Dosyanın bütünlük değeri saptanmalı

Güncelleme Tarihi:

Dosyanın bütünlük değeri saptanmalı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2008 00:43

Avukat Yılmaz Yazıcıoğlu (Marmara Üni. Hukuk Fak. Ceza Kürsüsü Öğretim Üyesi): Yedeklemenin kanuna uygun yapılması gerekiyor. Burada sorun, yedekleme bire bir verilerin orjinalini göstermekte midir? Hash (dosya bütünlük) değerinin, yani bilgisayar verilerinin kopyalandığı saat ve zamandaki değerini tespit etmek gerekir. Dosyaların yeri bile değişse bu ortaya çıkar. Önemli olan verilerin sonradan değişmemiş olduğunu saptamaktır.

POLİS YAPMIŞ OLMALI

Avukat Mete Tevetoğlu (İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Mrk. Bşk.): Veriler değiştirilmiş ya da müdahaleye uğramış şeklinde bir savunmayla karşılaşmak istemiyorsanız hash değerini çıkartmak zorundasınız. CMK’de buna ilişkin bir düzenleme yok ama hash değerinin saptanması polisin normal inceleme usulünde vardır. Bu soruşturmada da yapmamış olmaları için bir sebep yok.

O MADDEYLE ALAKASI YOK

Avukat Ergin Cinmen: Bu konunun CMK’nin 134. maddeyle alakası yok. Kişilerin özel hayatına girilirse 134. madde uygulanıyor. Ancak adli makamlar bir suçu soruşturuyorlarsa, CMK’nin 127. maddesine göre hakimden bir karar alarak 123. maddeye göre, o kişinin her türlü eşyasına, suçun delilini oluşturacak her şeye el koyar. Telefonunu dinleyebilir, e-postalarını takip edebilir.

ŞİMDİ DE İSTENEBİLİR

Prof. Dr. Ahmet Gökcen (Marmara Üni. Hukuk Fak. Ceza ve Ceza Usul Hukuku ABD Öğretim Üyesi): El konulan bilgisayarı açtığınız zaman yedeğini almak şarttır. Bu yedekten, talep halinde şüpheliye verilir. Bunun bir süresi yok. Avukatlar şimdi de isteyebilirler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!