Doğu'da deprem paniği

Güncelleme Tarihi:

Doğuda deprem paniği
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bingöl'ün Karlıova İlçesi ve köylerindeki vatandaşlar, 10 saniye süren 5 şiddetindeki depremin paniğiyle önceki geceyi sokakta geçirdi. Şans eseri ölen olmayan depremde, en çok hasar Kantarkaya'da oldu, evlerin yüzde 80'i yıkıldı. 13 vatandaş kaçarken yaralandı.

BİNGÖL'ün Karlıova İlçesi ve köylerinde önceki gün 13 kişinin yaralanmasına, bazı evlerin yıkılmasına ve çok sayıda evin hasar görmesine neden olan 5 şiddetindeki depremden sonra bölge, gece boyu birbirini takip eden depremlerle ‘beşik gibi’ sallandı. Evleri yıkılan vatandaşlar enkaz altından çıkarabildikleri yatak ve yorganlarını sokağa sererek sabahladı. Havanın soğuk olması nedeniyle depremzedeler, sokakta ateşler yakıp ısınmaya çalıştı. Deprem bölgesine ulaşım güçlüğü nedeniyle ilk gün çadır, battaniye ve diğer yardım malzemesi ulaştırılamadı.

OKULLAR TATİL

Depremzedeler perişan olurken, Karlıova ilçe merkezi ve köylerde okullar 20 Nisan'a kadar tatil edildi. Bingöl Valisi Süleyman Kamçı, depremde can kaybının olmamasını mucize olarak nitelendirdi. Vali Kamçı, Kantarkaya'da evlerin yüzde 80'inin, Çatak'ta yüzde 45'inin, Yoncalı Köyü'nde ise yüzde 15'inin hasar gördüğünü Çatak ve Kantarkaya'da çadırkentler kuracaklarını söyledi.

10 SANİYE SÜRDÜ

Kandilli Rasathanesi'nin saptamasına göre önceki gün saat 18.14'te meydana gelen ve merkez üssü Bingöl'ün Karlıova İlçesi olan deprem 10 saniye kadar sürdü. Karlıova-Tercan fay hattında bulunan Kantarkaya, Dörtyol, Çilgül, Ulupınar, Derinçay, Viranşehir, Ulupınar, Çukurtepe, Kızılçubuk Köylerinde hasara neden olan depremde Çiftlik ile Geçitli Köylerinde toprak kayması ve çığ meydana geldi. Deprem paniğiyle kaçarken yaralanan 1’i polis, 2’si asker 13 vatandaş çevre illerdeki hastanelerde tedavi altına alındı.

Karlıova ilçe merkezinde birçok kamu binası depremde hasar gördü. İlçeye bağlı Kartalkaya, Dörtyol, Çiligül Köylerinde 300 kadar evde de ağır ve orta derecede hasar oldu, bazı evler yıkıldı. Bingöl Valisi Süleyman Kamçı, şu bilgileri verdi:

‘‘Karlıova depremini çok şükür ucuz atlattık. Yaralılardan 9'u taburcu edildi. Çadır ve battaniye yardımı henüz ulaşmadı. Bugün (dün) gelecek ve tüm depremzedelere dağıtılacak. Çadır kentler kuracağız. Vatandaşların tüm ihtiyaçları karşılanacak.’’

Çocukların kavgası hayatımızı kurtardı

Kantarkaya Köyü'nden üç çocuk annesi Zeynep Alug, yıkılan evinin enkazı altında kalmaktan şans eseri kurtulduğunu söyledi. Zeynep Alug, ‘‘Çocuklar sokakta oynuyordu. Birbirleri ile kavga etmişler. Seslerini duyunca sokağa fırladım. İşte tam bu sırada deprem oldu ve evimiz çöktü. Geriye dönüp baktığımda bir toz bulutu yükseliyordu. Şans eseri yaşıyoruz. Ama, evsiz kaldık’’ dedi. Evinin enkazı önünde küçük kızı Meryem'i emziren Zeynep Alug, ‘‘Hayatımı Meryem'in ağlaması kurtardı’’ dedi. Kantarkaya Köyü'nden 72 yaşındaki Ayşe Demirci de sokakta üst üste yığdığı yataklarının arasında depremi anlattı. Gençlerin depremden korktuklarını, bunu da yadırgadığını belirten Demirci, ‘‘Ben 1949, 1966 ve 1971 yıllarındaki depremleri de yaşadım. Öldürmeyen Allah öldürmüyor. Gençler niye bu kadar çok korkuyor anlayamadım’’ dedi.

Erzurum’da da 4.2 şiddetinde deprem oldu

Karlıova İlçesi ve köylerindeki şiddetli depremin ardından sarsıntılar aralıklarla sürdü. Saat 22.56'da merkez üssü Erzurum olan 4.2 şiddetinde büyük bir deprem daha oldu. Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürlüğü, saat 04.15'te 3, saat 04.30'da 3.5 şiddetinde depremler kaydedildiğini bildirdi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!