Doları dışarıda kötü çarptılar

Güncelleme Tarihi:

Doları dışarıda kötü çarptılar
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2008 09:39

Uluslararası piyasalarda sular durulmak bilmiyor. Euro dolar karşısında bugün yeni bir rekor kırarken, dolardan kaçan yatırımcıların alışları altın ve petrole de rekor kırdırdı.

Haberin Devamı

ABD'den gelen zayıf veriler doları çarpmaya devam ediyor. Ekonomiye ilişkin kaygılar ve ABD Merkez Bankası'nın 18 Mart'ta yapacağı toplantıda faizleri 0.75 puan indireceğine yönelik beklentilerle dolar bugün euro karşısında yeni bir dip yaptı.

Euro/dolar paritesi tarihinde ilk kez 1.53 seviyesi aşarak 1.5330'a kadar yükseldi. Böylece yılbaşından bu yana euronun dolar karşısındaki değer artışı yüzde 5'e dayandı.
 
Dolardaki satışların tam gaz devam ettiğini söyleyen uzmanlar, özellikle Euro bölgesi ile ABD arasındaki faiz farkının açılacağına ilişkin beklentilerin yatırımcıları euro bazlı enstrümanlara yönelttiğini belirtiyor. 

PARİTE 1.55 OLUR

Bank of America stratejistlerinden Tomoko Fujii, faiz farkının dolar aleyhine olduğuna işaret etti. "Doların faiz dezavantajı artıyor" diyen Fujii, paritenin mart ayı sonuna kadar 1.55'i görebileceğini tahmin etti.

Haberin Devamı

Fon yöneticisi de Marc Faber de, Bloomberg TV'ye verdiği demeçte, faturayı FED Başkanı Bernanke'ye kesti. Bernanke'nin doları parçaladığını belirten Feber, yapılan faiz indirimleri altın ve petrolün de rekor kırdığını söyledi.

Gerçekten de dolardaki düşüşün ürküttüğü yatırımcılar çareyi diğer yatırım ürünlerine yönelmekte buluyor. Euronun yanında başta altın ve petrol olmak üzere neredeyse tüm emtialara alış geliyor. Petrol bugün 104 dolar ile tarihinin en yüksek seviyesine ulaşırken, altının onsu 995 dolara çıktı ve 1000 dolara ramak kaldı. Analistler, dolardaki zayıflığın sürmesi durumunda altın ve petrolde yeni rekorlara hazırlıklı olunması gerektiğini belirtiyor.

DOLARIN ŞANSI TRİCHET

Avrupa Merkez Bankası (AMB) bugün faiz oranları ile ilgili toplantı yapacak. Toplantıda yüzde 4 seviyesinde olan faizlerin değiştirilmesi beklenmiyor. Ancak  AMB Başkanı Trichet'in toplantı sonrası yapacağı açıklamalar özellikle parite üzerinde etkili olacak.

Uzmanlar, Trichet'in güçlü euronun ekonomiyi tehdit ettiğine dair bir açıklama yapması durumunda paritede dengenin dolar lehine değişebileceğini düşünüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!