Dövüş köpekleri tartışılıyor

Güncelleme Tarihi:

Dövüş köpekleri tartışılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 1998 00:00

Haberin Devamı

İnsan eliyle birer cani olarak yetiştirilip, sonra da insan ve hayvan katili olan dövüş köpeklerine yönelik tepki Almanya'da da büyüyor. İnsan öldüren pitbull terrier cinsi köpeklerin İngiltere'de yasaklanmasından sonra, Almanya'daki belediyeler dövüş köpeklerine olan talebin azalması için, başta vergi artışı olmak üzere bazı önlemler almaya başladılar.

Focus Dergisi'nin haberine göre, geçtiğimiz hafta Brandenburg eyaletinin Milow kentinde meydana gelen olay, dövüş köpeklerine duyulan tepkinin artmasına neden oldu. Milow'daki olayda, üç çocuk annesi bir kadın sahibi olduğu iki pitbull'un yoldan geçmekte olan bir kız çocuğuna saldırmasını engellemek için tasmalarından çekince, hayvanlar büyük bir öfkeyle sahiplerine saldırdılar. Köpeklerden birinin şah damarını ısırması üzerine kadın kan kaybından öldü.

HAYVANSEVERLER KARŞI

Almanya'da 1995 yılından bu yana dövüş köpeklerinin yol açtığı ölüm ve yaralama olaylarının artması üzerine belediyeler, ilk iş köpek vergilerini artırdılar. Örneğin Dannenberg ve Potsdam kentlerinde, dövüş köpeğine sahip olanların yılda 1200 mark vergi ödemesi gerekiyor. Bavyera ve Baden-Württemberg eyaletleriyle Frankfurt kenti, özellikle 14 cins köpeğin yetiştirilip beslenmesini imkansız hale getirmek için ağır vergiler uygulamaya başladı. Berlin'de de tehlikeli köpeklere karşı yeni bir yönetmeliğin yakında yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Bazı hayvanseverler ve yetiştiriciler ise bu vergileri ağır buluyor ve bir işe yaramayacağını savunuyorlar. Ayrıca köpek saldırısı sonucu ölenlerin sayısının abartıldığını düşünenler de var. Bullterrier Kulübü istatistiklerine göre Almanya'da her yıl yıldırım çarpmasından ölen insanların sayısı, köpek ısırması sonucu ölenlerden daha fazla. Alman Köpek Yetiştiricileri Birliği Başkanı Uwe Fischer ise belirli bir ırka mensup bütün köpeklerin tehlikeli olduğu şeklindeki yargının yanlış olduğunu belirterek, insan davranışlarının da hayvanlarda saldırganlığa yol açabileceğini söylüyor.

Bavyera İçişleri Bakanı Günther Beckstein ise 1992 yılında Münih'te yüksek vergi ve ağır cezaların yürürlüğe girmesinden bu yana tek bir ısırma vakası bile olmadığını belirtiyor. Frankfurt'ta da saldırgan köpeklerin sahiplerine ceza veriliyor. 1995 yılında Amerikan Staffordshire cinsi bir köpeğin 86 yaşındaki bir kadını ısırıp öldürmesi üzerine, köpeğin sahibi dokuz ay hapis cezasına çarptırıldı.

En tehlikeli köpek ırkları

Pitbull: Buldog-terrier kırması olan bu cinsin adının başındaki Pit sözcüğü ‘arena’ anlamına geliyor. En saldırgan köpeklerden biri (1).

Bandog: Buldog-Rottweiler-Ridgeback kırması. Pitbull'un büyük kardeşi. Çok çabuk ve saldırgan tepki veriyor. Isırmayı seviyor (2)

Staffordshire Bullterrier: Kısa boylu, büyük kafalı bu cinsin özellikle çenesi çok güçlü. İ180 yıl önce İngiltere'de yetiştirildi (3).

Amerikan Staffordshire Terrier: Amerika'da yetiştirilen bu dövüş köpeği Staffordshire Bullterrier'den 8 cm daha uzun ve 5 kilo daha ağır. Aynı zamanda ev köpeği (4).

