Dönüş yok

Güncelleme Tarihi:

Dönüş yok
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2000 00:00

Haberin Devamı

Başkanların1 yılı böyle geçti

Başkan Kumbul 2000’de hizmet sözü verdi

‘‘Dört başkan, hizmet için yola çıktık. Elimizi korkmadan taşın altına soktuk’’ diyen Kumbul, sözlerine şöyle devam etti.

Deniz kültürü önemli

Dört başkan ayrı ayrı partilerden olmasına karşın büyük bir uyum içinde çalışıyoruz. 24 saat Antalya düşünüyoruz. Antalya'da deniz kültürümüzün yeterli olduğu kanısında değilim. Önümüzdeki süre içinde büyük bir ihtimalle deniz otobüsü çalışmaları olacak. Antalya’yı layık olduğu yere getirmek için çalışıyor, çalışıyoruz.

Duyarlılık gerekir

Antalya dünya kenti diyorsak, burada yaşayanlar da bunu algılamak durumunda. Kentlilik bilincini geliştirmemiz gerekiyor. Antalya doğalgaz projesinin içinde yoktu. Bakana gittik, bu konuda duyarlılık bekliyoruz dedik, fizibilite çalışmalarını başlattı. Aileme yeteri kadar vakit ayıramıyorum. Bu bir yaşam tarzı.

Neler dedİler?

BaŞkanlarIn seçim öncesi verdikleri sözlerin bir kısmını yerine getirmediklerini söyleyen sivil toplum kuruluşlarının başkanları, yeni önerilerini sıraladı, eleştiri yaptı.

ATSO Başkanı Tunay Altınpınar:

İyi niyetli ve gayretli çalışmalar sergiliyorlar. İmkan sıkıntıları var. Odamızla ilişkileri iyi. Daha yeniler, sonuçlar ileride daha iyi ortaya çıkacak.

AESOB Başkanı Orhan Tolunay:

Vaatler yerine getirilmedi, kaynak yaratılamadı. Ancak, birşeyler yapma gayretindeler. Halkla içiçe çalışıyorlar. Kısa sürede Antalya için çarpıcı projeler üretip hayata geçirmeleri gerekir.

Ticaret Borsası Bşk. Ahmet ACAR:

Şehirde büyük bir değişiklik görülmedi. Yerel yönetimler, halkın yaşanlarını düzeltmek ve daha iyi yaşanır ortamlar yaratmak için çalışır. Bu konuyla ilgili çabaları yeterli değil.

Bir yıl böyle geçti Elimizi taşın altına soktuk

Dört başkan ayrı ayrı partilerden olmasına karşın büyük bir uyum içinde çalışıyoruz. Antalya için elimizi taşın altına soktuk, 24 saat düşünüyoruz.

BEKİR KUMBUL (CHP):

HERKES Antalya için elini taşın altına sokmuş. Biliyorum ki hepimiz 24 saatimizi Antalya için düşünüyoruz. İyi niyetle sonuna kadar herkes bir şeyler yapma çabasında. Ancak Antalya'nın bir turizm kenti olduğunu biliyoruz. Antalya bir dünya kenti olma yolunda ilerliyor. Bunun altyapıları konusunda eksiklerimiz var. Bunu tamamlamaya çalışıyoruz. Altyapı bunlardan birisi, kanalizasyon bunlardan birisi.

DERİN DEŞARJ

Kanalizasyon 1996 yılında programlanmış, hala devam etmekte. Proje zamanında yürümekte. Vatandaşın çektiği sıkıntıyı biliyorum. 600-700 bin nüfuslu bir yerde kanalizasyon işine girerseniz tabi ki sıkıntılar olur. Ancak şuna seviniyorum ki vatandaşlarımız sıkıntılarını dile getiriyor ama çok fazla ses çıkarmıyor. Bu da vatandaşlarımızın hoşgörüsü. Kanalizasyonla ilgili olarak çevre temizliğine önem veriyoruz. Denizin temizliğine önem veriyoruz. Biliyorsunuz kanalizasyon dinlendirme ve derin deşarj şeklinde olacaktır. Ancak Antalya'nın denizi kendisine özgüdür. O nedenle mutlaka biyolojik arıtımı gerçekleştireceğiz. Ondan sonra deşarja başlayacağız.

