DTP'de yeni parti modeli

Güncelleme Tarihi:

DTPde yeni parti modeli
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2007 09:39

Demokratik Toplum Partisi’nin 2’nci Olağanüstü Kongresi Ankara Park Otel’de yapılıyor. Kongrede partinin tek Genel Başkan adayı Nurettin Demirtaş, genel başkanlığa seçildi. Demirtaş 5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.

Haberin Devamı

KONGREDEN FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Demokratik Toplum Partisi'nin 2. Olağanüstü Büyük Kongresi’nde Nurettin Demirtaş Genel Başkanlığa seçildi.

Demirtaş, tek genel başkan adayının olduğu kongrede ilk turda kayıtlı 878 delegeden oylamaya katılan 456 delegenin 432’sinin oyunu aldı. Demirtaş böylece genel başkan seçilmek için gerekli olan 440 oyu alamadı.

İkinci turda da yeterli çoğunluğun sağlanamayacağının anlaşılması üzerine formalite bir seçin yapıldı ve Demirtaş bu seçimde 14 oy aldı ve üçüncü tura geçildi. Demirtaş üçüncü turda 234 oy alarak DTP’nin yeni genel başkanı oldu.

İSTİKLAL MARŞI OKUNMADI

Kongreye, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, DTP’li milletvekilleri bazı siyasi partiler ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.

Haberin Devamı

“Özgürlük ve demokrasi şehitleri” adına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan Kongre’de İstiklal Marşı okunmadı.
Genel Başkan adayı Nurettin Demirtaş yaptığı konuşmada partinin toplumun tüm kesimlerini kucaklayan bir çatı örgütlenmesi gereğini söyledi.

ÖCALAN'IN KARDEŞLERİ GELMEDİ

5 YIL HAPİSLE YARGILANIYOR 

Nurettin Demirtaş, Muğla Üniversitesi’nde öğrenci iken PKK üyeliği suçundan cezaevine girdi. Uzun süre cezaevinde kalan Demirtaş, tahliye edildikten sonra bu defa askerlikten kaçmak için sahte çürük raporu aldığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Demirtaş hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan dava önümüzdeki günlerde başlayacak. 34 yaşında olan Demirtaş, geçtiğimiz aylarda PKK’lıları kastederek, “9 gencin üzerine 10 bin kişilik orduyu Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla gönderiyorlar. Şimdi buna ister kahramanlık deyin, ister zafer deyin. Bundan utanç duymuyorlar” şeklindeki sözleriyle dikkatleri üzerinde topladı. .

Demirtaş, ancak demokratik özerkliği hedefleyen bir Anayasa'nın sivil Anayasa olabileceğini vurguladı.
Partinin kendi iç sorunlarıyla uğraşan bir parti olmasından çıkarılmasını isteyen Demirtaş, yeni bir parti modeli ortaya çıkaracağının işaretini verdi.
Eski eşbaşkan Ahmet Türk'ün kongreye geç katıldığı gözlendi.
Polis kongreye katılan herkesi kamera ile kayıt altına aldı.
Diğer kongrelerden farklı olarak Öcalan'ın kardeşleri gelmedi.

Kongre’nin yapıldığı salona, Türk bayrağının yanı sıra, geçtiğimiz aylarda yaşamını yitiren eski DEP Şırnak Milletvekili Orhan Doğan’ın resmi asıldı. Salonu, “Demokratik sosyalizm ışığında, özgürlüğün zaferine yürüyoruz”, “Siyaset kadınla demokratikleşecek ve toplumsallaşacaktır”, “Demokratik özerklik ile demokratik Cumhuriyete” pankartları süsledi.

ÖCALAN SLOGANI YOK

Ancak bu kongrede ne Öcalan lehine slogan atıldı ne de konuşmalarda doğrudan gönderme yapıldı.

Haberin Devamı

Kongre, salonun küçük olması ve gazetecilerin yoğun ilgisi nedeniyle yaklaşık yarım saat geç başladı.

Kongrede Divan Başkanlığına Nursel Aydoğan seçildi. Aydoğan, yaptığı konuşmada AKP’yi eleştirdi. Aydoğan, AKP’nin “demokrasi, barış ve sınır ötesi operasyon yapmama vaadiyle” Kürtlerin oyunu aldığını belirtti ve “AKP aldığı oyları inkar etmektedir” dedi. Aydoğan, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in “8 askerin serbest bırakılmasına sevinemediği” yönündeki sözlerine de tepki gösterdi. Aydoğan, “Sekiz askerin içinde sizin de çocuğunuz olsaydı bunu söyleyebilecek miydiniz?” dedi.

ÖCALAN'IN KARDEŞİ DE ADAY

Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan da 80 kişilik Parti Meclisi üyeliğine aday oldu.
Demokratik özerklik parti içtüzüğüne eklendi.

İMAMLI NİKAHLI İKİ BAŞKANI İHRAÇ

Muş'un Bulanık ilçesi Rüstemgedik Belediye Başkanı Orhan Özer ve Mardin’in Derik İlçesi Belediye Başkanı Ramazan Kapar, imam nikahıyla ikinci evliliklerini yaptıkları için partiden ihraç edildi.

KURTULAN YİNE KONUŞMADI

Haberin Devamı

Eşinin dağda olduğu ortaya çıkan DTP Van Milletvekili Fatma Kurtulan gazetecilerin bu yöndeki sorularını yanıtlamadı. Kongreye, Nil Demirkazık da katıldı. Demirkazık’ın yakasında “Kürdistan” haritasını simgeleyen rozet takması dikkat çekerken, Demirkazık bunun suç olmadığını ileri sürdü.

Kongreye, 878 delegenin tamamına yakını katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!