Diyarbakır Barosu, 'cezaevi genelgesi'nin iptali için başvurdu

Güncelleme Tarihi:

Diyarbakır Barosu, cezaevi genelgesinin iptali için başvurdu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2001 00:00


Namık DURUKAN
DİYARBAKIR (DHA)

Diyarbakır Barosu Cezaevi Komisyonu, Adalet Bakanlığı'nın elektrik sarfiyat bedelinin tutuklu ve hükümlülerden tahsil edilmesine ilişkin genelgenin iptali için Danıştay'a başvurdu. Bakanlık genelgesi doğrultusunda koğuşlara sayaç takılırken, kullanılan elektriğin bedelini tutuklu ve hükümlüler ödeyecek.

Diyarbakır Barosu Cezaevi Komisyonu üyeleri tarafından Doğu ve Güneydoğu'daki yedi cezaevinde inceleme yaptı. İnceleme sonucu cezaevindeki sorunlar rapor haline getirilerek ilgili kurumlara gönderildi.

Cezaevlerindeki sorunların kronikleştiğine dikkat çekilen raporda, Adalet Bakanlığı'nın son genelgesinin yeni sorunları ortaya çıkardığı belirtildi. Komisyon raporunda, cezaevlerinde sağlık, beslenme, ziyaretçi görüşleri, tecrit uygulamaları, kültürel ve haberleşme faaliyetlerinde yaşanan sorunların çözüme kavuşturulmadığı, F tipi uygulamasına geçilen cezaevlerinde ise ortak kullanım alanı olarak adlandırılan, spor salonu, kütüphane ve yemekhane gibi mekanların hiç bir cezaevinde kullanıma açılmadığı belirtildi.

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü'nün, hükümlü ve tutukluların beslenmeleri, giyinmeleri ve kuruma alınacak eşyalar hakkındaki genelgesine karşı Danıştay'da iptal davası açan Komisyon, beş madde halinde sıraladığı iptal davasında şu görüşlere yer verdi:

ANAYASA'YA AYKIRI

``Genelge çağdaş ceza anlayışına ve anayasanın ilgili maddesine aykırılık teşkil ediyor. Çağdaş demokratik hukuk devleti anlayışında cezanın amacı kefaretin yanı sıra, kişinin ıslahını sağlamak ve ilerde suç işlemesini önlemektir. Genelge ile bazı eşyaların, buzdolabı, televizyon ve elektrik ısıtıcılarının tutuklu ve hükümlülere ödenecek para ile karşılanacak olması ve elektrik tüketim bedelinin tutuklu ve hükümlülerce ödenmesinin öngörülmesi anlayışı, ilerde tutuklu ve hükümlülere kendi cezaevlerini inşa ettirmek gibi traji- komik bir sonuç doğurma ihtimali gözardı edilmemeli. Dava konusu genelge tutuklu ve hükümlüler için telafisi güç veya imkansız zararlar doğuracağı gerekçesiyle yürütmenin durdurulmasını istiyoruz.''

Genelgeden sonra cezaevlerine sayaç takılma işlemine başlandı. Büyük bölümünde sayaç takma işlemi tamamlanan cezaevlerinde, bundan böyle ampul dışında kullanılan elektrik tüketim bedeli tutuklu ve hükümlülerden alınacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!