DSP'de istifa rüzgarı

Güncelleme Tarihi:

DSPde istifa rüzgarı
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 08, 2002 17:57

Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, Ecevit ile görüşmesinin ardından hem Başbakan Yardımcılığı görevinden hem de partisinden istifa etti. Ardından Kültür Bakanı İstemihan Talay ile Recep Önal, Meclis Başkanvekili Ali Ilıksoy ile birlikte ardı ardına milletvekilleri de istifaya başladı.

Haberin Devamı

Başbakan Bülent Ecevit, Başbakanlık Resmi Konutu'nda TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ardından Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile görüştü. 1 saat süren görüşmenin ardından herhangi bir açıklama yapılmazken, Ecevit ve Özkan Konut'tan aynı anda ayrıldılar. Başbakan Ecevit, Or-An'daki çalışma ofisine döndü.

Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ise görüşmeden sonra Başbakanlığa gelerek  yazılı bir açıklama yaptı. Özkan hem DSP'den hem de bakanlıktan istifa ettiğini açıkladı.

Siyasi gündeme bomba gibi düşen bu haberin hemen ardından Özkan'a yakın isimler olarak bilinen Kültür Bakanı İstemihan Talay, Devlet Bakanı Recep Önal ve Meclis Başkanvekili Ali Ilıksoy da istifa etti.

Bakanların ardından DSP'li milletvekillerinin de istifaları geldi. Özkan, Talay, Önal ve Ilıksoy'un da aralarında bulunduğu 17 DSP'li milletvekili istifa ettiğini açıkladı. DSP'li vekil ve bakanların istifalarının sürmesi bekleniyor.

ÖZKAN: ECEVİT'TEN ÖNCE GİDİYORUM

Özkan, yazılı açıklamasında 11 yıldan bu yana BaÅŸbakan Bülent Ecevit birlikte DSP'de siyasi yaÅŸamını sürdürdüğünü hatırlatarak, ÅŸunları kaydetti:Â

Haberin Devamı

''5 yılı aÅŸkın bir süredir de Devlet Bakanı ve BaÅŸbakan Yardımcısı olarak görev yapmaktayım. Siyasete girdiÄŸim günden bu yana hep Sayın Genel BaÅŸkan'a baÄŸlı kalmaya, doÄŸruluÄŸa, dürüstlüğe, uzlaÅŸmaya, hoÅŸgörüye, diyaloÄŸa ve sabırlı olmaya büyük özen gösterdim.Â

Ülkenin ekonomik dengeleri, siyasi istikrarı ve koalisyonun uyumunu gözetmek için elimden gelen her türlü gayreti gösterdim. Bu günde ülkemizin ekonomik ve siyasi durumu ile ilgili değerlendirmelerimi bir kez daha Sayın Başbakan'a ifade ettim. Görüşmemizde Sayın Başbakan'ın benim çalışmalarıma artık gereksinimi olmadığı ortaya çıktığından DSP'den ve bakanlık görevinden istifa ediyorum. 

Bugüne kadar Sayın Ecevit ile geldim, onunla giderim dedim. Bugün bu sözümü de tutuyorum. Hatta onun isteği üzerine ondan önce gidiyorum. 11 yıl sonra Sayın Başbakan'dan siyasette duygusallığa yer olmadığını öğrendim. 

Ülkemin ve toplumun çıkarları için bundan sonra da üzerime düşen görevi yapacağım. Bugüne kadarki çalışmalarımda bana destek veren bütün arkadaşlarıma ve kamuoyuna en içten şükranlarımla sevgi ve saygılarımı sunuyorum.''

''DSP'NİN PARÇALANMASI İÇİN BİR ÇABA İÇİNDE OLMADIM''

İstanbul Milletvekili Özkan, ''Hiçbir zaman DSP'nin parçalanması için bir çaba içinde olmadım'' dedi. Özkan, Başbakanlık Merkez Binası'ndan ayrılırken, gazetecilere veda ederek, kısa bir açıklama yaptı.

Hüsamettin Özkan, ''4 senedir Başbakanlık'ta gazetecilerle birlikte görev yaptığını ifade ederek, şunları söyledi:

''Yağmur, çamur, kar demediniz. Hep bizleri takip ettiniz ve hiçbir zaman sizlere görüşme fırsatını bulamadık. Mikrofonların önünde. Şimdi veda için geliyorum. Hepinize çok teşekkür ediyorum. Açıklamamı yazılı olarak yaptım.

Hiçbir sorunuza cevap veremeyeceğim. Özür dilerim. Hepinizi çok seviyor ve sayıyorum. Görevinizde başarılar.''

Gazetecilerin, ''DSP parçalanacak mı?'' sorusu üzerine Özkan, ''Hiçbir zaman DSP'nin parçalanması için bir çaba içinde olmadım'' dedi.

''DSP'yi nasıl bir gelecek bekliyor'' sorusuna ise Özkan, ''Ben şimdiye kadar en çok ülke meselelerine baktım. Ekonomik koşullar bu durumun olmamasını gerektiriyordu'' diye konuştu.

Bir soru üzerine Özkan, ''Siyasi hayatını milletvekili olarak sürdüreceğini'' ifade eden Özkan, ''yeni bir parti ya da siyasi oluşum söz konusu mu ?'' sorusuna, ''Onu ilerisi gösterir'' yanıtını verdi.

Hüsamettin Özkan, ''İstifanız hükümeti nasıl etkileyecek?'' sorusu üzerine ''İnşallah etkilenmez'' dedi.

Özkan, ''Rahşan Hanım'a kırgın mısınız?'' sorusunu yanıtsız bıraktı.

Özkan, daha sonra bursa milletvekili Recep Önal'la birlikte Başbakanlık'tan ayrılırken bazı çalışanların alkışlarla uğurladıkları görüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!