Diyarbakır'da 28 bin çocuk sokakta çalışıyor

Güncelleme Tarihi:

Diyarbakırda 28 bin çocuk sokakta çalışıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2004 14:42

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Muharrem Erbey, Diyarbakır'da sokakta çalıştırılan çocuk sayısının 28 bin, madde bağımlısı çocuk sayısının da bin 200 civarında olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Erbey, dernek binasında düzenlediği basın toplantısında, terör olayları nedeniyle bulundukları yerlerden göç eden kişilerin gittikleri yerlere adapte olamadığını belirtti.

  

Erbey, ''Göç eden bu nüfusun çocukları yavaş yavaş sokaklarda yaşamaya, çok kötü koşullarda çalışmaya, risk altındaki işlerle uğraşmaya, suçla karşı karşıya gelmeye, suça itilmeye, önce sigara daha sonra bali, tiner gibi uçucu maddeleri kullanmaya başlamıştır'' dedi.

  

“63 ÇOCUK İNTİHAR ETTİ, 12’Sİ İNTİHARA TEŞEBBÜS ETTİ”

 

Türkiye'de yaşayan 0-18 yaş grubunun nüfusunun 26 milyon olduğunu anlatan Erbey, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

  

''Bunların çoğu risk altındadır. Diyarbakır'da sokaklarda çalıştırılan çocuk sayısı 28 bin civarındadır. Yine madde bağımlısı çocuk sayısı bin 200'dür. Sokakta çalışan çocukların 8 bini hem çalışıp, hem de okul okuyan çocuklardır. Ayrıca bu çocuklardan 950'si çeşitli merkezlerde kontrol altına alınarak, meslek sahibi olmaları sağlanmaktadır. Bölgemizde 2002 yılı itibarıyla 16 çocuk mayından dolayı yaşamını yitirmiş, 23 çocuk sakat kalmıştır.''

  

Bölgede yaşayan çocukların intihar oranlarının da yüksek olduğunu belirten Erbey, ''Son 2 yıl içinde 63 çocuk intihar ederken, 12 çocuk intihara teşebbüs etti. 47 çocuk işkence gördü ve 185 çocuk da gözaltına alındı. Bazı çocuklar tehdit edilirken, bazıları da kayıp olarak kayıtlarımıza geçmiştir'' dedi.

  

Erbey, çocuk özgürlüğünün ve çocuk haklarının savunuculuğunun kent gündeminde ilk sırada yer alması gerektiğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!