Tosa Inu: Japonya'da yetiştirilen bu cins değişik ırkların karışımı. Sumo güreşi kurallarıyla ağır kiloda dövüşüyor (5).

Bullterrier: Tüyleri kısa, gözleri küçük, kafası çok güçlü. Köpeklerin gladyatörü (6).

Fila Brasileiro: Brezilya'daki zenginlerin villalarını koruyor. Çok atak (7).

Rodezya Ridgeback: Önceleri Güney Afrikalılar tarafından sürüleri aslanlara karşı korumak için kullanılıyordu (8).

Mastiff: Kökleri eski Romalılara kadar dayanıyor. İngiltere'de ayı ve boğalarla güreştiriliyordu. Nispeten iyi huylu olarak biliniyor (9).

Bulmastiff: Mastiff ve buldog kırması. Çok güvenilir bir koruyucu. (10).

Mastin Espanol: İspanyol çoban köpeği. Battal gövdesi ve güçlü kafasıyla çok iyi bir bekçi köpeği. Evcil hale gelebiliyor (11).

Mastinoı Napoletano: Antik Çağ'ın Panzeri diye de tanınan bu köpeği daha çok mafya babaları kullanıyor (12).

Dogo Argentino: Puma ve yaban domuzuyla bile başa çıkabiliyor (13).

Bordo-dogge: Ağır cüssesi ve uzun boyu nedeniyle sadece deneyimli kişiler tarafından zaptedilebiliyor (14).

Beyaz Ölüm Meleği Dogo, Alanya'da

Dünyada sayıları hızla azalan ve ‘Beyaz Ölüm Meleği’ olarak tanınan Dogo Argentino (Argentinian Mastiff) cinsi köpekler, Antalya'nın Alanya İlçesi'nde yetiştirilecek. Rusya'dan ilk etapta 5'i yavru 6 köpeği Alanya'ya getiren Altan-Olga İyin çifti, kuracakları tesisin Avrupa ve Asya'nın en büyük çiftliklerinden biri olacağını söyledi.

Alanya'nın Cikcilli Köyü'nde kiraladıkları 36 dönümlük arazide bir üretim çiftliği kurmaya hazırlanan Altan-Olga İyin çifti, bu köpeklerin dünyanın en akıllı hayvanlarından biri olduğunu ileri sürdü. İyin çifti, ideal bir bekçi ve polis köpeği olan bu hayvanların, çocuk bakıcılığı ve ilkyardımda özellikle görme özürlüler için iyi birer yardımcı olduğunu kaydedetti. Çift, köpeklerin sahiplerine çok bağlı ve sadık olma gibi bir karaktere sahip olduğunu vurguladı.

Bu arada sayılarının giderek azalması nedeniyle 3 aylık yavrusu 2 bin, eğitilmiş yetişkini ise 10 bin dolardan satılan köpeklerin, Alanya'daki iklimi sevdiği belirtildi.

Sahibine toz kondurtmuyor

Arjantinli Veteriner Doktor Antonio Martines, 1920'de bir çalışma başlattı ve 8 bu çalışma sırasında onlarca cins köpeği çiftleştirdi. Doktorun amacı av sırasında puma, panter, jaguar, domuz gibi yabani hayvanlarla mücadele edebilecek kadar güçlü, kuvvetli ve dayanıklı aynı zamanda sadık bir tür yaratmaktı. Arjantinli doktor bunu 1928 yılında başardı. Mastiff sınıfına giren ve Dogo Argentino olarak adlandırılan beyaz köpek, sahibine çok sadık olmasının yanısıra his yeteneği ve düşüncesiyle hareket edebilme özelliğine sahip. Dogo Argentino'nun çene basıncı oldukça güçlü ve parçalayıcı özelliğe sahip. Sahibine çok sadık. Köpeğin, sahibinin mutlaka güvende olduğunu görmesi gerekiyor. Sahibinin herhangi bir şekilde tehdit edilmesi, köpeği son derece saldırgan yapıyor. Bu nedenle ‘‘Beyaz Ölüm Meleği’’ olarak tanımlanıyor. Dünyanın en tehlikeli köpeklerinden sayılan Pittbull Terrier'e benzerliği nedeniyle, sık sık onlarla karıştırılıyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!