Dönemeçler, akıllı füzeyi salaklaştırdı

Güncelleme Tarihi:

Dönemeçler, akıllı füzeyi salaklaştırdı
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2003 01:47

Akıllı füzelerden 3'ünün Şanlıurfa'nın köy ve mezralarına düşmesinin, ‘dönemeçli’ güzergahtan kaynaklandığı anlaşıldı. Ankara, füzelerin baraj ve yerleşim merkezleri üstünden kesinlikle geçmemesini isteyince, zik zak yapan Tomahawk'ların akılları karıştı.

Kısa aralıklarla Şanlıurfa'nın köy ve mezralarına 3 Tomahawk füzesinin düşmesinin ardında yatan sır perdesi aralandı. Savaş teknolojisi açısından ‘deha ürünü’ olarak nitelendirilen Tomahawk füzelerinin Şanlıurfa'ya düşmesinin ‘güzergah-program’ uyumsuzluğundan kaynaklandığı ortaya çıktı.

Ankara, Türkiye hava sahasının ABD'ye açılması sürecinde, Washington'a Tomahawk gibi Cruise (seyir) tipi füzelerin hava koridorunu kullanması konusunda koşul getirdi. Ankara, ‘‘Tomahawk'lar barajların ve yerleşim yerlerinin üzerinden kesinlikle geçmemeli’’ koşulunu ABD'li yetkililere vurguladı.

DÖNEMEÇLİ GÜZERGAH

Bu koşul üzerine ABD Tomahawk'ları, düz değil, baraj ve yerleşim yerlerinin üzerinden geçmeyecek şekilde ‘dönemeçli güzergah’a göre programladı.

AYARLANDI OLMADI Füzelerin Türkiye hava sahasından geçerek, Irak'a ulaşana kadar izleyeceği rotada, bu nedenle yer yer dönemeç noktaları yer aldı. Ancak 23 Mart Pazar akşamı atılan 2 Tomahawk, Irak yerine Şanlıurfa'nın iki köyünün yakınına düştü.

ABD bunun üzerine bu füzelerin yazılım ve programlarını yeniden teknik incelemeye aldı. Bu inceleme bitene kadar da Türkiye hava sahası üzerinden füze atışı durduruldu.

YENİDEN AYARLANDI

İncelemeler tamamlandı, program buna göre düzenlendi ve ABD yeniden Irak'a Türkiye hava sahası üzerinden Tomahawk attı. Ancak yine başarılı olamadı. Tomahawk'lardan birisi 28 Mart Cuma gecesi yine Şanlıurfa'ya, bu kez Viranşehir yakınlarındaki Büyük Mürdesi mezrasına düştü.

VİRAJ SIKINTISI

Füzelerin program sorununu bu kez de aşamayan ABD'li uzmanlar arasında, sorunun belirlenen güzergahta dönemeç noktalarında yaşandığı görüşü ağırlık kazandı. Uzmanların yeniden başalttığı çok yönlü incelemede, programda ortaya çıkan aksaklık, bir kez daha masaya yatırıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!