Domino etkisi

Güncelleme Tarihi:

Domino etkisi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2010 16:19

Belçika parlamentosunun alt meclisinde dün yapılan oylamayla ülkede burkanın yasaklanması yönündeki yasa teklifi kabul edildi. Böylece Belçika burkayı yasaklayan ilk Avrupa ülkesi oldu. Fransa, Hollanda gibi ülkelerde de benzer tartışmalar yaşanıyor. Bu durumda akıllarda 'domino etkisi' soruları uyanıyor.

Haberin Devamı

Belçika’da ilk olarak 2004 yılında Maaseik şehrinde peçe kullanılması yasaklanmıştı. Dün de Belçika alt meclisinden burkanın yasaklanması yönünde karar çıktı. Bu kararın Senato’da da onaylanması halinde, Belçika burkayı ceza gerektiren suç kategorisine sokan ilk ülke olabilir. Yasağı ihlal edenlerin 15 ile 25 euro civarında bir para cezası ve bir haftalık hapis cezasına çarptırılması öngörülüyor.   

 

Kadın hakları ve dini özgürlük konusunda yaşanan tartışmaların gerginliği tırmandırdığı Fransa’da ise, hükümet kamusal alan örtünmeye yasak getirmeye hazırlanıyor. Bu bağlamda, hükümet gelecek ay bir taslak yasayı gözden geçirmeyi planlıyor.   

  

Haberin Devamı

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 21 Nisan’da genel bir yasağı destekleyici bir açıklama yaparken, yasanın Mayıs ayında bakanlar kuruluna sunulması bekleniyor. Le Figaro gazetesinin haberine göre yasa tasarısı, kamusal alanda çarşaf ya da burka giyenlere 150 euro para cezası verilmesini öngörüyor.

 

Habere göre iki maddeden oluşan tasarının ikinci bölümünde kadınlara zorla çarşaf ya da burka giydirenler için de bir yıla kadar hapis ve 15 bin euroya kadar para cezası istenebilecek.

 

SADECE MÜSLÜMANLAR İÇİN DEĞİL

Fransa’nın 62 milyonluk nüfusunun neredeyse yüzde 10’unu Müslümanlar oluşturuyor. 2004 yılında yürürlüğe giren ve devlet okullarında dikkat çekici dini sembollerin kullanılmasını yasaklayan yasa, Yahudilerin geleneksel başlıkları kippa ve Hıristiyanların Hz. İsa figürü taşıyan haçlarını da kapsıyor.

 

Üniversitede okuyan kadınlar, yetişkin kabul edildikleri sürece başörtüsü takabiliyor. Öğretmenler ve diğer kamu hizmetlileri işlerinde herhangi bir dini sembol takması ise yasak.

 

Almanya ise bu meselede kararı federal devletlere değil, eyaletlere bırakıyor. 3,2 milyonluk Müslüman nüfusun çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Almanya’da, 16 eyaletten yedisi okullarda öğretmenlerin türban takmasını yasakladı. Karar, ayrımcılığa neden olduğu gerekçesiyle Müslüman grupların tepkisini topladı.

 

Haberin Devamı

PEÇE RAHATSIZ EDİYOR

Diğer yandan, İsviçre Adalet Bakanı Eveline Widmer-Schlumpf, Kasım ayında yaptığı açıklamada, “eğer ülkede peçe takan kadın sayısında bir artış olursa” hükümetin “yasak ihtimalini göz önünde bulundurabileceğini” söyledi. Widmer-Schlumpf peçeli kadınların kendisini rahatsız hissettirdiğini ifade etti.

 

İslami giysilerin kamu alanında yasaklanmasına yönelik en yoğun tartışmalardan birine sahne olan Hollanda’da hükümet, 2006 yılında Müslümanların taktığı örtülerin tamamen yasaklanması için bir yasa teklifini gündeme getirdi. Ancak hukukçuların yasanın anayasaya aykırı olacağı yönünde yorum yapması, hükümetin teklifini geri çekmesine yol açtı.

 

Haberin Devamı

Bunun yerine okullarda peçenin yasaklanması ve devlet memurlarının çalışırken bu örtüleri takmalarının yasaklanması gündeme geldi ancak bu teklifler henüz yasalaşmadı.        

 

Yakın zaman önce ise, bakanlar kurulu dini özgürlüğü ihlal edebilecek bir kararla, yüzden ayak parmağına kadar örtünme sağlayan burka ve sadece gözleri açıkta bırakan peçe üzerinde geniş kapsamlı bir yasak kararı aldı.

 

Hollanda’daki Müslüman toplumu çok az kişinin burka ve peçe kullandığını belirtirken, genel bir yasağın ülkede yaşayan 1 milyon Müslüman’ın topluma yabancılaşmasını arttırabileceğini ifade ediyorlar.

 

DÜNYANIN GERİ KALANINDA DURUM NE

Orta Avrupa ülkesi İtalya İslami örtülere karşı herhangi bir ulusal yasa onaylamadı ancak bazı kentler yerel seviyede burkanın önüne geçmeye çalışıyor.

 

Haberin Devamı

İtalya’da hükümetin 1975 yılında terörle mücadele adına kabul ettiği “kamu içinde yüzün açık bırakılması” yasası hala geçerli. Ülkedeki Müslüman toplumu temsilcileri bu yasanın nadiren Müslüman kadınların peçe takmasının engellenmesi yönünde kullanıldığını belirtiyor. Yasa kapsamında polis tarafından kişinin kimliğinin tanımlanmasını engelleyen her türlü yüz örtüsüne para cezasından iki yıl hapse kadar ceza uygulanmasını öngörüyor.

 

Ortadoğu’nun nüfuzlu Müslüman ülkesi Mısır’ın en yetkili din adamı, Ekim ayında Sünni İslam’ın öğretildiği en önemli kurum olan El Ezher Üniversitesi’nde sınıflarda ve yurtlarda peçe takılmasını yasakladı. Bu karar hükümetin radikal İslam’la mücadele için aldığı önlemlerin bir parçası olarak kabul edildi.

 

Haberin Devamı

Tunus’ta da başörtüsü ve burka kamu binalarında ve okullarda yasak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!