Doğum yardım parası nasıl alınır? Doğum yardımı parası başvurusu nasıl yapılır?

Güncelleme Tarihi:

Doğum yardım parası nasıl alınır Doğum yardımı parası başvurusu nasıl yapılır
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2016 10:19

15 Mayıs 2015 tarihinden itibaren doğum yapan annelere devlet tarafından doğum yardımı yapılmaya devam ediyor. Ancak yine de yardım almak isteyen vatandaşların aklında bazı soru işaretleri bulunmakta. Doğum yardımı için kimler başvuru yapabilir? Birinci çocukta doğum yardımı tutarı nedir? Doğum yardımı almak için neler yapılmalı? Memur olan vatandaşlar doğum yardımı için nereye başvurmalı? İşte tüm cevaplar...

Haberin Devamı

Doğum yardımı devlet tarafından doğum yapan her anneye sağlanan bir yardımdır. Ancak annelerin doğum yardımı alabilmesi için öncelikle başvuru yapması gerekmektedir. Öte yandan doğum yardımı ile alakalı hala merak edilen bir kaç soru bulunmaya devam ediyor.

KİMLER DOĞUM YARDIMI ALABİLİR?

Doğum yardımını memurlar da dahil olmak üzere doğum yapan her anne alabilmektedir. Doğum yardımı alabilmek için bazı şartlar söz konusudur. Doğum yardımı alınabilmesi için anne ya da bebeğin sağ olması gerekmektedir. Aynı zamanda sadece Türk vatandaşı olan anneler bu yardımdan faydalanabilmektedir.

Öte yandan doğum yardımı almak isteyen annelerin 15 Mayıs 2015 tarihi ve sonrasında doğum yapmış olmaları lazımdır. Ancak çocuk sayısı belirleme işlemlerinde 15 Mayıs 2015 öncesinde doğan çocuk sayısı esas alınacaktır.

Haberin Devamı

DOĞUM YARDIMI HER ÇOCUK İÇİN NE KADAR?

Daha önce de belirttiğimiz üzere doğum yardımı almak için öncelikle doğumun 15 Mayıs 2015 tarihi ve sonrasında olması gerekmektedir. Buna göre;

- 1. çocuk için: 300 TL

- 2. çocuk için: 400 TL

- 3. ve sonrasında doğan çocuk için: 600 TL doğum yardımı ödenmektedir.

15 Mayıs 2015 öncesinde olan çocuklar için doğum yardımı yapılamamaktadır. Ancak belirlenen tarih sonrasında doğan çocuklar için ödenecek doğum yardımı hesaplaması daha önce doğan çocuklar üzerinden yapılabilmektedir.

Yani belirlenen tarih öncesinde anne eğer 1 çocuk doğurmuşsa 15 Mayıs 2015 sonrasında doğurulan çocuk için 400 TL yardım alacaktır.

DOĞUM YARDIMI ALMAK İÇİN NELER YAPILMALI?

Doğum yardımı devlet tarafından annelere verilen bir doğum hediyesidir. Bu nedenle de yardımı almak için annelerin başvuru yapması gerekmektedir. Doğum yardımı almak isteyen anneler Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi’ni (http://www.aile.gov.tr/data/555dcf6b369dc57e3cd5b163/dilekce_ornegi.pdf) doldurmalıdır. Dilekçeyi tam bir şekilde dolduran anneler başvurularını Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri, Sosyal Hizmet Merkezleri veya yurt dışında yaşayan vatandaşlar Büyükelçilikler ve Konsolosluklar aracılığıyla gerçekleştirebilirler. Başvurular şahsen yapılabileceği gibi posta veya kargo yoluyla da yapılabilmektedir.

Haberin Devamı

MEMUR ANNELER DOĞUM YARDIMI İÇİN NEREYE BAŞVURMALI?

Herhangi bir kamu kurum veya kuruluşunda çalışan memur anneler doğum yardımı başvurularını görev yaptıkları kurum ve kuruluşlarda yapabilirler. Öte yandan doğum yardımı ile alakalı detaylı bilgi almak isteyen vatandaşlar 144 ya da 183 nolu numaralardan bilgi alabilirler. 

BAKMADAN GEÇME!