DTP'lilerden Erciş'te oturma eylemi

Güncelleme Tarihi:

DTPlilerden Ercişte oturma eylemi
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2008 14:52

VAN'ın Erciş İlçesi'nde geçen çarşamba günü çıkan olaylarda Mehmet Deniz'in yaşamını yitirmesini protesto eden yaklaşık 2 bin DTP'li, basın açıklamasının ardından oturma eylemi yaptı.

Yürüyerek olay yerine gidip, karanfil bırakmak isteyen gruba, polis izin vermedi. Yürüyüş ve basın açıklaması sırasında teröristbaşı Abdullah Öcalan lehine, Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt aleyhine sloganlar atıldı.

Bugün saat 11.30'da Kışla Caddesi'nde toplanan yaklaşık 2 bin kişi, Merkez Camii önüne doğru yürümeye başladı. Yürüyüş öncesi polis de panzer ve araçlarla siren çalarak kent merkezinde tur attı.

Grubun önünde, DTP Van Milletvekili Özdal Üçer, kapatılan DEP'in eski milletvekili Selim Sadak, Şemdinli Belediye Başkanı DTP'li Hurşit Tekin, Yüksekova Belediye Başkanı DTP'li M. Salih Yıldız, DTP Van İl Başkanı Abdurahman Doğar bulundu. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı yürüyüş sırasında ellerinde karanfiller bulunan topluluk, ‘Operasyonlar durdurulsun’ ve ‘Şehitler ölmez’ yazılı pankartlar açıp, ‘AKP şaşırma, bizi dağa taşırma’, ‘Biji Serok Apo’, ‘Öcalan, Öcalan’ sloganlarıyla yürüyerek, olayın meydana geldiği Merkez Camii'nin önüne gelerek, buraya karanfil bırakmak istedi. Ancak, polisler barikat kurarak buna izin vermedi. Bunun üzerine barikatın kurulduğu noktada basın açıklaması yapıldı. Van DTP İl Başkanı Abdurahman Doğar, “Bu antidemokratik olayları protesto etmek için bugün Mehmet Deniz'in öldürüldüğü yere karanfil bırakacaktık. Birlik, beraberlik ve özgürlükten korkanlar var” dedi.

Daha sonra Kürtçe konuşma yapan DTP Milletvekili Özdal Üçer, “Benim yüreğim de sizin gibi yanıyor. Yanan yüreğinizin ateşini paylaşmaya geldik. Mehmet Deniz ve onun gibiler özgürlük ve kardeşlik istiyordu. Biz artık kan aksın istemiyoruz. Savaş olsun istemiyoruz” dedi.

Selim Sadak da konuşmasına Kürtçe başlayıp, Türkçe devam etti. Sadak, Başbakan Erdoğan'ın bu bölgelere geleceğini hatırlatarak, “Buraya gelmesin ve halkı kızdırmasın. Barış, adalet verecekse gelsin. Erdoğan, Siirtliler'in akrabasıymış, Ben senin akrabalığını istemiyorum. Her gün Zonguldak, Siirt, Çanakkale'ye cenaze gidecekse, her gün Mehmet Denizler ölecekse, sen Siirt'e gelme istemiyorum. Yaptığı yanlışlıklardan dolayı gelip, Kürt halkından özür dilesin. Öcalan'a ‘Ne istiyorsun?’ diye bir sorsun” dedi.

Konuşmaların bitiminde kalabalık, 1 dakikalık saygı duruşunun ardından, polisin kendilerine yaptığı uygulamayı protesto etmek amacıyla 5 dakikalık oturma eyleminde bulundu. Topluluk tekrar sloganlar atarak parti binasın önüne gelip buradan dağıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!