Diyarbakır'da 620 gözaltı

Güncelleme Tarihi:

Diyarbakırda 620 gözaltı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 1997 00:00

Haberin Devamı

Otobüslerle ve uçakla Diyarbakır'a gitmek isteyen ‘‘Barış Treni'' girişimcileri, güvenlik gerekçesiyle kente sokulmadı. Diyarbakır'a giriş yapmak isteyenler tek tek arandı. Barış Günü'nü kutlamak için izinsiz yürüyüş yapanlardan 620 kişi gözaltına alındı.

Brüksel'den Diyarbakır'a ‘Barış Treni' girişimi engellenince, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nü etkinliklerle kutlamak üzere uçakla ve otobüsle Diyarbakır'a gelenler, kente sokulmadı. Kent içinde toplanan küçük grupların gösterilerine izin verilmezken, güvenlik güçleri 620 kişiyi gözaltına aldı. Tren seferi yapılmayınca çeşitli gruplar ‘Barış Günü'nü Diyarbakır'ın Batıkent Meydanı'nda kutlamak üzere kampanya başlattı. Olağanüstü Hal Bölge Valiliği, kutlamaya izin verilmeyeceğini bu amaçla gelenlerin Diyarbakır'a sokulmayacağını açıkladı. HADEP'in de desteğiyle çeşitli gruplar, izin verilmemesine karşın ‘Barış Günü' Batıkent Meydanı'nda kutlayacaklarını söyleyerek, birgün öncesinden uçak ve otobüslerle Diyarbakır'a hareket etti.

İstanbul'dan Diyarbakır'a gitmek üzere önceki gün 7 otobüsle yola çıkan ve çok sayıda gazetecinin de izlediği ‘Musa Anter Barış Heyeti'ne Gebze'de otoyola girmesine izin verildi. Otobüsler, Bolu Dağı'nda Karayolları Bakımevi'nde durdurularak kimlik kontrolü yapıldı. Bolu çıkışında otobüs sürücülerine hız sınırını aştıkları gerekçesiyle ceza kesildi. İkinci kez Ankara Gölbaşı'nda durdurulan gruba, 2 otobüs daha katıldı. Yolda katılanlarla sayıları 50'yi bulan otobüsler, dün sabah Gaziantep otoyol çıkışında Çevik Kuvvet ekiplerince durduruldu.

POLİS PANKART YAKTI

Polisler, otobüslerin önüne asılan ‘Musa Anter Barış Heyeti' pankartlarını sökerek yaktı. Yollarına devam eden otobüsler, Birecik'te askerlerin kurduğu barikatta yeniden durduruldu. İstanbul'dan gelen 7 otobüsün geçişine izin verilirken, diğer otobüsler geri çevrildi. Yola devam eden otobüsler, Şanlıurfa'da Çevik Kuvvet Müdürlüğü önüne çekilerek saatlerce bekletildi. Otobüsler daha sonra yola devam etti. Diyarbakır'a Elazığ yönünden gelen çok sayıda araç da Ergani ve Maden İlçelerinde durdurularak, geri gönderildi. Batman'dan gelen konvoy geri çevrildi. Diyarbakır'da çok sıkı önlemler alan polis, HADEP il binasının bulunduğu sokağın giriş ve çıkışında da barikat oluşturdu. Bu arada geri dönen 12 AL 403 plakalı otobüs, Şanlıurfa kent merkezinde trafik sıkışıklığında kapılarını açtı. Aşağıya inen otobüs muavini ve Alman asıllı Torsten Pawich polis tarafından coplandı. Olay sırasında adı öğrenilemeyen muavinin ağır yaralandığı ancak izin verilmediği için hastaneye götürülemediği bildirildi.

HUZURU BOZDURMAYIZ

Olağanüstü Hal Bölge Vali Vekili Abdülkadir Sarı aralarında yabancıların da bulunduğu bazı kişilerin huzuru bozmak istediğini, bu nedenle kente sokulmadığını belirterek, ‘‘Biz, yabancı ülkelere gittiğimizde nasıl kurallara uyuyorsak, onlar da uymalılar'' dedi.

Havaalanından çevrildiler

Diyarbakır'ın tüm giriş ve çıkışlarını tutan güvenlik güçleri, gelenleri pazar gününden itibaren geri çevirmeye başladı. Diyarbakır'da 5 yıl önce silahlı saldırıda yaşamını yitiren Kürt aydını Musa Anter'in eşi Hale Anter, kızı Dicle ile birlikte kutlamalara katılmak üzere önceki gün öğle saatlerinde uçakla Diyarbakır'a geldi. Güvenlik güçleri anne- kızı havaalanından çevirdi. Hale Anter ve Dicle Anter, saat 14.45 uçağı ile Ankara'ya döndü. Akşam saat 20.00'de alana inen uçakta bulunan DEP eski milletvekilleri Sedat Yurtdaş ve Sırrı Sakık, HADEP İstanbul İl Başkanı Kemal Parlak, eski sendikacı Münir Ceylan, yazar Haluk Gerger ve 7 kişilik İtalyan heyetinin kente girişine izin verilmedi. Bu kişiler de aynı uçakla geri gönderildi. Sanatçı Ferhat Tunç'un aralarında bulunduğu 15 kişilik grup da kente sokulmayınca aynı uçakla geri döndü.

Asker geçit vermedi

1 Eylül Dünya Barış Günü'nü kutlamak amacıyla oluşturulan barış heyetleri çeşitli illerden Diyarbakır'a hareket etti. Ancak konvoy halindeki otobüslerden bir bölümü Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi girişinde kariyerlerle barikat kuran askerler tarafından durduruldu. Askeri yetkililer, heyet sözcülerine, 7'nci Kolordu Komutanlığı'nın kararı uyarınca, Diyarbakır'a geçişlerine kesinlikle izin verilmeyeceğini bildirdi. Bunun üzerine otobüslerden inen yüzlerce kişi bir süre oturma eylemi yaptıktan sonra tekrar otobüslere binerek dönüş yoluna koyuldular.

Demirel'den barış mesajı

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Dünya Barış Günü nedeniyle yayınladığı mesajında, barışı tehdit eden dünya sorunlarına dikkat çekerken, ‘fazla nüfus yerine kaliteli nüfus' dedi. Dünyanın pekçok bölgesinde barışla savaşın, umutla umutsuzluğun, refahla yoksulluğun birlikte yaşadığına işaret eden Demirel, ‘‘Yeni bir ırkçılık, yabancı düşmanlığı, etnik temizlik ve soykırımın önüne geçilememektedir'' görüşünü dile getirdi. Demirel, dünya nimetlerinden eşit ölçüde yararlanmanın herkesin hakkı olduğunu, temel hak ve özgürlüklere saygı göstermek gerektiğini anlattı. TBMM Başkanı Mustafa Kalemli, Türkiye'nin Atatürk'ün ‘‘Yurtta barış, Dünya'da barış'' ilkesini temel alarak, barışçı tutumuyla dünya ülkeleri arasında saygın yerini aldığını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!