Dragos’ta felsefe sohbetleri

Güncelleme Tarihi:

Dragos’ta felsefe sohbetleri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2005 01:01

İstanbul Maltepe Üniversitesi’nin bu yıl beşincisini düzenlediği Felsefe Söyleşileri devam ediyor. Felsefe meraklıları, baharın baştan çıkarıcılığına kapılmayıp, cumartesi günleri biraraya geliyor ve siyaset felsefesi üzerine seminer dinliyor, hararetli tartışmalara dalıyor.

İlk iki seminer geçtiğimiz haftalarda yapıldı, yarın üçüncüsü var. Felsefe ile ilgilenenler hálá katılabilir. Kayıtlı 70 katılımcının 34’ü CHP’li. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ile Atatürkçü Düşünce Derneği’nden (ADD) gelenler, doktora öğrencileri de var. Beş yıldır sessiz sedasız süren etkinliğin Serhat Akavcı tarafından yapılan afişlerinden bazıları dünya kataloglarına bile girmiş.

Maltepe Üniversitesi, Felsefe Söyleşileri’nin ikincisi 9 Nisan Cumartesi günü gerçekleştirilmişti. Saat 10.00’da Dragos sahil yolunda 70 kişi bir araya geldi. Maltepe Üniversitesi kampusunda, denize nazır masalara oturup, çaylarını içtiler. Kısa süre sonra denize arkalarını dönüp, arka sokağa bakan bir sınıftaki tek kişilik sıralarda yerlerini aldılar. Yaşları 20 ila 65 arasında değişiyordu. Geçtiğimiz yıl 79 yaşında bir katılımcı da varmış. Dört yıl üst üste katılmış ama ne yazık ki bu yıl sağlık sorunları ona engel olmuş.

Bu yıl beşincisi düzenlenen Felsefe Günleri’nin konusu Siyaset Felsefesi. Bu ikinci ders. Rektör Yardımcısı ve Felsefe Bölümü Başkanı Prof. Dr. Betül Çotuksöken ilk derste Siyaset Felsefesi: Kavramlar, Sorular, Sorunlar başlıklı bir giriş yapmış. İkinci dersi ise Marmara Üniversitesi öğretim görevlisi Ahu Tunçel veriyor. Konu, Siyasal Özgürlük Sorununa Çağdaş Yaklaşımlar.

BİR TEK CHP’LİLER GELMİŞ

Toplantıya tüm partiler davet edilmiş. Davete icabet eden ise bir tek CHP. Şu anda 34 CHP’li söyleşilere geliyor. Tabii, parti içi karışıklıklardan ötürü hepsini bir arada bulmak pek mümkün değil. Bir hafta biri görevden alındığını duyuyor, diğer hafta diğerinin örgütünde ciddi problemler yaşanıyor.

Nagehan Bayram, onlardan biri. Partinin İnsan Hakları ve Hukuk Kurulu Başkanı. Ayrıca İHD Genel Kurul üyesi. Spor Akademisi mezunu, 49 yaşında. Felsefenin hayatın her alanında var olduğuna inanıyor. 31 yıldır üyesi olduğu partinin sosyal yaşama ve insan yaşamına verdiği önemi anlatıyor. Kurslar, onun ufkunu genişletiyor.

ÇYDD Maltepe Şubesi Başkanı 58 yaşındaki Vildan Sarıoğlu’nun söyleşilerde dördüncü dönemi. Felsefenin, ‘inanılmaz açılımlar’ sağladığını söylüyor. Her bildiğinin doğru olmadığını görmüş. Sarıoğlu’na göre üniversitenin görevi sadece bilim yapmak değil, aynı zamanda bilimi yaymak. Felsefe Söyleşileri de bunun bir parçası.

Aynı derneğin Göteborg Devlet Üniversitesi’nde İK (İnsan Kaynakları) alanında doktora yapan, Pendik Şube Başkanı 47 yaşındaki Şeyda Eşsiz de katılımcılardan. Söyleşilerde dinledikleriyle, alan çalışmalarında ortaya çıkan bilgi eksikliklerini tamamladıklarını anlatıyor.

FELSEFESİZ SANAT OLMAZ

Resim öğretmeni 44 yaşındaki Ali Ekber Ataş’a göre felsefe disiplini sanatla çok yakın.

Katılanlar içinde en genç olanlardan biri 23 yaşındaki Burcu Gögen. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi son sınıf öğrencisi. Geçtiğimiz yıl da söyleşilere katılmış. Öğrendiklerini, katıldığı İnsan Hakları Kurultayı’nda kullandığını söylüyor.

Saat 10.00-12.00 arasında süren söyleşi iki bölüm halinde yapılıyor. Ara verildiğinde iki tane stand kuruluyor. Bir tanesinde Maltepe Üniversitesi Felsefe Kulübü öğrencileri, felsefe kitapları satıyor. Diğerinde ise üniversitenin okuma-yazma kursuna katılanların yaptıkları takılar var.

AMAÇ AKTİF VATANDAŞ

Söyleşilerin bir dönem ücreti 100 YTL. Ancak partiler ve STK’lardan gelenlerle, öğretmen ve öğrencilerden yarı fiyat alınıyor. Bu yıl 8 hafta sürecek. Bundan sonraki söyleşiler için kayıt yaptırmanız mümkün. Tek oturuma katılmayı tercih ediyorsanız 15 YTL vermeniz gerekiyor.

ALTI SÖYLEŞİ DAHA VAR

16 NİSAN Öğretim görevlisi Kurtul Gülenç - ‘Bir Mit olarak ‘Aydınlanma’: Aklın Diyalektiğine Negatif Bir Bakış’

30 NİSAN Yrd. Doç. Dr. Tüten ANĞ - ‘Siyaset ve Etik’

7 MAYIS Yrd. Doç. Dr. Örsan Öymen - ‘Marx ve Sosyal Demokrasi’

14 MAYIS Prof. Dr. Ali Vahit Turhan - ‘Bir Pratik Felsefe Olarak Siyaset Felsefesi’

21 MAYIS Dr. Mustafa Günay - ‘Değerler Bağlamında Siyaset Mümkün müdür?’

28 MAYIS Prof. Dr. Betül Cotuksöken - ‘Değerlendirme’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!