Doğa

Güncelleme Tarihi:

Doğa
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2005 00:00

Türler hızla tükenmeye devam ediyor
/images/100/0x0/55ead635f018fbb8f899dcf4


Son 500 yıla göre günümüzde tehdit altında bulunan türlerin sayısı üç misli fazla. İnsanoğlu, türlerin ölüm oranını doğal ölçütün 100-1000 katına çıkardı.

Amerikalı bilim adamlarının Proceedings of the National Academy of Sciences dergisindeki araştırma sonuçlarına göre, türler çok daha hızlı tükenmeye başlamış. Son 500 yıla göre günümüzde tehdit altında bulunan türlerin sayısı üç misli fazla. İnsanoğlu, türlerin ölüm oranını doğal ölçütün 100-1000 katına çıkardı diyor biyologlar.

Araştırma çerçevesinde dünya genelinde verileri bulunan türler incelenmiş. Bunlara kuşlar, kurbağagiller, bazı sürüngenler ve iğne yapraklı ağaçlar dahil.

Tehdit altında bulanan diğer 794 tür sadece belli başlı bölgelerde yaşıyor ve bu bölgelerin çok azı yasalarla korunmakta. Tükenmekte olan türleri barındıran geriye kalan 595 yaşam alanının ivedilikle korunması gerekmekte.

Alliance for Zero Extinction (Sıfır Yok Oluş Alanları) kampanyası çerçevesinde bu yüzden "Tür Ölümlerinin Merkezleri" haritası hazırlandı.

Söz konusu bölgelerin çoğunluğu gelişmekte olan ülkelerde bulunmakta. Uzmanlar bu nedenle bu bölgelerin ancak endüstri ülkelerinin girişimleriyle kurtarılabileceğine inanıyorlar.

Amerikalı bilimciler, spermleri ayıklayarak dişi yunus doğurttu
/images/100/0x0/55ead635f018fbb8f899dcf6

Yunuslarda ilk cinsiyet seçimi gerçekleştirildi. Dişi yunus spermi taşıyan spermler seçilerek döllendirilen yunus, dişi doğurdu.


Amerikalı bilim adamları sperm ayıklama yöntemiyle ilk kez bir yunusun cinsiyetini seçme şansına kavuştular. SeaWorld parkından yapılan bir açıklamaya göre dişi yunus Ekim ayında dünyaya gelmiş. Yapay döllenmeden önce spermleri sadece dişi yunus üreyebilecek şekilde ayıkladık, diyor biyolog Justine O’Brien.

Yani seçilen tüm spermler dişi yunus kromozomu taşıyordu. Bu yöntem, hayvan topluluklarındaki genetik donanımı hedeflere göre etkilemede yardımcı olacak.

Bu şekilde soyları tükenmekte olan hayvan türlerinin çoğaltılması da mümkün olacak. Ayrıca hayvanat bahçeleri de dişi ve erkek hayvanlar arasında seçim yapabilecekler diyor bilim adamları.

Endonezya’da yeni bir memeli türü
/images/100/0x0/55ead635f018fbb8f899dcf8


Borneo adasında daha önce bilinmeyen bir memeli türü keşfedildi. Otomatik kamerayla alınan fotoğraftaki hayvanı yerel halk ve uzmanlar tanımlayamadılar.

Kayan Ulusal Parkı’nda görüntülenen hayvanın kızıl kahve tüyleri, küçük kulakları ve uzun bir kuyruğu var. WWF çevre organizasyonu kediye benzeyen hayvanın bölgenin faunasını iyi bilen kişilerce bile daha önce görülmediğini bildirdi. Yeni memeli türlerinin özellikle de etçil olanların keşfi pek enderdir. Borneo’da en son yeni bir memeli türü yaklaşık olarak yüz yıl önce görülmüştü.

WWF’nin açıklamasına göre bilim adamları yeni memeli türünü yakalayabilmek için kafesli tuzaklar kurmuşlar. Endonezya Orman Bakanı Banjar Laban, Kayan-Mentarang Ulusal Parkı’nın olağanüstü bir tür çeşitliliği sunduğunu söyledi. 1994 ila 2004 yılları arasında başta bitki, böcek ve balık olmak üzere 361 yeni tür bulunmuş.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!