Dumlupınar Denizaltısından kurtulan Topçu Kıdemli Başçavuş 92 yaşındaki Hüseyin Akış o günü anlatırken şunları söyledi:

"Ben kuledeydim ve rotamızda olup olmadığımızı öğrenmek için kerteriz istedim. Sancak 15 denildi. Biranda gürültü koptu. Kaportadan deniz suyu girmeye başladı. Geminin içi su dolduktan sonra biri bana yürümemi söyleyince ben de yüzeye doğru çıkmaya başladım. Olaydan 3 gün önce oğlum olmuştu. Göremeyeceğimi düşündüm. Allah beni oğluma bağışladı. Beni askeri hastaneye götürdüler."

’GİDENLERİN ARDINDAN HER BİRİMİZDEN BİRER PARÇA EKSİLDİ’

Kıdemli Başçavuş Said Yıldırım’ın kızı Berke İnan ise her 4 Nisanlarda beraber olmanın gücü ve heyecanının kendilerini kutsal bir alana taşıdığını belirterek, "Bu alanda sonsuzluğa ulaşacak bir sahiplenme duygusu olmaktadır. Gidenlerin ardından her birimizden birer parça eksilmektedir. Acılar dayanma gücümüzü test edercesine hayatımızdan yaşam direncimizi kıran bir güç kaybı oluşturmaktadır." dedi.

81 DENİZCİ İÇİN DENİZE ÇELENK BIRAKILDI

Nara Burnu açıklarında İsveç bandralı ’Naboland’ adlı ticaret gemisiyle Marmara tarafından Çanakkale Boğazı’nda çarpışan ve sadece 5 kişinin hayatta kaldığı, 81 denizaltıcının şehit olduğu kaza nedeniyle yaşamlarını yitiren denizcilerin yakınları ve askeri personel tarafından Denizaltı Filosu Komutanlığı önünden denize çelenk ve kırmızı karanfil bırakıldı. Daha sonra denizcilerin ailelerine denizaltılar gezdirildi.

Haberin Devamı

Donanma Komutanlığı da, bu anlamlı gün nedeniyle Denizaltı Filo Komutanlığı’nın kapılarını basın mensuplarına açtı. Burada, denizaltında olası bir kaza sonucu yaşanabilecek senaryoların eğitimlerinin verildiği 20 metre yüksekliğindeki denizaltı serbest çıkış kulesinden emniyetli çıkışın nasıl gerçekleştirildiği gösterildi. Serbest çıkış kulesinde denizaltı gemisinden personelin emniyetli bir şekilde kendini kurtarmasına yönelik teorik ve uygulamalı eğitimlerden örnekler verildi.

DENİZALTI TAKTİK SİMÜLATÖRÜ

Etkinlik kapsamında basın mensuplarına Denizaltı Taktik Simülatörü tanıtıldı. Denizaltı gemisinin savaş harekat merkezindeki teknik ve taktik şartlar deniz, hava ve sualtı taktik senaryoları canlandırılabiliyor. Bu simülatörde, denizaltı gemisi komutanına, komutan adaylarına ve atış kontrol ekibinde görevli tüm personele taktik ve operatör eğitimleri veriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!