Duman avcıları iş başında

Güncelleme Tarihi:

Duman avcıları iş başında
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2001 00:00


İzmir Valisi Alaaddin Yüksel, sigara içilmesinin yasak olduğu kapalı yerlerde sigara içenleri önlemek için kamu kurum ve kuruluşlarında ''Duman avcıları denetim ekipleri'' oluşturulacağını söyledi.

Vali Yüksel, yayınladığı genelgede, sigara içme alışkanlığı ve bunun neden olduğu sağlık sorunlarının güncelliğini koruyan, üzerinde önemle durulması gereken bir sosyal problem olmasına rağmen, ''sigaranın hemen yerde içilebilme fırsatının, sigara içenler tarafından hala sınırsızca ve sorumsuzca kullanıldığını'' kaydetti.

Vali Yüksel, Tütün Mamüllerinin Zararlarının Önlenmesine Dair 4207 Sayılı Kanun gereğince her insanın sağlığını düşünmesi ve korumaya çalışmasının en doğal hakkı ve varlığının ifadesi olduğunu vurguladı. Sigara içenlerle içmeyenlerin toplum içersinde birarada ve yanyana yaşadıkları esasının gözönüne alınması, sigaranın her zaman ve her yerde içilemeyeceği gerçeğinin kabul edilmesi gerektiğini ifade eden Yüksel, şunları kaydetti:

''İzmir'de kamu kurum ve kuruluşları, toplu çalışma yerleri, toplantı ve brifing salonları, hastane koğuş ve koridorları, müze ve sergi salonları, yangın tehlikesi bulunan yerler, toplu taşıma araçları, taksiler, kütüphane, sinema ve tiyatrolar, eğitim kurumları,sınıf, koridor ve laboratuvarlarda sigara içilmemesi, genel toplum sağlığının korunması bakımından gerekli görülmektedir.''

4207 sayılı kanuna aykırı hareket edenler için ''İl Sigarayla Mücadele Kurulları'' oluşturulduğunu bildiren Yüksel, ilçelerde de bu kurulların oluşturulacağını, sigara içilmesi için ayrı yerler tahsis edileceğini kaydetti.

KÜL TABLALARI KALKACAK

Yüksel, sigara yasağına ilişkin yazılı uyarı levha ve duyurularının, kurum yetkilisi ve amirleri tarafından asılmasının sağlanacağını belirterek, şöyle dedi:

''Sigara içilmesinin yasak olduğu yerlerdeki kül tablaları kaldırılacak. Yazılı uyarılara rağmen sigara içenlerden, o yeri terk etmesi istenecek ve bildirime rağmen davranışlarında ısrar edenler, genel zabıta marifetiyle uzaklaştırılacak. Bunu sağlamak amacıyla kamukurum ve kuruluşlarında, 'Duman Avcıları Denetim Ekipleri' oluşturulacak.''

Kanundaki sorumluluğunu yerine getirmeyen amir ve memurlar hakkındailgili mevzuat hükümlerinin uygulanacağını kaydeden Alaaddin Yüksel, sigaranın isim, marka ve alametlerini kullanarak reklam veya tanıtımının aynı kanun hükümlerine göre yasak olduğuna işaret etti.

Yüksel, İzmir ili mülki hudutları içerisinde bulunan reklam panolarının kaymakamlıklar, belediyeler ve köy muhtarlıkları tarafından 1 Haziran 2001 tarihine kadar kaldırılmasını da istedi.

Vali Yüksel, 18 yaşından küçüklere tütün ve mamülleri satışının da yasak olduğunu hatırlatarak, buna dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!