Doğu’ya marş marş

Güncelleme Tarihi:

Doğu’ya marş marş
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

Askere çağrılan DYP'li eski bakan Bahattin Şeker, sahte belgeyle dövizle askerlikten yararlanması nedeniyle ‘‘sakıncalı’’ sayıldığı için, görevini Doğu'da, PKK ile mücadele eden bir birlikte yapacak. YSK'nın milletvekilliğinin düşmesine karar vermesi halinde askere alınacak olan Şeker, aşırı kilolu olduğu için komando olamayacak.

Sahte belgeyle dövizli askerlikten yararlandığı gerekçesiyle askere çağrılan DYP'li Bahattin Şeker'in milletvekilliği düşerse, ‘sakıncalı’ olduğu için askerliği zor geçecek. Yüksek Seçim Kurulu, milletvekilliğinin düşmesine karar verirse, Şeker'in askerliğini Doğu Anadolu'da PKK terörü ile aktif olarak mücadele eden bir birlikte bitirmesi planlanıyor. Askeri kaynakların verdiği bilgiye göre, YSK'nın kararından sonra Şeker, Amasya'daki 15. Er Eğitim Tugayı veya Sıvas'taki 5. Er Eğitim Tugayı'nda silah altına alınacak. ‘‘Asker kaçakları, bakayalar ve askerlik konusunda sahtecilik yapanlar’’ Amasya ve Sıvas'ta sıkı bir eğitimden geçiriliyor. Şeker, Amasya veya Sıvas'ta zorlu bir acemi eğitimine tabi tutulacak. Şeker'in büyük olasılıkla piyade sınıfına ayrılması ve kiloları nedeniyle komando yapılmaması bekleniyor.

PKK İLE SAVAŞACAK

Acemi eğitiminden sonra Şeker'in, Doğu Anadolu'daki birliklerden birine sevkedilmesi planlanıyor. Ancak Şeker'in birliği Ağrı, Şırnak, Hakkâri'de bulunan ve PKK ile aktif olarak mücadele veren operasyon birliklerinden biri olacak. Lise mezunu olan Şeker, 16 ay boyunca askerlik yapacak. Şeker'in dövizli askerlikte geçirdiği iki aylık süresi 18 aylık süreden düşürülecek.

KİMSEYE AYRICALIK YOK

Askeri kaynaklar, Şeker'in milletvekili olmasının, bakanlık yapmasının kendisine hiç bir ayrıcalık getirmediğini, tam tersine ‘‘sahtecilik’’ yaptığı için kendisine hoşgörü tanınmasının olanaksız olduğunu kaydettiler. Harvard Üniversitesi mezunu Umut Kahya'nın şehit olmasını hatırlatan bir askeri kaynak, Şeker'in, ‘‘ayak ayak üstünde ve masa başında’’ askerlik yapmasının beklenmemesi gerektiğini kaydettiler.

MAZBATASI TEHLİKEDE

YSK yetkilileri, Anayasa'nın 76'ncı ve 2839 sayılı Milletvekili Kanunu'nun 11. maddesinde, milletvekilliğine seçilebilme yeterliliği arasında ‘‘askerlik hizmetini yapmış olmanın’’ bulunduğuna dikkat çektiler. Yetkililer, aynı sabıkası olan kişilerin milletvekili mazbatalarının iptal edildiği gibi, ‘‘askerlik görevini usulüne uygun yapmadığını gözden saklamak suretiyle milletvekili seçilen kişinin’’ de milletvekilliğinin düşürülebileceğini kaydettiler. Bu durumda, Şeker'in askere alınmasına hiçbir engel kalmayacak.

