Dolar güne yükselişle başladı

Güncelleme Tarihi:

Dolar güne yükselişle başladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2008 09:26

Uluslararası borsalardaki kayıplar ve içeride siyasetin etkisi nedeniyle kurlar güne yükselişle başladı. <1>Yeni

Haberin Devamı

Dolar bankalararası piyasada 1.23 YTL'nin üzerine çıkarken, euro da 1.91'i aştı.

Global kredi endişelerinin yatırımcıları daha  güvenli varlıklara yöneltmesi, uluslararası borsalarda satışlara neden oldu. dün ABD borsaları ortalama yüzde 1 gerilerken, bugün de Asya borsalarında yüzde 2'ye yakın düşüşler izlendi.

Dışarıdaki tedirginlik piyasa açılışında içeriye de yansıdı. Türkiye'nin kendine özgü siyasi riskleri olduğuna da işaret eden uzmanlar, özellikle Anayasa Mahkemesi'nin bu hafta ele alacağı üniversitelerde türbanla ilgili karar öncesinde tedirginliğin biraz daha yükseldiğini belirtiyor. Ayrıca bugün açıklanacak olan Mayıs ayı enflasyon rakamları da belirsizlik yaratıyor.

Bankalararası piyasada dün spot kapanışta 1.2240/1.2260 YTL olan  dolar kotasyonları bu sabah banklalararası piyasada 1.2315 YTL'ye kadar yükseldi. Euro ise 1.9160 YTL'ye kadar tırmandı.

Haberin Devamı

Piyasayı değerlendiren uzmanlar, içeride siyasi belirsizliğin yarattığı baskının yüksek faiz nedeniyle kurları çok fazla etkilemediğini belirtiyor. Bu nedenle geçtiğimiz ay dolar ve euroda yüzde 5'lik değer kayıpları yaşanırken, tek kazanan faizi tercih edenler oldu. Uzmanlar dışarıdan içeriye para girişinin devam ettiğini, ancak bu paranın öncelikli tercihinin gecelik repo olduğunu kaydediyor.

KURLAR YUKARI DÖNECEK

HSBC Bank Stratejisti Fatih Keresteci, geçtiğimiz ay hem faiz artırımlarının devam edeceği beklentisi hem de vergi ödemeleri nedeniyle döviz satışı yaşandığını ve kurların 1.2050 YTL'ye kadar gerilediğini belirtti. Yabancı yatırımcıların bono ve hisse senedi pozisyonları azaldığına, buna karşılık kısa vadeli yabancı yatırımcının döviz satttığına işaret eden Keresteci,  "yabancı yatırımcı orta ve uzun vadeli olarak değil artık kısa vadeli faizden yararlanmak için geliyor" dedi.

Kurların artık dibe vurmuş gibi göründüğünü belirten Keresteci, artan siyasi riskler ve yurtdışındaki dalgalanmanın sürmesi ile bundan sonra yukarı yönlü bir hareket olabilşeceğini ifade etti. Ancak sert yukarı hareketler beklenmemesi gerektiğinin altını çizen Keresteci, bu durumun sadece siyasette ve yurtdışından kaynaklanacak büyük olaylar paralelinde gerçekleşebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Keresteci, "Kurların yukarı dönüş hızı Türkiye'deki risklerin ne kadar etkili olduğuna bağlı olarak belli olacak" ifadesini kullandı.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!