Dolmabahçe’de çatlak harekâtı

Güncelleme Tarihi:

Dolmabahçe’de çatlak harekâtı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2014 02:17

TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı, deprem hazırlığı yapıyor. Karşı tarafındaki binanın inşaatı nedeniyle çatlamalar olan Dolmabahçe Sarayı’nın Matbah-ı Amire (Saray Koleksiyonları Müzesi) bölümü, izlemeye alındı.

Haberin Devamı

Karşı tarafındaki binanın inşaatı nedeniyle, çatlamalar olan Dolmabahçe Sarayı’nın Matbah-ı Amire (Saray Koleksiyonları Müzesi) bölümü, çatlak ölçerlerle izlemeye alındı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e Meclis’in bünyesindeki Saraylar için yapılan deprem hazırlıklarını sordu. Başkan Çiçek adına önergeyi yanıtlayan TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, yapılan çalışmaları detaylarıyla aktardı:

ÇATLAKLAR İZLEMEYE ALINDI

“Dolmabahçe Sarayı Matbah-ı Amire (Saray Koleksiyonları Müzesi) binasında 2010-2011 yıllarında yapının karşısında bulunan binanın inşaatı sırasında kılcal çatlaklar oluşmuştur. Bu çatlaklara yönelik olarak; 2011 yılında yapıya çatlak ölçer cihazlar yerleştirilmiş ve çatlaklar izlemeye alınmıştır.

Haberin Devamı

İHALE AŞAMASI BAŞLATILDI

2012 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’ne, yapıdaki hasarların ve yapının taşıyıcı sisteminin yatay/düşey yükler açısından incelenmesini ve yapıya ait yaklaşık deprem hesaplarını içeren bilimsel ve teknik rapor hazırlatılmıştır. 2013 yılında yapının oturduğu zeminin ve çevresinin jeolojik-jeofizik özellikleri ile yapı-zemin ilişkisinin belirlenmesi amacıyla jeofizik araştırma projesi yaptırılmıştır. Çalışmalar sonucunda 2014 yılı eylem planında yer alan binanın rölöve çizimleri, analizleri, strüktür incelemesi ve yapısal iyileştirme projesinin yapılması işi ihale aşaması başlatılmıştır.

ŞALE’DE BİR ODADA ÇATLAK

2010-2014 yılları arasında Dolmabahçe Sarayı Ana Binası, Veliaht Dairesi, Dokumahane Binası, Mefruşat Dairesi, II. Hareket Köşkü ile Beylerbeyi Sarayı Sarı Köşk, Ihlamur Kasrı, Beykoz Kasrı, Aynalıkavak Kasrı, Maslak Kasrı, Yalova Atatürk Köşkü ile Hereke Halı ve İpekli Dokuma Fabrikası’nda restorasyon ve konservasyon çalışmaları yapılmıştır. Yıldız Şale’de yakın zamanda bir deprem riski tespit çalışması yapılmamıştır. Genel anlamda binada herhangi bir çatlama ve kayma da söz konusu olmayıp sadece bir odada kısmi bir çatlak gözlemlenmiştir. Çatlamanın kaynağını tespit çalışmaları devam etmektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!