Diyarbakır Gaffar Babasını böyle uğurladı

Güncelleme Tarihi:

Diyarbakır Gaffar Babasını böyle uğurladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2001 00:00


Erhan GÖGEM - KIRIKKALE, dha
Haberin Devamı

Teröristlerin şehit ettiği Diyarbakırlıların ‘‘Gaffar Baba’’sı, Gaffar Okkan'ın cenaze törenine halk inanılmaz bir ilgi gösterdi. Elinde Türk Bayrağı, işyerini kapatan cenazeye koştu. 25 bin kişiye ulaşan kalabalıkta yası simgeleyen siyah renkli büyük bezler taşındı.

Diyarbakır'lılar önceki akşam teröristlerin silahlı saldırısında şehit düşen ‘‘Gaffar Baba’’larını gözyaşları arasında kalplerine gömdüler. Diyarbakır Emniyet Müdürü Okkan ve 5 polis için dün düzelenen cenaze töreninde Diyarbakırlılar, tek bir yürek oldular. Törene 25 bin kişi katılırken, Diyarbakır halkı ilk kez bir polis cenazesine bu kadar büyük ilgi gösterdi ve şehitlerin ardından gözyaşı döküp yas tuttu. Törene katılan Diyabakırlılar, yası simgeleyen siyah renkli büyük bezlerle, Türk Bayrakları taşıdı. Kendi döneminde Diyarbakır'da 2 polisin şehit olması üzerine, ‘‘Üçüncü şehit olursa istifa ederim’’ diyen Gaffar Okkan ve korumalarına düzenlenen saldırıyı protesto için esnaf işyerlerini kapattı, cenaze törenine katıldı.

BÖYLESİ GÖRÜLMEDİ

Ülkeyi sarsan korkunç suikaste kurban giden Emniyet Müdürü Gaffar Okkan, polis memurları Mehmet Kamalı, Atilla Durmuş, Sabri Gün, Mehmet Sepetçi ile Selahattin Baysoy için dün saat 11.00'de Diyabakır Valiliği önünde cenaze töreni düzenlendi. Cenaze töreni öncesi saat 09.30'da kentin Dağkapı semtinde toplanan yaklaşık 3 bin Diyarbakırlı, katliamı protesto gösterisi yaptı. Buradan yürüyüşe geçen vatandaşlar, ‘‘Gaffar Okkan'a uzanan eller kırılsın’’, ‘‘Katiller bulunsun’’, ‘‘Gaffar Babamız, sen yüreğimizdesin’’ sloganları atıp, ‘‘Okkan sen ölmedin, içimizde yaşayacaksın. Sana uzanan eller kırılsın’’, ‘‘Şehitler ölmez, ölenlerle gurur duyuyoruz’’ yazılı pankartlar taşıyarak

Saat 11.00'e doğru kentin çeşitli semtlerinden vatandaşlar akın akın valilik binası önüne gelmeye başladı. Çeşitli semtlerde esnaf, işyerlerine ‘‘Emniyet Müdürümüz Gaffar Okkan'ın vefatı nedeniyle kapalıyız’’ yazısı asarak kepenk indirip cenazeye koştu. Şehirlerarası otobüs seferleri ve şehiriçi minibüs seferleri iptal edildi. Minibüsler ve taksiler kentin giriş ve çıkışlarını araç trafiğine kapattı.

YÜZLERCE ÇELENK

Cenazeler saat 11.00'de törenin yapılacağı valilik binasının önüne getirildi ve saygı duruşunda bulunuldu. Şehitlerin özgeçmişleri okunurken, alandakiler ‘‘Kahrolsun katiller’’ ve ‘‘Katiller bulunsun hesap sorulsun’’ sloganları attı. Okkan'ın bir dönem başkanlık yaptığı Diyarbakırspor'un bayrağı ve ellerinde formalarıyla gelen futbolcular da gözyaşlarını tutamadı. Cenaze törenine çeşitli kuruluş ve kişiler yüzlerce çelenk gönderdi.

CENAZELER GİTTİ

Emniyet Müdürü Gaffar Okkan'ın cenazesi 2'nci Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı'na götürüldü. Vilayet önünden yola çıkan cenaze kortejindeki polisler Ofis Ekinciler caddesinden solagan atarak yürüdü. Cenazeler kortej eşliğinde 2'nci Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı'na götürüldü. Okkan'ın cenazesi buradan Ankara'ya gönderildi. Okkan, bugün Hendek'te cuma namazından sonra toprağa verilecek. Şehit polislerden Sabri Gün'ün cenazesi toprağa verilmek üzere Mersin'e, Selahattin Baysoy'un cenazesi Batman'a, Mehmet Kamalı'nın cenazesi Hatay'a, Mehmet Sepetçi'nin cenazesi Aydın'a ve Sağlık Bakanı Osman Durmuş'un yeğeni Atilla Durmuş'un cenazesi Kırıkkale'ye gönderildi.

Müftü konuştu Diyarbakır hıçkırığa boğuldu

Törende konuşan Emniyet Genel Müdürü Turan Genç, ‘‘Diyarbakır halkının başı sağlosun’’ dedi. Konuşmalardan sonra Diyarbakır Müftüsü Mehmet Yavuz, şehitler için dua okuttu. ‘‘Bu hain saldırıyı yapanlara da lanetler, lanetler, lanetler olsun’’ diyen Müftü Yavuz'un, ‘‘Şehitlerimiz kanlı elbiseleriyle cennete gidecekler’’ sözlerinin ardından kalabalık arasından hıçkırıklar yükseldi. Binlerce Diyarbakırlı alandan tabutlar geçerken karanfil yağmuruna tuttu. Tabutların konulduğu ambulans şoförleri de gözyaşlarını tutamadı.

