Doğmamış bebeğe müzik

Güncelleme Tarihi:

Doğmamış bebeğe müzik
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

Anne karnındaki bebeğin müziği işitebildiklerini kanıtlayan araştırmalar, hamileliğin erken döneminde bebeklerde oluşabilecek beyin hasarlarının teşhisi için de önem taşıyor.

NottIngham Üniversitesi Fizik ve Astronomi Bölümü uzmanları tarafından üç hamile kadının karnına yaklaştırılan bir ses vericiden yayılan müzik, yüksek hızla çalışan bir gösterme mekanizması sayesinde bebeklerde tepkilere neden oldu. 15 saniye boyunca çalan müzik, bebeklerden ikisinin beyin aktivitesinde büyük bir yükselme oldu.

The Lancet Dergisi’nde yayınlanan bu araştırma, bebeklerin beyinsel gelişmelerinin hangi devrede başladığına dair yapılan tartışmaları arttıracağa benziyor.

Bazı araştırmacıların iddialarına göre, eğer istenirse bazı bebeklerin öğrenme kapasiteleri daha anne karnındayken geliştirilip, daha sonraki okul hayatında büyük değişikliklere yol açabilir.

Araştırmayı yapan uzmanlar, bebeğin beyin aktivitesini anne karnındaki 38 veya 39'uncu haftasında, yani doğumdan hemen önce inceledikleri zaman 12 kadından 10 tanesinin bebeğinin tepki verdiğini kaydediyorlar.

Uzmanlara göre bu metodun asıl önemi, hamileliğin erken safhalarında beyinde oluşabilecek hasarların tespit edilmesi. Sakat doğan çocuklar için sorulan en önemli sorunun, beynin hangi devrede hasar gördüğü olduğunu vurgulayan araştırmacılar, yeni geliştirdikleri sistemle buna bir cevap bulmayı amaçladıklarını belirtiyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!