Doğum günü, lezzetli ölüm pastasıyla kutlandı

Güncelleme Tarihi:

Doğum günü, lezzetli ölüm pastasıyla kutlandı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2010 00:00

Polisiye edebiyatın kraliçesi, ünlü İngiliz yazar Agatha Christie’nin 120. doğum günü önceki akşam Pera Palas Oteli’nde düzenlenen bir yemekle kutlandı. Yemeğe yazarın torunu Mathew Prichard ile Agatha Christie’nin Gizli Defterleri adlı kitabın yazarı John Curran katıldı.

İhsan YILMAZ
ROMANLARI tüm dünyada kutsal kitaplardan ve Shakespeare’den sonra en çok satan yazar olan Agatha Christie’nin 120. doğum günü Şark Ekspresi’nde Cinayet romanını yazarken bir süre kaldığı Pera Palas Oteli’nde önceki akşam düzenlenen bir yemekle kutlandı.

Kitaplarınının Türkiye’deki yayıncısı Altın Kitaplar Yayınevi’nin doğum günü kutlamasına yazarın torunu Mathew Prichard, eşi ve kayınbiraderi ile Agatha Christie’nin Gizli Defterleri adlı kitabın yazarı John Curran katıldı. Agatha Christie’nin Mathew Prichard yaptığı konuşmada, büyükbabası ve büyükannesinin yıllar önce çok iyi ağırlandığı bu mekânda yıllar sonra aynı misafirperverlikle ağırlanmaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, “Her yıl 15 Eylül’deki doğum günlerini İngiltere’nin Torquay kasabasındaki doğduğu evde geçirirdim ama bu yıl İstanbul’a gelmeyi tercih ettim” dedi.

Kokteylle başlayan gecede yemek sırasında bir de canlı performans sergilendi. Konuklardan birinin aniden yere düşüp ölmesiyle başlayan performansta Şenay Gürler, Faik Ergin, Hakan Pişkin ve Turgay Doğan tarafından canlandırılan karakterler davetlileri de performansa dahil ederek bir gösteri gerçekleştirdiler. Cinayetin çözümünde konukların arasında bulunan Sevil Atasoy’un bilgisine ve sinema eleştirmeni Atilla Dorsay’ın oyunculuğuna da başvuruldu.
Yemeğin sonunda ise konuklara Pera Palas’ın aşçısının özel olarak hazırladığı ve Agatha Christie’nin kitaplarından birinde tarifi verilen Lezzetli Ölüm Tatlısı ikram edildi.

Hulda geliyor

HEYKEL sanatçısı İlhan Koman’ın vefatına kadar ev ve atölye olarak kullandığı tarihi gemi M/S Hulda’nın Stockholm’de başlayan ve 16 ay süren sanat ve bilim yolculuğu 21 Eylül Salı günü son durağı olan İstanbul’da sona eriyor.
Avrupa Komisyonu 7. Çerçeve Programı ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı, İsveç Konsolosluğu’nun destekleriyle Stockholm’den İstanbul’a gelen 105 yıllık yelkenli gemi salı günü saat 15.30 civarında, yelkenliler eşliğinde Marmara’dan İstanbul Boğazı’na girecek, İlhan Koman’ın 1946 yılında mezun olduğu ve öğretim üyeliği yaptığı, (o dönemdeki adıyla İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi), Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne de saat 16.30’da yanaşacak.
Hulda Festivali İstanbul etkinlikleri kapsamında iki ay boyunca çeşitli sergi ve atölye çalışmaları gerçekleştirilecek.

Yeni Alman filmleri

İSTANBUL Modern Sinema ve Goethe-Institut İstanbul, geçen yıl başlattıkları “Almanya’dan Yepyeni Filmler” dizisini bu yıl da devam ettiriyor ve ilk gösterimi son bir yıl içerisinde gerçekleşmiş Alman filmlerinden bir seçki sunuyor. 23 ? 30 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan programın açılışını romantik komedi Lila Lila filmi yapıyor. Seçkide yer alan diğer filmler arasında Andreas Dresen’in melankolik komedi filmi Votka ile Viski, ürkütücü bir psikolojik dram olan Yerçekimi ve Thomas Arslan’ın gerilim yüklü cinayet filmi Gölgede yer alıyor.

Işık sese dönüşüyor

SUNA ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi’nin, “Japonya Medya Sanatları Festivali İstanbul’da” sergisi kapsamındaki yeni etkinlikleri bugün ve yarın sanatseverlerle buluşuyor. 2010 Japon Medya Sanatları Festivali’nde Mükemmellik Ödülü’nü alan genç medya sanatçısı Wada Ei’nin “Braun Tüpü Caz Band” Performansı ile Anime Gundam filmlerinin efsanevi yaratıcısı ve yönetmeni TOMINO Yoshiyuki ile küratör KUSAHARA Machiko’nun söyleşileri Pera Müzesi’nde izlenebilir. Etkinliklerin ücreti 5 TL. www.peramuzesi.org.tr

Doğançay’ın eserleri Ohio’da

RESSAM Burhan Doğançay’ın eserleri, Kennedy Museum of Art tarafından, ABD’deki ünlü Ohio Üniversitesi’ne sergilenmek üzere verildi. Önceki gün açılan sergide, Kurdeleler, Duvarlar ve Alexander serisinden eserler bulunuyor.

Ömer Asım Aksoy ödülü Karakuş’un

DİL Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü’ne bu yıl yazar Hidayet Karakuş’un Şeytan Minareleri adlı romanı değer görüldü. Doğan Hızlan, Konur Ertop, Adnan Binyazar, Şemsettin Ünlü ve Sevgi Özel’den oluşan seçici kurul, ödülü Hidayet Karakuş’a vermeyi oybirliği ile kabul etti. Karakuş’a ödülü 78. Dil Bayramı’nda sunulacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!