TRAFİK SORUNU

Vatandaşın temel sorunlarından bir diğeri trafikti. Kilitlendik dedik. Çözmemiz gerekiyordu. Şimdi trafiği bir anda çözebilmemiz mümkün değildi ama bunun için çalışmalarımızı başlattık. Yeşil dalgayı uygulamaya soktuk. Refüj değişiklikleri yaptık, hat değişiklikleri yaptık, orta kavşakları kaldırdık. Ama tamamen rahatlattı diyemeyiz. Bunun için master planı altyapısı yapılıyordu zaten. İhale verildi. Bir kişinin üzerinde kaldı. Projesi ihaleye verildi. Bunun çalışmaları devam ediyor. Bu çok ciddi bir çalışma. Büyük ihtimalle içinde raylı sisteme geçiş olacaktır. Onun ihalesi de bugün yapıldı.

SİNEKLERE ÖLÜM

İnsanlarımız sivrisinekten şikayetçiydi geçtiğimiz yıl. Geçmiş yönetimleri de suçlayamıyorum. Bunu gördüğümüz için dört başkanla Hollanda'ya gidip incelemelerde bulunduk. Bir protokol imzaladık. O protokol içinde diğer arkadaşlarla birlikte biz ilacı alıyoruz, diğer arkadaşlar da gerekli girişimi yapıyor. Bu arada valiliğin, DSİ'nin, ASAT'ın da bize katkısı oldu. Temel amacımız Antalyalı'yı sivrisinekten kurtarmak. Sıfıra indirgeyeceğiz diyemeyiz ama en aza indireceğiz.

DEPO ALANLARI

Katı atıkla ilgili Antalya'nın sorunu var. Geçen günlerde vahşi depolama dediğimiz Kepez üstündeki alanda yangınlar çıkmıştı. O zaman Antalya'daki diğer kurumlar dahil alt kademe belediye başkanlarımızın katkıları dahil 60 günde 225 bin metrekare alanı toprakla kapattık. Bir taraftan da yeni depo alanı yaratma çalışmalarımız sürüyor. Ama bu arada tekrar yaz gelince bundan rahatsız olmayalım diyerek açılan yerler tekrar kapatıldı. Bunda da alt kademe belediyeler, Köy Hizmetleri ve Karayolları'na ait araçlarla çalışmalar yapıldı. Bu dönemde en iyi yapılan şeylerden birisi koordineli çalışmadır. Katı Atık yeni depone alanı ile ilgili bir çok firmadan ciddi teklifler var. Bunlar toparlanıyor. İlk depone alanını kendi olanaklarımızla yaratacağız.

DOĞALGAZ KONUSU

Dünya kenti Antalya diyoruz. Kültüre ve sanata önem veriyoruz. Konservatuvarımız var. Tiyatro atölyemiz var, tiyatromuz var, senfoni, opera, bale var. Bu bir zenginlik. Geliştirmeye çalışıyoruz.

Doğalgaz bugün enerji ağı gibi Türkiye'yi sarmış durumda. Ancak Antalya bugüne kadar o projenin içinde yoktu. Konya'dan gelen hat, Denizli'den İzmir'e gidiyordu. Bir ucu Isparta'ya bir ucu da Seydişehir'e gelip kalıyordu. Bundan bir süre önce Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı'na gittik. Dedik ki Antalya bir turizm kenti, Antalya temiz olmak zorunda. Turizm kırılgan bir sektör. Antalya'da her otel bir fabrikadır. Bu konuda duyarlılık bekliyoruz dedik. Hemen Botaş Genel Müdürü'nü aradı. Antalya ile ilgili fizibilite çalışmalarına başlanmasını istedi. Benim Antalya için önemsediğim bir projedir. Bunun biran önce yapılması gerekiyor.

ALT YAPI İÇİN

Şimdi AYKOME ve UKOME gerçekten görevini yapar duruma geldi. Örneğin AYKOME, Altyapı Koordine Merkezi. Güllük Caddesi'nde kaldırımların yapılması gerektiğini düşünüyordum. TEDAŞ Müessese Müdürü ile görüştük. Buraya ne zaman geleceklerini sordum. Çünkü biz kaldırımı yaparsak tekrar kazılmaz. Sonra Telekom'la görüştük. Bu bir koordinasyondur. Bu hiçbir yerde bugüne kadar olmadı. Herkes ayrı ayrı zamanlarda yaptığı için hep vatandaş perişan oluyordu. Şimdi hepsi aynı anda yapıldı. 15 Mayıs'a kadar herşey tamamlanmış olacak.

ELEŞTİRİ FAZLA

Yaptıktan sonra keşke yapmasaydım dediğiniz birşey oldu mu?

Şimdiye kadar hep envanter çalışması yapıldı. Herşey düşünülerek yapıldı. Bundan sonra belli olur o.

Eleştirileri kabul ediyor musunuz?

Biraz fazla buluyorum.

