Dolar dibe iniyor

Güncelleme Tarihi:

Dolar dibe iniyor
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 12, 2007 00:16

ABD Merkez Bankası'ndan (FED) gelen faiz indirim sinyalleri dolara yaramıyor. Dolar euro karşısında tarihi dip seviyelerine yakın hareket ederken, içeride de YTL'ye karşı yüzde 1'e yakın değer yitirdi.

Haberin Devamı

Dolar euro karşısında son beş gündür devamlı düşüyor. Son üç ayda ilk kez böylesine uzun bir düşüş sürecinin yaşandığını belirten uzmanlar, faiz indirim beklentilerinin yanında FED yöneticilerinden Janet Yellen'ın finansal türbülansın ABD ekonomisini yavaşlatabileceği yönündeki açıklamalarının ve geçen hafta gelen olumsuz ekonomik raporların doları etkilediğini belirtiyor. 
Â
Uluslararası piyasalarda doların üzerindeki satış baskısının devam ettiğini ifade eden döviz analisti Paul Bednarczyk, Bloomberg'e yaptığı değerlendirmede, "Dolar biraz daha zayıflayabilir" ifadesini kullandı.

Dolar euro karşısında 1.3810 seviyesinde bulunurken, düne göre yüzde 0.2 değer yitirdi. Dolar şimdiye kadar en düşük 1.3852'yi görmüştü.

Yatırımcılar FED'in faiz indirimi yapmasını beklerken, diğer taraftan Avrupa'da faizlerin artırılacağını düşünüyor. Piyasadaki beklenti Avrupa Merkez Bankası'nın yıl sonuna kadar en az bir kez çeyrek puanlık faiz artırımı yapacağı yönünde. Bu beklenti de euroyu dolar karşısında güçlendiriyor.

Haberin Devamı

CÄ°TÄ°GROUP'TAN Ä°DÄ°ALI YORUM

http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/dolar1_banner.jpgPiyasada euro lehine olan beklentileri sağlamlaştıran bir yorum da Citigroup'tan geldi. Citigroup analistleri doların euro karşısında 1.4550 seviyesine kadar gerileyebileceğini düşünüyor. Citigroup döviz analistlerinden Tom Fitzpatrick, yatırımcılarına ilettiği araştırma notunda paritede 1.3837-1.3853 bandının çok kritik olduğuna dikkat çekerek, " Bu bandın kırılması yeni bir kanalın önünü açabilir. dolar 1.4550-1.4575 seviyesine kadar gerileyebilir" diye konuştu.

YTL DE DEÄžER KAZANIYOR

Dolar sadece euro karşısında zor günler geçirmiyor. Rus Rublesi'nden Macar Florini'ne, Güney Afrika Randı'ndan Polonya Zlotisi'ne kadar gelişmekte olan ülke para birimleri de dolar karşısında değer kazanıyor. Benzer şekilde içeride YTL de dolara karşı bugün yüzde 1'e yakın değer kazandı ve 1.30 desteğini kırarak  1.2870'e geldi.

Uzmanlar dolarda 1.2850 seviyesinin önemli olduğuna işaret ediyor. Kurun 1.2850-1.3000 bandında kalması halinde yine 1.30'a doğru hareketlenebileceğini belirtiyor. Ancak uzmanların dikkat çektiği en önemli konu, kurdaki hareketleri asıl olarak yurtdışındaki hareketlerin belirlediği. İçerideki gelişmelerin etkisi ise son derce sınırlı kalıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!