DSP'den çekilme kozu

Güncelleme Tarihi:

DSPden çekilme kozu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bülent Ecevit'in ortaya attığı ‘‘aralıkta seçim’’ önerisi, DSP'nin ‘‘mutlaka seçim’’ diretmesine dönüşüyor. Ecevit'in ‘‘Baykal'la protokol var’’ diyen Mesut Yılmaz'a ‘‘çekiliriz’’ mesajı vermeye hazırlandığı öğrenildi.

DSP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit'in, dış politika ve çete bağlantılarının ortaya çıkan boyutlarından çok rahatsız olduğu, ‘Aralık’ta seçim' konusunu ‘olmazsa olmaz’ düşüncesiyle gündeme getirdiği belirtildi.

Başbakan Mesut Yılmaz'ın seçim konusunu CHP Lideri Deniz Baykal ile yapacağı görüşmeye endekslemesine kızan Ecevit'in, Yılmaz-Baykal görüşmesinden ‘devam’ çıkması halinde hükümetten çekilmeyi değerlendireceği ifade edildi.

DSP'de rahatsızlığın Suriye gerginliği ile yoğunlaştığı ve savaş politikasının öne çıkarılıp gerginliğin tırmandırılmasının, Ecevit'i huzursuz ettiği ifade edildi. Gerginliği tırmandırma sürecinde Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile de ters düştüğü belirtilen Ecevit'in, ‘Diplomatik yolların yeniden denenmesi’ eğiliminin belirlenmesinde etkin olduğu kaydedildi.

Ecevit'in huzursuzluğunun, Alaattin Çakıcı kasetlerinin ortaya saçılması ile daha arttığı ifade edilirken, rahatsızlıktaki bir diğer önemli boyutun da, CHP'nin soruşturma önergelerine verdiği destek olduğu belirtildi. Öncelikli yasalar konusunda siyasi partilerin anlaşma sağlayacağı umudunu da yitiren Ecevit, sonunda ‘Hükümet uyumlu çalışıyor. Seçim zamanında olmalı’ noktasından, ‘Bir an önce seçim’ noktasına geldi.

MECLİS ÇALIŞMIYOR

Ecevit'in ‘Aralık’ta seçim' konusunu gündeme getirmeden önce Başbakan Yılmaz'la görüştüğü, Yılmaz'ın konuya sıcak baktığı, ancak CHP ile yaptığı anlaşmayı anımsattığı bildirildi. Ecevit'in, ‘‘Meclis çalışmıyor, CHP anlaşmanın şartlarını yerine getirmiyor’’ yaklaşımı üzerine, Yılmaz'ın, ‘‘Bir kez daha görüşeyim’’ dediği, ancak Ecevit'in buna sıcak bakmadığı belirtildi. Ecevit'in, Yılmaz-Baykal görüşmesinden ‘anlaşma ve devam’ çıkması halinde, hükümetten çekilmeyi değerlendirmeye alacağı ifade edildi.

BAYKAL'IN YIPRATMA PLANI

Bu arada hükümetin CHP'nin elinde oyuncak olduğunu düşünen bazı ANAP yöneticileri de ‘Bir an önce seçim’ düşüncesini benimserken, bazıları, hiç olmazsa kadro yasası ile mahalli idareler yasasının çıkarılmasını istiyor.

Baykal'ın ise Aralık'ta seçimi istemediği, hükümetin yıpranmasını beklediği belirtiliyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!