Ençok ağırınıza giden eleştiri hangisiydi?

Kimi zaman basından tanıdığım arkadaşlarıma kırıldığım olmuştur. Ama o kırılganlığım çabuk geçer. Ben sonuna kadar dürüstçe çalışıyorum. Herşeyin bir sırası vardır. Kimi zaman taşa vurur gibi vurdukları olmuştur.

DİREKT SÖYLEMEM

Bu işi kesinlikle yapmam diye elinizin tersiyle ittiğiniz bir iş oldu mu?

Şimdi elbette olmuştur. Bunlar olur. Net şu konuda bunu yapmam dediğimi hatırlamıyorum. Yapmamı bile ben yumuşak söylerim. Direk yapmam demem ama bu işlerin olması zor derim.

Diyelim ki belediyede işçisiniz başkan hakkında ne düşünürdünüz?

Başkan kadar ben de çalışmalıyım.

EVCİLMEN: Başkan kadar çalışsalar başkandan bin kat fazla maaş alırlar. Mesaiden.

Bu günlerde kafanızı en çok hangi konu meşgul ediyor?

Hepsi aslında eşit oranda. Ulaşımla ilgili ihale olayları. Bugün neyse ki ihalesi yapıldı da kurtuldum. Şu aralar biraz daha hızlı olmamız gereken birşey de biyolojik arıtımla ilgili kaynak sorunu. Bu yılın sonunda 90 bin ev bağlantısı yapılmış olacak ve deşarja başlanacak.

Ailenize yeteri kadar vakit ayırabiliyor musunuz?

Hayır. Hiçbir politikacı bunu yapamaz. Bu bir yaşam tarzı.

YİNE DÜŞÜNÜRÜM

Geriye dönsek bugün Deniz Baykal size yeniden belediye başkanlığını önerse yine kabul eder miydiniz?

Yine kabul ederdim. Şunu düşünüyorum. Elbette zorla gelinen yerde her insan zevkle iş yapmak ister. Zorla gelinen yerlerde zevkle iş yapılır. Ama bu sadece Antalya'nın sorunu. Tüm belediyelerin sorunu. Kaynak sıkıntısı var. Ama belediye başkanları da yaptığı işin sonucunu görür. Mesela Balbey'de yapılan işleri gördükçe bundan zevk alıyorum.

Belediye başkanları olarak aranızda sıkıntılarınız oluyor mu?

Şimdi bakın kavga her zaman hem kişiye hem de yaptığı işe zarar verir. Oysa temel sorunumuz Antalya. Elbette hepimizin ayrı siyasi düşünceleri var. Ama hiçbir arkadaşımız bu çalışmalarda partisini öne çıkarmamıştır. Bu önemli birşeydir.

Eşiniz hiç ‘‘Hadi Mehmet Ataylar'a gidelim, ya da Muhittin Böcekler'e gidelim’’ der mi?

Tabi. Gidiyoruz.

NE DEDİLER?

ATSO Başkanı Tunay Altınpınar: İyi niyetli ve gayretli çalışmalar sergiliyorlar. İmkan sıkıntıları var. Odamızla ilişkileri iyi. Daha yeniler, sonuçlar ileride daha iyi ortaya çıkacak. Büyükşehirin ana bulvarlarda yaptığı refüj ve çiçeklendirme çalışmalarını olumlu buluyoruz. Altyapı çalışmaları konusunda da bir önlem aldıklarını öğrendik.

AESOB Başkanı Orhan Tolunay: Vaatler yerine getirilmedi, kaynak yaratılamadı. Ancak, birşeyler yapma gayretindeler. Halk ile içiçe çalışıyorlar.

Ticaret Borsası Başkanı Ahmet ACAR: Şehirde büyük bir değişiklik görülmedi. Yerel yönetimler, halkın yaşamlarını düzeltmek ve daha iyi yaşanır ortamlar yaratmak için çalışır. Bu konuyla ilgili çabaları yeterli değil.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erdoğan Kahya: Yeni yatırım yapılmadı, eski yatırımlar durdu, yeni personel alımının dışında işlem yapılmıyor. Yatırım yapma çaba ve gayreti içinde çalışıyorlar. Halk ile içiçe ama yeterli değil.

Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Güngör Pekşen: Tüm belediye başkanları farklı partilerden olmalarına rağmen, uyum içinde çalışıyorlar. Gözle görülen bir icraatları yok. Bu da ekonomik kaynaklara sahip olmadıklarını gösteriyor. Kendilerinden icraat bekliyoruz.

