Doğan Hızlan öneriyor

Güncelleme Tarihi:

Doğan Hızlan öneriyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2007 18:54

Hürriyet Gazetesi yazarı ve sanat eleştirmeni Doğan Hızlan haftanın kültür sanat etkinlikleri arasından sizin için seçti.

Haberin Devamı

Gezin: istanbul’da önemli bir etkinlik söz konusu. Bugün başlayıp 22 Nisan'a kadar Swissotel'de Uluslararası Doğu Halı Konferansı'nın 11'incisi bu yıl istanbul'da gerçekleşiyor. Bu konferanslara dünyaca ünlü koleksiyoner, müze yöneticisi ve akademisyenlerin de olduğu 1000'in üstünde yabancı konuk gelecek.  Ancak daha önemlisi, etkinlik kapsamında Topkapı Sarayı, Dolmabahçe Sarayı, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Sadberk Hanım Müzesi, Vakıflar Halı ve Kilim Müzesi, Kadir Has Üniversitesi Rezan Has Müzesi'nde sergiler açıldi. Birbirinden güzel halı ve kilimleir görmenin tam zamanı. Ayrıca Sakıp Sabancı Müzesi’nde de 19 Ağustos'a kadar sürecek bir sergi var. “Tanrı'ya Adanmış Halılar: Transilvanya Kiliselerinde Anadolu Halıları, 1500-1750” adlı sergide Romanya ve Macaristan'daki kilise ve müzelerden seçilen, 16. ve 18. yüzyıl arası Batı Anadolu halılarından 41 örnek yer alıyor. Sergi, yüzyıllar boyunca cami ve mescitlerde yer alan, üstlerinde namaz kılınıp dua edilen halıların, başka bir inanca sahip ama aynı Tanrı'ya inanan insanların kutsal mekânlarında korunmaları ve saklanmalarıyla ilgili de ilginç bir sentez sunuyor. Beğeneceksiniz!

Haberin Devamı

Okuyun: Türkiye Günlüğü 1577-1578 2.CİLT. Stephan Gerlach’ın kaleme aldığı bu iki ciltlik günlük gerçekten önemli seyahatnamelerden birisi. Avusturya elçisi ile birlikte, sefaret heyetinin vaizi olarak 1573’de istanbul’a gelen Gerlach 16. yüzyıl Osmanlı-Türk dünyasını tüm detaylarıyla anlatıyor. istanbul’un Müslim ve gayrimüslim halkının yaşamını dikkatle gözlemleyen Gerlach, özellikle hükümdar, hanedan, saray ve iktidarı oluşturan paşalar hakkında önemli bilgiler veriyor. Ramazan davetleri, cenaze alayları, düğünler, Muharrem- âşure-nevrûz kutlamaları, Hıdrellez, Âmin Alayları, bin bir çeşit mal satılan pazarları, Boğaz’da sürüler halinde dolaşan yunusları da anlatır Gerlach. Gerek saraya, gerekse sıradan halka yönelik eksiksiz gözlemler kullanan Gerlach, hem görevi gereği, hem inancı, hem de Alman kimliğ idolayısıyla çok da tarafsız değildir aslında. Ama gerçekten beğeneceğiniz ve gerçekten oldukça önemli bir günlük. Korkulan Türk imajının var olduğu günlerde, bir Batılının gözünden Türk dünyasını okuyun.

Haberin Devamı

Görün: Geçtiğimiz hafta ödüllerle sona erdi Uluslararası istanbul Film Festivali. Birbirinden güzel filmlerin gösterildiği festivalden sonar gösterime giren yine oldukça güzel filmer var. Festvialde izleme şansı bulamayanların kaçırmaması gereken filmler arasında, başta Ferzan Özpetek’in Bir Ömür Yetmez adlı filmi ve ardından Pan’ın Labirenti, Kara Kitap gibi filmleri mutlaka görmelisiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!