Dubai World’ün bankalarla danışıklı dövüÅŸü

Güncelleme Tarihi:

Dubai World’ün bankalarla danışıklı dövüşü
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 17, 2010 17:20

Dubai’nin en büyük kamu şirketi Dubai World’ün alacaklılarına, borçlu olduğu her bir dolar için geri 60 cent ödemeyi planladığını açıklaması, kredi verenleri çileden çıkardı.

Haberin Devamı

Wall Street Journal’da yayımlanan bir haberde, 22 milyar dolarlık borcunu yeniden yapılandırmaya çalışan Dubai World’ün yaptığı açıklamaların ardından bankaları sinirlendirdiÄŸi için borçlarını geri ödeme konusunda pazarlık yapma ÅŸansının azalmış olabileceÄŸine dikkat çekildi.   Â

Aslında şirketin borçlu olduğu her bir dolar karşılığında 60 cent ödeme teklifi ilk bakışta çok da kötü gibi görünmüyor. Ancak bankacıları asıl kızdıran nokta, ödemelerin yedi yıl sonra yapılacak ve bu süreçte hiç ara ödemenin yapılmayacak olması.

Alternatif bir öneri ise, alacaklılara paraları yedi yıl sonra eksiksiz olarak ödemek ama herhangi bir devlet garantisi sağlanmayacak ve ödemelerin yüzde 40’ı Dubai Wolrd’ün en sıkıntılı birimlerinden biri olan Nakheel’in hisse senedi şeklinde gerçekleşecek.

Haberin Devamı

Haberde, Nakheel’in hisselerinin yakın zamanda deÄŸerlenme ÅŸansı olmamasından dolayı, ikinci teklifin alternatif olamayacağına dikkat çekildi.Â

FAZLA SEÇENEKLERİ YOK

Aralarında HSBC, Royal Bank of Scotland ve Standard Chartered gibi bankaların yer aldığı alacaklıların elinde çok fazla seçenek de yok. Henüz, Dubai World’e karşı iddialara bakan bir mahkeme kurulmadı ve birçok banka ise var olan yasal çerçevede şirketin varlıklarını ele geçirmek bir yana, Dubai World’e karşı dava açmaktan bile çekiniyor.

Diğer yandan, geçtiğimiz hafta İngiltere Ticaret Bakanı Peter Mandelson, açıklanan kararların, Dubai’nin yatırımcılar arasındaki saygınlığına zarar vermeyeceğini belirtti.

Borcunu ödemesi için Dubai’ye 20 milyar dolar aktaran Abu Dabi şimdilerde ülkenin üzerinde ciddi söz sahibi. Öte yandan, Dubai’nin arkasında dünyanın en büyük beşinci büyük petrol rezervini elinde bulunduran Ortadoğu’nun en büyük varlık fonunun desteği var. Bu yüzden, ülke uluslararası bankaları borcunu ödemektense, komşularıyla arasını iyi tutmaya daha fazla önem veriyor.

Elbette bankalar, anlaşma imzalamaya karşı çıkıp, Dubai’nin default yaşamasına, yani borçlarını geri ödeyememesine ya da daha fazla destek için Abu Dabi gibi komşularının yönelmesine neden olabilir.

Haberin Devamı

Ancak bu durum beraberinde bir takım riskler de getirir. Birçok büyük banka, Birleşik Arap Emirlikleri’nde operasyon yönetiyor. Dubai emiri Muhammed el Maktum, ülkede büyük kazançlar elde etmek isteyen bankalar için hayatı zorlaştırabilir.

Bankalar Dubai’nin son açıklamalarına kızmış olabilir ancak, bu kez yüzsüzlüğe sinirlerini içlerine atıp, sessiz kalarak cevap verecek gibi görünüyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!