Doğu'ya barış projesi

Güncelleme Tarihi:

Doğuya barış projesi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

Güneydoğu sorunu çözülmeden huzur ve kalkınma sağlanamayacağını belirten ANAP Lideri Mesut Yılmaz, toplumsal barış projesi önerdi. Yılmaz, ‘‘Ekonomik gelişme sağlanırsa, demokrasi ve insan hakları için de verimli ortam oluşur’’ dedi.

ANAP Lideri Mesut Yılmaz, Güneydoğu'ya toplumsal barış projesi önerdi. Yılmaz, etnik ayrılığı istismarın Güneydoğu sorununun çözümüne katkı yapmadığını belirterek, bu konuda HADEP'in engelleyici tutum sergilediğini söyledi.

Yılmaz, dün Diyarbakır'daki basın toplantısında, Güneydoğu sorununu çözmemiş bir Türkiye'nin hiçbir sorununu çözemeyeceğini, huzur ve kalkınmayı sağlayamayacağını anlattı. Bu sorunun sosyal, kültürel ve ekonomik boyutları olduğunu anlatan Yılmaz, ‘‘Bunun için toplumsal barış projesine ihtiyaç var. Bu, Güneydoğu sorununu bütün yönleriyle ele alan ekonomik ve sosyal yanına öncelik veren bir proje olmalı’’ dedi.

Yılmaz, ekonomik gelişmenin sağlanması halinde demokrasi ve insan hakları alanlarında Türkiye'nin geç kaldığı açılımları gerçekleştirmesini sağlayacak verimli ortamın oluşacağının altını çizdi. Yılmaz, bir soru üzerine Kürt sorunu değil, Güneydoğu sorunu bulunduğunu söyledi.

OPERASYONA ONAY

Yılmaz, Yeşil'in kullanıldığı bir operasyona onay verdiği yönündeki MİT eski Daire Başkanı Mehmet Eymür'ün iddiaları için, ‘‘Doğru ama, o bizim hükümetimizden önceki bir operasyondur. Ondan sadece benim değil, bütün kamuoyunun haberi var’’ dedi. Yılmaz'ın ima ettiği operasyonun Apo'ya karşı Suriye'de yapılan operasyon olduğu belirtildi.

KÜRTÇE İÇİN SÜREÇ

Yılmaz, Yargıtay'ın Kürtçe konusundaki bir kararını hatırlatan bir gazeteciyi yanıtlarken de, bunun bir kararla düzenlenecek sorun olmadığını belirterek, ‘‘Bu bir süreç meselesi ve bu sürecin öncelikli adımları var. Ama mutlaka ilersi için planlanması gereken adımları var. Bunu bir süreç olarak düşünmek ve o şekilde götürmek gerekir’’ dedi.

Yılmaz, Darkapı Meydanı'ndaki mitingde de toplumsal barış projesine destek istedi. Yılmaz, 18 Nisan'dan sonra Türkiye'nin en hızlı gelişen bölgesinin Diyarbakır olacağını ve burada işsizlik sorununun olmayacağını söyledi. Anadil yasağını ANAP'ın kaldırdığını, demokratikleşme adımlarını da partisinin attığını sözlerine ekleyen Yılmaz, konuşmasında FP'ye de yüklendi. Yılmaz, ‘‘FP'nin asıl derdi çocukların din eğitimi alması değil, dini kullanıp kendilerine oy toplamaktır’’ dedi.

ELAZIĞ'DA PROTESTO

Yılmaz, Diyarbakır'dan sonra gittiği Elazığ'da yaklaşık 20 bin kişilik bir kalabalığa hitap etti. Mehmet Ağar yanlılarının protestolarıyla karşılaşan Yılmaz, demokrasinin bağırıp, çağırmak olmadığını söyledi. ‘‘Yıllardır meydanlardayım, böyle terbiyesizliklere alışığım’’ diyen Yılmaz, Türkiye'de yeni bir dönem başladığını, boş lafa değil hizmete oy verin çağrısında bulundu. Protestoların sürmesi üzerine ‘‘Kuru gürültüye, bağırıp-çağırmayı ciddiye almayın. Ülke kavgadan fayda görmez. Onlar sadece sizin değerlerinizi alet ederler’’ diyen Yılmaz, kendisine bir şeyler atılması üzerine de, ‘‘Bu terbiyesizliği yapacak olana da hizmeti biz vereceğiz. ANAP'a destek verin, oylarınızı ANAP'ta birleştirin, bu kuru gürültüye pabuç bırakmayacağını biliyorum’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!