Kürtçe ağıt yaktılar

Hain saldırıda şehit düşen Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan ve 5 koruma polisinin cenaze töreni için Diyarbakır'da dün herkes ayaktaydı. Diyarbakır'da halk, ilk kez bir polis cenazesine bu kadar büyük ilgi gösterdi ve şehitlerin ardından gözyaşı döküp yas tuttu. Bayrağa sarılı tabutların, Tıp Fakültesi Hastanesi'nden törenin yapıldığı Diyarbakır Valiliği önüne ambulansla getirilmesi ve törenden sonra havaalanına götürülmesi sırasında halk sokaklara döküldü. Cenazelerin geçtiği güzergahta yol boyunca toplanan kadınlar, 'Babamız' dedikleri Gaffar Okkan için Kürtçe ağıtlar yaktı. Cenaze töreninin yapıldığı alanda, ‘‘Yetkimiz olsaydı keşke, adını verirdik şehrimize’’, ‘‘Sizlerle beraber bizleri ve Diyarbakır'ı vurdular’’, ‘‘Babamızı kaybettik, başımız sağolsun. Kaybettirenlere hesabı sorulsun’’, ‘‘Sen ölmedin hep kalbimizde yaşayacaksın’’, ‘‘Senin hakkını ödeyemeyiz’’, ‘‘Devlet millet elele’’, ‘‘Ne şimdi, ne sonra asla terör istemiyoruz’’, ‘‘Hepimiz kardeşiz, bizi kimse bölemez’’, ‘‘Katiller bulunsun halka verilsin’’ yazılı pankartlar dikkati çekti.

Zırhlıya hiç binmedi

‘Halka ayıp olur’ diyormuş

Bombalı ve Kalaşnikoflu suikast sonucu şehit edilen Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan, meslek yaşamı boyunca zırhlı araca binmeyen bir Emniyet Müdürü olarak tanınıyordu. O halkla kurduğu gönül bağına güveniyor, ‘‘Zırhlı araçla gezersem halka ayıp olur’’ diyordu. Okkan'ın, olay sırasında kullandığı zırhsız Opel Vectra marka makam otomobilinin dışında, ayrıca Tempra marka zırhlı bir makam otomobili bulunuyordu. Okkan, ‘Halk, kendisi zırhlı otomobile sığınıyor demesin’ düşüncesiyle zırhlı makam otomobiline binmiyordu. Hain eller, yüreği sevgi dolu Emniyet Müdürü Gaffar Okkan'ı, zırhlı araca binmediği için daha kolay hedef aldı. Okkan'ın kullanması için tahsis edilen zırhlı Tempra marka otomobil garajda duruyordu. Koruma polislerinin, Gaffar Okkan'a zırhlı otomobili kullanması için zaman zaman uyarıda bulunmasına rağmen, Okkan'ın reddettiği belirtildi. Diyarbakır Valisi Cemil Serhadlı da, Okkan'ın binebileceği Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne ait otomobil bulunduğunu, ancak şehit müdürün bu araca hiç binmediğini söyledi. Vali Serhadlı, ‘‘O, Diyarbakır halkına güveniyordu. Diyarbakır halkı da ona güvenmişti. Bu güven olduğu için de zırhlı araca gerek duymadı. Şimdi görev sırası halkta. Diyarbakır halkı namusunu kurtarmalı, katillerin yakalanması için güvenlik güçlerine yardımcı olmalı’’ dedi. Öte yandan bir yetkili, sonradan zırhlanan otomobillerin camlarının indirilemediği, klima olmadığı için yaz sıcağında içine girilemediğini vurguladı. Terörün yoğun olduğu illerde görevli terörle mücadele polislerinin kullanması için Renault Toros marka otomobillerin de 4 yıl önce zırhlandığı açıklandı.

Tayin istemiş

Diyarbakır'da şehit düşen 6 emniyet mensubundan polis Atilla Durmuş'un, amcasının oğlu Sağlık Bakanı Osman Durmuş'tan Diyarbakır'dan başka yere tayin edilmesi için yardım istediği ortaya çıktı. 2 yıllık polis olan evli ve bir çocuk babası Atilla Durmuş'un, Şeker bayramı'nda telefonla aradığı Sağlık Bakanı Osman Durmuş'a, ‘‘Benim bir başka yere tayinimi yaptır’’ dediği ileri sürüldü. Sağlık Bakanı Osman Durmuş, Diyarbakır'da şehit olan polis yeğeninin cenazesine geldiğinde gözleri ağlamaktan şişmişti. İçişleri bakanlığı önünde yapılan törene katılan Bakan Durmuş, daha sonra yakınları ile cenazeyi alarak Kırıkkale'ye götürdü.

Ağladılar, ağlattılar

Şehit Emniyet Müdürü Gaffar Okkan'ın eşi Zerrin, arkadaşlarının kolunda güçlükle ayakta durabildi. Sürekli gözyaşı döken Zerrin Okkan, bir yandan da polislerin kucağında ağlayan 8 yaşındaki oğlu Can için de üzülüyordu. ABD'de öğrenim gören ve dün sabah İstanbul'a gelen kızı Sezin ise, Diyarbakır'a yetişemedi, Ankara'daki törende hazır bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!