Dogmatik Osmanlı tahliye edilmesin

Güncelleme Tarihi:

Dogmatik Osmanlı tahliye edilmesin
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2012 00:00

Almanya’da İhsan Öner isimli Türk mahkûm, cezasının üçte ikisini çektikten sonra prosedür gereği tahliye talep etti. Mahkeme, Öner’in “bağlı olduğu dogmatik Osmanlı kültür kökeninden kaynaklanan tehlikeli kişilik yapısı” raporuna dayanarak, tecil talebini reddetti.

ALMANYA’da, Aşağı Saksonya’nın Oldenburg kasabasında ikamet eden evli, üç çocuk babası İhsan Öner, 2002’de asıl mesleği oto tamirciliğini bırakarak bir dükkan açtı. Öner, 2005 yılında, kendisine 4 bin Euro borcu olan sabıkalı bir Alman’ı, parasını almak için silahla tehdit etti. Ancak daha sonra pişmanlık duyarak, polise teslim olan Öner, Aralık 2005’de “adam kaçırma ve rehin alma”dan 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu tarihten beri Lingen Cezaevi’nde yatan Öner, cezalarının üçte ikisini çeken mahkumlara tanınan tecil hakkından faydalanmak için mahkemeye başvurdu. Mahkeme de, prosedür gereği bir bilirkişi görevlendirerek, Öner’in gelecekte de toplum için tehlike teşkil edip etmediği konusunda rapor istedi. Bilirkişi, “bağlı olduğu dogmatik Osmanlı kültür kökeninden kaynaklanan tehlikeli kişilik yapısı” bulunduğuna kanaat getirerek, Öner’in kalan cezanın tecili talebi için, olumsuz rapor verdi.

Psikolojim bozuldu

Lingen Cezaevi’nden telefonla Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Öner, şunları söyledi: “Raporu okuyunca şoke oldum. Alman mahkumların tahliye dilekçeleri de çok ender de olsa reddedilebiliyor. Ama hiç birinde ‘bağlı olduğu Alman kültüründen kaynaklanan tehlikeden’ bahsedilmiyor. Alman mahkumların talepleri ‘agresif kişilik’, ‘uyuşturucu bağımlılığı’ ve ‘bozuk aile düzeni’ gerekçeleriyle geri çevrilirken, benim etnik kökenimin gerekçe gösterilmesini ırkçılık olarak görüyorum. ‘Osmanlı kökeninden olmak’ toplum için tehlikeyse, hepimizi içeri atsınlar. Bir insanın tehlikeli olup olmadığı ne zamandan beri etnik kökeni veya kültürüyle ölçülüyor? Hem ‘Osmanlı’ ne demek? Ben Türkiye vatandaşıyım.”

İçerdeyken dış suçlama

2005’ten beri cezaevinde olan İhsan Öner’in Olden-burg’daki evine, 30 Kasım 2011’de bir tebligat gönderildi. Tebligatta, 27 Ağustos 2011’de Oldenburg’da bir kişinin cüzdanını çalmakla suçlanan ve ifadeye çağrılan Öner, cezaevi yönetiminden aldığı ve 29 Aralık 2005’den beni kesintisiz cezaevinde olduğunu belgeleyen yazıyla kurtulabildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!