Doğrudan Gelir Desteği başvuruları 5 Haziran'da

Güncelleme Tarihi:

Doğrudan Gelir Desteği başvuruları 5 Haziranda
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2006 11:52

2006 yılı Doğrudan Gelir Desteği (DGD) ödemelerinden yararlanmak isteyen çiftçilerin Tarım Bakanlığı il ve ilçe müdürlüklerine başvuruları, 5 Haziran’da başlayacak. Çiftçilerin 3 Kasım 2006 günü mesai saati bitimine kadar başvurularını yapmaları gerektiği bildirildi.

Tarım Bakanlığı’nın Dorudan Gelir Desteği Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğe göre, DGD ödemeleri Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olan tarımsal faaliyette bulunan çiftçilere yapılacak. Çiftçilere, yıl içerisinde işledikleri ÇKS’de kayıtlı tarım arazisi büyüklüğü dikkate alınarak, en fazla 500 dekara kadar DGD ödemesi yapılacak. Arazisi 1 dekarın altında olan çiftçilere DGD ödemesi yapılmayacak.
Çiftçilere dekar başına temel DGD ödemesi, bununla birlikte organik tarım yapan ve toprak analizi yaptıran çiftçilere, tavsiye edilen üretim tekniklerini kullandıkları araziler dikkate alınarak ek DGD ödemesi de yapılacak. Dekar başına yapılacak temel ve ek DGD miktarları Tarım Bakanlığı tarafından açıklanacak.
DGD ödemeleri için gerekli finansman bütçendeki ödenektenkarşılanacak. 2006 yılı DGD ödeme planı, DGD başvurusu yapan çiftçilere ait bilgilerin, ÇKS’ye girişinin il ve ilçelerde tamamlanmasını ve ön denetiminin bitirilmesinin ardından Tarım Bakanlığı tarafından belirlenecek. Ödemelere, kontrollerin tamamlanması ve Bakanlık tarafından DGD ödemeleri ile ilgili talimatların Bankaya gönderilmesinden sonra başlanacak.
DGD almaya hak kazanan çiftçiler, 100 dekar ve üzerinde tarımsal faaliyette bulundukları arazilerde ürettikleri 2006 yılı ürünlerinden satılanlara ait müstahsil makbuzu veya satış faturalarını DGD ödemeleri sırasında ilgili banka şubelerine bildirerek, bu belgeleri saklamaları gerekiyor.
DGD ödemesi yapılacak çiftçilerin belirlenebilmesi için, bu ödemeden yararlanmak isteyen çiftçilerin, 5 Haziran 2006 tarihinden itibaren 3 Kasım 2006 günü mesai saati bitimine Tarım Bakanlığı il ve ilçe müdürlüklerine başvuruda bulunmaları gerekiyor. Kadastro görmemiş köylere ilişkin tahkim komisyonlarınca yapılan çalışma planına göre her köy için son başvuru tarihi, 3 Kasım 2006 tarihinden önce olmak kaydıyla belirlenecek ve bu tarih muhtarlara tebliğ edilecek.
Çiftçiler, ÇKS’de kayıtlı oldukları il ve ilçe merkezlerine başvuracaklar ve teslim ettikleri belgelerdeki bilgilerin doğruluğundan sorumlu olacaklar. Başvuru yapan çiftçilerin bilgilerinde değişiklik olması durumunda 3 Kasım 2006 tarihine kadar ÇKS’deki bilgilerini güncellemeleri gerekiyor.
Sadece temel DGD ödemesinden yararlanmak istiyen çiftçiler sadece dilekçeyle başvurac ak. Temel DGD ödemesi, ÇKS’de kayıtlı olan çiftçilerin tarımsal faaliyette bulunduğu arazileri üzerinden dekar başına yapılacak.
Ek DGD’den de yararlanmak isteyen çiftçilerin ayrıca tavsiye edilen üretim teknikleriyle ilgili başvuru dilekçesi veya talep formuyla ek DGD için il ve ilçe müdürlüklerine başvuruda bulunmaları gerekiyor.

ZİRAAT ODALARI ÜCRET ALAMAYACAKLAR

Yürütülen diğer uygulamalarda kullanılmak üzere 2006 yılında alınan çiftçi belgeleri, 2006 yılı DGD uygulaması için de geçerli olacak. Çiftçi belgesinin aslının çiftçi tarafından 5 yıl süreyle saklanması zorunluluğu da bulunuyor. Çiftçi belgesindeki tarım arazisi bilgileriyle çiftçinin ibraz etmiş olduğu tarımsal arazi bilgilerinin birbirleriyle uyumlu olması gerekiyor. Ziraat odaları çiftçilere verecekleri çiftçi belgelerinden ücret almayacaklar.
Doğrudan Gelir Desteği uygulamasından, ÇKS’de kayıtlı olmayan veya süresi içinde kayıtlı bilgilerini güncellemeyen, süresi içinde başvuru yapmayan, askı listelerinde isminin bulunmaması durumunda, askı süresi sonuna kadar hatalı kayıtların düzeltilmesi için yazılı başvuru yapmayan, DGD ödemesinden faydalanmak üzere başvuru yapan çiftçilerden gerçeğe aykırı beyanda bulunan ve belge ibraz edenlerle kamu tüzel kişileri yararlanamayacaklar.
Tebliğle, DGD uygulaması dışında kalacak araziler de belirlendi. Buna göre, ÇKS’ye kaydı yapılmayan araziler, üretim yılı içerisinde herhangi bir üretim ya da üretim gayesiyle toprak işlemesi yapılmamış olan boş araziler, kadastro geçmemiş birimlerde, tapu sicil müdürlüklerinden onaylı tapu zabıt kaydına sahip olmayan çayır vasıflı araziler için DGD ödemesi yapılmayacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!