Kaçarsa hapse girer

Askeri kaynaklar, Bahattin Şeker'in milletvekilliğinin düşürülmesi halinde askere çağrılacağını, ancak gelmemesi halinde ‘‘bakaya’’ durumuna düşeceğini vurguladılar. Askeri Ceza Kanunu'nun 63. maddesine göre, bir kişi 7 gün askere gelmez, daha sonra kendiliğinden teslim olursa 1 aya kadar hapis, yakalanırsa 3 aya kadar hapisle cezalandırılıyor. 7 günden 3 aya kadar kendiliğinden gelirse, 3 aydan 1 yıla kadar hapisle, bu durumda yakalanırsa 4 aydan 1.5 yıla kadar hapisle yargılanıyor. 3 aydan sonra kendiliğinden gelmesi halinde 4 aydan 2 yıla kadar hapisle, bu durumda yakalanması durumundaysa 6 aydan 3 yıla kadar ağır hapisle cezalandırılıyor. Bu cezayı alan kişi kamu haklarından yasaklı hale düşüyor.

Vekilliği düşer düşmez asker

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), DYP Bilecik Milletvekili Bahattin Şeker'in, ‘‘Dövizle askerlik kapsamından çıkarıldığı’’ gerekçesiyle milletvekilliğinin iptali istemli başvuruyu önümüzdeki cumartesi günü ele alacak. YSK bu toplantısında, Şeker'in avukatlarının duruşma ve sözlü savunma talebini görüşerek, duruşma gününü belirleyecek. Şeker ve avukatlarının savunmasının ardından, YSK, vekilliğinin düşmesine veya reddine karar verecek. Şeker, vekilliği düşünce derhal askere alınacak. YSK Başkanvekili Sabri Coşkun, yasalarına göre Şeker'in savunma hakkı bulunduğunu ve bu hakkın kendisine tanınmasının prosedür gereği olduğunu belirtti. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) daha önce Şeker'in, Milli Savunma Bakanlığı'nın (MSB) dövizli askerlik hizmetinin kaldırılmasına dair işlemin iptali davasında ‘‘yürütmeyi durdurma’’ talebini oybirliği ile reddetmişti. Şeker'in açtığı davanın sonucu ise adli tatilden sonraya kalabilecek.

Ancak Şeker'in kaderini YSK kararı çizecek. YSK'nın Şeker'in vekilliğini düşürdüğü anda, ASAL (Milli Savunma Bakanlığı Askere Alma Dairesi), DYP milletvekilinin açtığı davanın esastan sonuçlanması beklemeksizin askere çağrı celbi çıkarabilecek. Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, 1602 sayılı AYİM Kanunu'nun 62. maddesi, dava açılmasının itiraz edilen idari işlemi durdurmayacağını hükme bağlıyor.

Günah keçisiyim

DYP Bilecik Milletvekili Bahattin Şeker, Hürriyet'in sorularını yanıtlarken, ‘‘İfade vermeyi YSK'dan bizzat ben talep ettim. Benim hiçbir şeyden korkum yok’’ dedi. Şeker, askeri mahkemede askerlik durumuna ilişkin olarak devam etmekte olan bir dava varken, bugünden bazı kesimlerin kendisini ‘‘asker kaçağı’’ gibi ilan ettiklerini de belirtti, şunları söyledi: ‘‘Askeri Mahkeme'de dava açılmış durumda. Askeri Mahkeme yeni deliller sunmam için de bana 30 günlük süre vermiş bulunuyor. Askeri Mahkeme'nin alacağı karar daha ortada yokken, askerlik durumumla ilgili karar verilmemişken, tutup da beni mahkum etmeye kalkmanın anlamı ne? Yüksek Seçim Kurulu şimdi benim milletvekilliğimin iptalini isterse ve yarın askeri mahkeme beni haklı bulur davayı kazanırsam ne olacak? Bütün bunlar bir tarafa Askeri Mahkeme'nin vereceği karar benim için önemlidir. Ne karar çıkarsa ona uyarım. Benim askerliğim ile ilgili belgelerim ortada. Bunlar dururken, bugünden mahkum etme çabası neden? Askeri Mahkeme kararını askerliğimi yeniden yapma yönünde verirse kimse endişe etmesin, ben o gün milletvekilliğinden istifa ederim. Benim askerlikten kaçtığım yok. Bir vatandaş olarak haklarımı ortaya koyuyorum. Ayrıca şişmanlamaya çalışıyor yönünde sözler söyleniyor. Benim yıllardır kilom aynı, hiç de değişmedi. Askerlikten kaçmak için şişmanladığım yönündeki laflar da uydurma.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!