Doğu Karadeniz yaylalarında şenlik var

Güncelleme Tarihi:

Doğu Karadeniz yaylalarında şenlik var
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2010 00:00

Doğu Karadeniz kültürünü tanıtmak amacıyla düzenlenen Yeşil Yayla Festivali 30 Temmuz’da başlıyor. Rize ve Artvin’in üç köyünde, üç günde konser, köy gezisi, atölye çalışması türünde toplam 28 etkinlik gerçekleştirilecek. Bu yılın teması bölgenin özel taşları. Birol Topaloğlu, Senem Diyici, Alain Blesing, Kollektif, Pinhani, Azerbaycan Peri Meclisi gibi solist ve grupların konser vereceği festival, meraklı gezginlere Doğu Karadeniz’in kültürünü yaşama ve tanıma fırsatı sunuyor.

Merkezi İstanbul’da olan GOLA Kültür, Sanat ve Ekoloji Derneği’nce düzenlenen Yeşil Yayla Kültür, Sanat ve Çevre Festivali beşinci yılını kutluyor. Bu yıl ilk kez yurdışından sanatçıları ağırlayacak festival kapsamında altışar konser ve keşif gezisi, dört atölye çalışması dahil toplam 28 etkinlik gerçekleştirilecek.
Yeşil Yayla Festivali, Doğu Karadeniz’in kültürel değerlerine dikkat çekmek, bölge halkına unutulmak üzere olan kültürel zenginlikleri hatırlatmak, ekolojik turizmi teşvik etmek amacıyla düzenleniyor. Festivalin ilk gün etkinlikleri Rize’nin Fındıklı, Çağlayan köylerinde, ikinci gün Artvin’in Arhavi İlçesi’ndeki Papilat (Arılı) Köyü’nde, son gün ise Arhavi’nin Lome (Yolgeçen) köylerinde gerçekleştirilecek.

BU YILIN TEMASI TAŞLAR

Festival, 30 Temmuz’da Fındıklı Köyü’ndeki açılış yürüyüşüyle başlayacak. Sanatçılar ve izleyiciler müzik eşliğinde köyden geçecek. Geçen yıl düzenlenen atölye çalışmalarında bitkilerin izini süren festival, bu yıl bölgenin taş zenginliğine, bunların günlük hayattaki kullanım alanlarına dikkat çekecek. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ali Van’ın rehberliğinde Pesansör Yaylası ve Gürcüdüzü Vadisi’nde yapılacak gezilerde bölgenin doğal oluşum süreci anlatılacak, taşları tanıtılacak. Çağlayan Köyü’nde Türkün Sümerkan ve Nilgün Heper’in rehberliğinde taş boyama atölyesi düzenlenecek. Yard. Doç. Dr. Mustafa Reşat Sümerkant, bölgede taşların kullanımı konusunda bilgi verecek. Ayrıca çocukların taşlarla oynadıkları oyunlar konuklara öğretilecek ve köy meydanında bu oyunlar oynanacak.
Festival kapsamında bu yıl ilk kez Karadeniz Kadın Sesi Sahnesi’nde yurtdışından gelen sanatçılar konser verecek. Türkiye’den tulum sanatçısı Filiz İlkay Balta, Azerbaycan Peri Meclisi sanatçılarından Giulare Azafli ve Solmaz Qosaeyva, Gürcistan ünlü müzik gruplarından Tutarçela’nın kurucusu ve solistlerinden Tamar Buadze, Marian Arveladze, Senem Diyici ile Alain Blesing festivalde sahne alacak.
Arılı Köyü’nde düzenlenecek atölye çalışmasında geleneksel horon ele alınacak. Lome Köyü’nde Hasan Aksoylu lazlarda yaşam kültürünü anlatacak.

YEREL YEMEK ATÖLYESİ

Festivalin yerel yemeklere ayrılan bölümünde, Rizeli Refik Lakerta “grestada kapça geçveyi,” yani taşta sebzeli hamsi tarifini anlatacak. Konuklar hem yemeğin yapımını öğrenecek hem de tatma imkanı bulacak.
Festivalde, konuklara bölgeyi tanıtmak amacıyla ekolojik geziler gerçekleştirilecek. Ayrıca Mehmet Remzi Öncel ve Taner Kılınç “Az Gittik Uz Gittik” başlıklı fotoğraf sergisiyle doğa sevgisini ele alacak.
Festival izleyicileri köylerdeki pansiyonlarda, bölgedeki öğretmen evlerinde konaklayacak. İsteyen festival alanlarına yakın bölgelerde çadır kurabilecek. Etkinlikler hakkında ayrıntılı bilgiyi GOLA ve festivalin web sayfalarında bulabilirsiniz. (www.yaylafest.org, www.golader.org)

FESTİVAL KOORDİNATÖRÜ REFİKA KADIOĞLU’NDAN 2009 ANEKDOTLARI

* Fransa’nın Brötanya bölgesinden bir grup, festivalin konuğu oldu. 50-70 yaş arasındaki Brötanyalılar, gırtlak oyunlarıyla, enstrüman eşliksiz geleneksel şarkılar söyleyen amatör müzikçilerdi. Boveller, Çamlıhemşin’in Dikkaya Köyü’nde, köy kahvesinde köylülerle buluştu. Sohbet ettiler, şarkı söylediler, dans ettiler. Daha sonra, bin metre irtifadaki Handağı Düzlüğü’nde düzenlenen festivalde bir konser verdiler. Brötan danslarını Hemşinliler’e öğrettiler, onlar da horon tepmeyi öğrendiler. Köylüler festival alanına ağaçtan geleneksel dönme dolap kurdu, ferdali döner pişirip konuklarına ikram etti. Bu tanışmanın ardından Boveller, Hemşinliler’i bu yıl Fransa’da düzenlenecek bir festivale davet etti.
* 75 yaşındaki emekli Öğretmen Mine Hanım, Konya Selçuk’tan tek başına gelmişti. Rafting yaptı, fotoğraf çektirdi. “Gençlere göstereceğim, hayatın her çağında yapılacak bir şeyler vardır” diyeceğim, diyordu ayrılırken.
* Ardeşen’in Yamaçdere köylüleri, festival katılımcılarına atmaca sevdalarını anlattı. Konuklarını atmaca yakaladıkları Zurgi Tepesi’ne çıkartıp kuşların geçiş noktaları, yakalama teknikleri, eğitme yöntemleri hakkında bilgi verdi.
* Rize Fındıklı, Çağlayan Köyü’nde 65 yaşındaki Nursel Şatıroğlu, fındıklı sucuk (küme) yapımını konuklara tarif etti. Tattırdı.
* Geçen yılın teması şifalı bitkilerdi. Almanya’dan gelen bir uzmanın yanı sıra Ihlamurlu’dan 70 yaşında bir köylü kadın, çevredeki şifalı otlar konusunda bilgi verdi.
* Yoğun yağmura rağmen sonuna kadar ilgiyle dinlenen konserlerden birinde, kemençeci İlknur Yakupoğlu’yla piyanist Ayşe Tütüncü Karadeniz caz yaptı.
* Doğu Karadeniz’de ekolojik bir festival yapıldığını duyan 10 kişilik bir ABD grubu Çamlıhemşin’e geldi. Aralarındaki zenciler köylülerin ilgisini çekti. Konuklar köylülerle horon tepti, atölye çalışmalarına katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!