Doğu'da eskimo tekniği

Güncelleme Tarihi:

Doğuda eskimo tekniği
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2007 17:15

Erzincan’ın Üzümlü İlçesi'ne bağlı Altınbaşak Beldesi’nde geçimlerini balıkçılıkla sağlayan vatandaşlar, buz tutan Karasu Nehri’ni motorlu testere ile delip balık avlıyor.

Aşırı soğuklar nedeni hava sıcaklığının sıfırın altında 20 dereceye kadar düşmesi sonucu Fırat Nehri’nin kolu olan Karasu nehrinin yüzeyi tamamen buzla kaplandı. Balıkçılıkla geçimlerini sağlayan vatandaşlar, nehrin uzerindeki buzları motorlu testere ile kesip balık avlamaya çalışıyor. Karasu nehrinin buz tutan zemini üzerine çıkan 7 kişilik balıkçı grubu, yanlarında getirdikleri iki motorlu testereyle, ağları indirecekleri yerleri kestikten sonra, buz kalıplarını kullandıkları baltalar yardımıyla çıkararak, ağları nehrin içine bıraktı.

Bir grup balıkçı ise balıkları ürkütmek için buzlu zemin üzerinde üçgen şeklinde delikler açarak, bu bölgeye uzun sırıklar sokup balıkları ağlara doğru kovaladı. Bir müddet bekleyen balıkçılar daha sonra tekrar sırıklar ile son kez kovalama işlemi yaptı. Ağlara balıkların vurduğunu gören balıkçılar, büyük bir ustalıkla ağları yavaşça nehirden çıkararak, sazan ve kefal balıklarını bir kenarda topladı.

Buz tutan nehir üzerinde işlerini büyük bir titizlikle yapan balıkçılar, işlerinin zor olduğunu, ancak ekmek parası için çalıştıklarını belirtti. Balıkçı Mehmet Kurtalan (28), havaların aşırı soğuk olması nedeni ile Karasu Nehri’nin donduğunu belirterek, “Biz de bu buzlu zemine aldırış etmeden kendi yöntemimizle, buzları hızarlarla kesip, balık avı yapıyoruz. İşimiz zor olduğu kadar, eğlenceli de oluyor” dedi. Balıkçılardan Mahmut Şen (34) ise, “Ekmek parası insana herşeyi yaptırıyor. Bu işte uzman sayılırız ama korkumuyorda değiliz” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!