TÜKODER Başkanı Abdullah Özçulcu: Etiket ve fiyat tarifelerinin denetimi yeterince yapılmıyor. Pazar yerlerinin düzenlenmesi, kaldırımların satıcı işgalinden kurtarılması girişimlerini takdir ediyoruz. Sivrisinekle mücadelede gereken yapılmalı. Altyapı çalışmaları gerekli, fakat zamanlama ve yer seçimleri isabetli değil.

Tabipler Odası Başkanı Naci İşoğlu: Genel anlamda çok iyi olduğunu söyleyemem. Orta düzeyde bir çalışma gözlemliyoruz. ANPİL'in park yapılması çok olumlu bir karar. Belediye başkanlarının birlikte hareket ettiklerinde çok yararlı şeyler ortaya çıkacağını düşünüyoruz.

Kenti kurtaracak 6 projemiz hazır

Afyon

Hayrettin BARUT(MHP)

‘‘Tarihi zenginliği, yeraltı ve yerüstü zenginlikleri ile karayollarının hatta havayollarının bile kesiştiği bir noktada bulunan Afyonkarahisar, yeni ikibinli yıllara girilirken geleceğe umutla bakıyor. Gelişmekte olan sanayi ve hizmet sektörü ile yeni bin yıla giren Afyonkarahisar'da araştırma ve incelemelerimiz sonucunda, Afyon'u ulusal ve uluslararası arenaya taşıyacak olan altı önemli proje için fizibilite çalışması çıkardık. Bunlar jeotermal turizm, fuarcılık, doğalgaz, gıda sektörü, mermer entegre tesisleri ve organize hayvancılık projeleridir. Bu fizibilite çalışmaları konularında görev başına geldiğimiz günden beri, yapılan çalışmalarda önemli mesafeler aldığımızı da belirtmek istiyorum.

TERMAL MERKEZ

Tarım ve hayvancılık sektöründen hayvancılık ve tarıma dayalı sanayiye ve daha sonra sanayileşme eğilimine giren Afyonkarahisar'da özellikle son on yılın içinde görülen gelişmeler il merkezinde belediyemizin bir takım yeni düzenlemeler yapmaya ve bu sektörlerin önünün açılmasına neden olmuştur.

Jeotermal turizm konusunda yapılan çalışmalarda amacımız bu yörenin termal başkent olmasını sağlamaktır. Yatak kapasitesi ve sayısı artma eğiliminde olan Ömer-Gecek Havzası'nda bazı bakanlıklarımızın yapmakta olduğu tesisler de bu bölgenin termal dinlenme ve sağlık merkezi olmasını sağlayacaktır.

İLK ÖNCÜ SİTE

Belediyemizce oluşturulmasına devam edilen Afyon Kültürpark ve Fuar Alanı'nda yılın belirli tarihlerinde açılacak ve Afyonkarahisar'ın lokomotif sektörlerinin öne çıkarılmasını sağlayacak olan fuarlar, mermerciliğimizi ve gıda sektörümüzün tanıtımına ve Afyonkarahisar'ın bir cazibe merkezi olmasını sağlayacaktır. Şekerleme ve lokum ürünlerinin üretimi ve pazarlaması açısından bir lokumcular ve mermerciler sitesi oluşturulması, düşünülen meslek sitelerinin öncüsü olacaktır.

DOĞALGAZ

Enerji ihtiyacının karşılanması ve çeşitlenmesini sağlayacak şehir merkezinin temiz bir enerjiye kavuşturacak çalışmalarımız BOTAŞ nezdinde yapılmıştır. Doğalgaz 2002 yılı sonunda veya en geç 2003 yılı başında Afyon'a ulaşacaktır. Bu konuda doğalgaz şirketinin kurulması çalışmalarına başlanmıştır.

BESİ İÇİN BORSA

Et ve et ürünleri ile bilinen ve Afyon'u taşıyan sektörler arasında bulunan hayvancılık sektörüne ilişkin olarak sektöre ivme kazandıracak yeni atılımlar son bir yıllık süre içinde yapılmıştır. Atılımlarımızın ilki Afyon Belediyesi ile Ticaret Borsası tarafından ortaklaşa hayvan Park Pazar Kurumu yapımına önümüzdeki günlerde başlanmasıdır. İkincisi ise Besi Organize Sanayi Bölgesi'dir.

TÜRKİYE'DE İLK

Bu konuda yapılan çalışmalar sonuç vermiş, proje Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın 1999 yılı programına alınmıştır. Yer belirleme çalışmaları sonuçlanmak üzeredir. Bu proje alanında ve Türkiye'de bir ilk olacaktır.’

