Donuyorlar

Güncelleme Tarihi:

Donuyorlar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ruslar tarafından işgal edilen topraklarından kaçıp, Türkiye'ye sığınmak için Gürcistan sınırımızdaki Türkgözü Sınır Kapısı'na dayanan 104 kişilik Çeçen grubu gece sıfırın altında 30 derece ulaşan soğukta donuyor. Çeçen grup, Türkiye kabul edene kadar inatla bekleyeceklerini belirtirken, savaşta bir gözünü kaybeden grub sözcüsü Aron Musa Gorsikov, ‘‘Türk insanı, merhametlidir. Kapıları acacaktır’’ dedi. Çeçenistan'dan kaçan ve çoğunluğunu çocuk ile kadınların oluşturduğu 104 kişilik Çeçen grup, geçen perşembe günü Türkiye'ye giriş yapmak için Gürcistan'ın Ahıska bölgesine geldi. Pasaportsuz oldukları için Türkiye'ye girişlerine izin verilmeyen Çeçenler'in, kırık dökük 2 otobüsle Türkgözü kapısına 2 kilometre uzaklıkta bekleyişleri dördüncü gününü doldurdu. Ardahan Valisi Ayhan Nusuhbeyoğlu ise pasaportsuz hiç kimsenin sınırdan geçemeyeceğini yineledi. Nusuhbeyoğlu, ‘‘Sağlık sorunları ile Gürcülerin ilgilendiği Çeçen grubu pasaportsuz kabul etmemiz mümkün değil’’ diye konuştu. Mehmetçik, uzunluğu 290 kilometreyi bulan sınırın özellikle Yurtbekler ile Türkgözü köyü arasındaki 30 kilometrelik bir alandan yoğun güvenlik ömlemi aldı.

Çocuklar hastalandı

Sınırın Gürcistan tarafında soğuğun yanında, hastalık ve açlıkla da mücadele eden Çeçenler'e, Çıldır Belediye Başkanı Ercan Şirin yiyecek dağıttı. Makam aracı ile Türkgözü Kapısı'na gelen Başkan Şirin, aşırı soğuğa karşı da direnen Çeçenler'e çeşitli gıda maddesini dün akşam saatlerinde ulaştırdı. Çeçenler'e cep telefonunu tahsis ederek, Türkiye'deki yakınları ile görüşmelerini sağlayan Başkan ‘‘Çeçenler'in durumu yürek parçalayıcı. Çocukların bir bölümü hasta. Sıfırın altında 30 dereceye varan soğuga yenilmemek için büyük bir mücadele veriyorlar. Onlara insani yardım gerektiğine inandığım için gıda madesi götürdüm. Yetkim olsa, onları Türkiye'ye alırdım’’ diye konuştu. 72'sini kadın ve çocuğun oluşturduğu 104 Çeçen grupta dün başlayan sağlık sorunu üzerine Gürcistan'ın Vale Kasabası'ndan bir sağlık ekibi hastaları muayene etti. Bayılan saralı bir Çeçen kadına otobüste ilk müdahaleyi yaptı. Çeçen sözcüsü Aron Musa Gorsikov, şöyle dedi: ‘‘Türkiye bizden pasaport istiyor. Savaştan kaçanların pasaportu olur mu? Türkiye bizi burada soğuğa tenkedemez. Gürcistan'dan kiraladığımız iki otobüs, kiralama süresi dolduğu için dönecek. Biz iyice açıkta kalacağız. Çocukların çoğu hasta. Yaşlı insanlarımızın durumu hiç iyi değil. Türkiye'nin merhametine güveniyoruz.’’

Kar geliyor

TÜRKİYE yeni bir yağışlı haftaya giriyor. Yağışlar,Ege ve Akdeniz kıyılarında yağmur, diğer yerlerde ise kar şeklinde olurken, hava sıcaklıkları yarından itibaren batı bölgelerinden başlayarak 5-10 derece azalacak. Meteoroloji’den alınan bilgiye göre, bugün Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Batı Karadeniz, Orta Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nu batısı yağışlı geçecek. Yağışlar iç kesimlerde kar, Güneydoğu Anadolu'nun batısı ile Akdeniz'de sağanak ve gök gürültülü sağanak, diğer yerlerda yağmur şeklinde olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!