Altyapı sorunu çözüldü

Isparta

Y. ZİYA GÜNAYDIN (MHP)

‘‘18 Nisan 1999 yılında göreve başladığım zaman Isparta şehir merkezinin altyapısı yoktu veya tamamen bozuktu. İlk önce altyapı düzeltildi. Yıllarca yağmur yağdığı zaman sokaklar, caddeler, evler sular altında kalıyordu. 1.5 trilyon liraya mal olan yağmur suyu projesini tamamladık. 613 bin metrekarelik alanı asfaltladık.

Şehir çevresinde ve gelişen mahallelerde 20 kilometre ham yol yaptık ve açtık. 20 bin metre tul bordür taşları döşendi. Bu yıl da 100 bine çıkaracağız. 21 bin metrekare parke döşemesi yaptık. Bin 500 metreküp duvar yapıldı. 10 semt sahası yapıldı. Bunlar için 170 milyar lira harcandı. Bir yıl içinde şehiriçine 300 bin çiçek dikildi. Bu rakam yıl sonunda 600 bine çıkacak. 12 çeşitli çocuk bahçesi ve yeşil saha, 10 okul bahçesi düzenlemesi yapıldı. Geçmiş dönemde ihale aşaması bitmiş sıvı atık projesinin yüzde 85'ini bitirdik. 2000 yılında tamamen bitecek. 27 milyon marka mal olacak 55 bin metrekarelik alana sahip belediyemizin en büyük projesi olan Halk Pazarı projesi Temmuz ayında bitmiş olacak ve temeli atılacak. Belediyemizin en büyük projelerinden olan katı atık projesi müşavirlik ihalesi tamamlandı. 15.5 milyon marka mal olacak olan bu proje iki yıl sonra bitecek. Yine önemli projemiz olan doğalgaz projesi BOTAŞ ve ilgili bakanlıkla görüşüldü, 2 doğalgaz dağıtım istasyonları arsaları BOTAŞ'a teslim edildi. 1-2 yıl içinde bu da bitecek. Şehir merkezinde ağaçlandırma kampanyası başlattık. Şimdiye kadar 10 bin ağaç diktik. 2000 yılında 20 bin ğaç, 5 yılda 500 bin ağaç dikmiş olacağız.

Sonuç olarak 2000’de altyapısı tamamlanmış olan kent merkezine gerek yarım kalmış, gerekse yeni projeleri tamamlayarak kendi ayakları üzerinde duran bir kuruluş, bir müessese haline getirmek tek arzumuzdur. Belediyelerin en büyük sorunu kaynak yetersizliğidir. Bunu 2000 yılında aşmayı umuyoruz. ’

Çöp ve su tamam

Burdur

NEJDET İLGÜN (CHP)

‘‘Bugüne kadar ildeki en büyük problemlerden olan su sorununu çözdük ve yazın artık büyük binalarda bile su kesilmeyecek. Her yaz başımızı ağrıtan çöp sorunu çözdük ve bundan böyle eski çöplük kullanılmayacak.

Ayrıca, eski mezarlık alanında yer kalmadığı için bizi düşündüren bir sorunu da çözerek ilimizin Yeşilova çıkışında 250 dönümlük bir alanın ağaçlandırılması ile birlikte bu sorun da çözülecek. Şu anda sosyal tesisler yapımına başladık.

Bunun yanında diğer kamu kurumlarının altyapı çalışmalarını yapmalarına da imkan verilmektedir. İlimizdeki Et ve Balık Kurumu tesislerinin alınması konusunda gerekli çalışmayı yaparak kasaplarımıza ve halkımıza tekrar hizmet vermeye başladı. En büyük sıkıntılarımız arasında bulunan ve elimizi taşın altına sokacak kadar bu sorunu çözmek için büyük gayret sarf ederek, ilimizde jeolojik, jeoteknik tetkikleri yaptırarak, inşaat alanlarının gerekli altyapıyı sağlayarak, bilhassa Marmara depreminin ardından değişen inşaat yönetmeliği esaslarına göre ruhsat vermeye başladık.

En büyük sıkıntımız Burdur Gölü'ne deşarj edilen kanalizasyonun arıtma tesislerine çözüm üretmek. Ayrıca değiş-tokuş yoluyla bir alışveriş merkezinin altyapısını hazırlıyoruz. Bir kültür merkezine de ihtiyacımız var. Bunun olması için para ve çözüm üretiyoruz.

Susamlık Tepesi diye bilinen yere en az üç yıldızlı bir otel ve sosyal tesisler düşünüyorum. Bunun için kaynak arıyorum. Bütün bunların yapılması için devlet desteğinin yanında, halkımızın da katkılarını bekliyorum.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!